– etapa 2011 –
Români,
V-am făgăduit din prima zi a noii Domnii să vă duc la biruinţă; să vă şterg datoriile şi să vă achit toate creditele, să vă trag duşmanii în ţeapă în Piaţa Victoriei; v-am făgăduit să trăiţi bine!
Iată că a sosit ceasul celei mai sfinte lupte, lupta drepturilor strămoşeşti pentru o monedă unică şi pentru integrarea bisericii în circuitul impozitelor europene, pentru ridicarea Catedralei Neamului inclusiv,
Români,
Vă ordon: treceţi Tisa!
Zdrobiţi vrăjmaşii din perfidul Albion şi din Ţările de Jos! Dezrobiţi din jugul multicolor al monedelor făr’ de căpătâi pe fraţii noştri neîmpliniţi în ale conturilor BCE! Reîmpliniţi în trupul ţării conturile străbune ale lui P. şi N. şi C. şi iarăşi C., ba chiar şi U., atrageţi în circuitele bancare codrii voievodali ai Bucovinei puşi la pământ de confraţii noştri în ale arcului guvernamental, permiteţi subcontractorilor să investească în ogoarele şi plaiurile voastre, că voi nu sunteţi buni de nimic!
Români,
Plecaţi azi pe drumul biruinţelor deschis de Ministerul Nostru de Finanţe, ca să cuprindeţi cu jertfa voastră ceea ce au supus miniştri noştri cu politica lor monetară înţeleaptă şi plină de mândrie.
Înainte! Fiţi mândri că veacurile ne-au lasat aci strajă a sărăciei perene şi zid de chirpici în Bărăganul cel văduvit de irigaţii. Fiţi vrednici de trecutul nostru recent,
Români,
Veţi lupta cot la cot şi suflet de suflet alături de cel mai puternic şi glorios sistem bancar al lumii. Îndrăzniţi să vă măsuraţi salariile şi să vă expuneţi extrasele de cont, camarazilor noştri de Local Kombat european! Ei luptă pe graficele UE pentru graniţele noastre şi pentru dreptatea lumii, că pe noi oricum ne doare-n cot. Fiţi vrednici de cinstea pe care v-au facut-o istoria, Finanţele întrunite ale Budesrepublik Deutschland şi ale République Française, precum şi neîntrecuţii lor comandanţi, fiziciana Angela Merkel şi fostul repetent de clasa a VI-a, Nicolas Sarkozy, că lor o să le pupăm condurul câteva zile de-aci înainte,
Români,
Înainte! Să luptaţi pentru conturile prietenilor mei de alcov. Să muriţi pentru vatra Bancorexului şi pentru autostrăzile neconstruite de niciunul dintre ai mei. Să cinstiţi prin foamea voastră amintirea celor băgaţi în arest de ochii lumii, a martirilor şi a eroilor rătăciţi în veşnicia extraselor de cont, cu gândul ţintă la Dumnezeu şi la reprezentantul său local, popa în blugi de l-am pus în fruntea BOR.
Să luptaţi pentru dezrobirea fraţilor noştri germani, francezi, belgieni şi de alte naţionalităţi, de sub jugul impozitelor, pentru cinstirea FMI-ului şi a ambasadorilor săi cu sex incert, a creditării fără limită şi a căminelor pe care n-o să fiţi în stare să le achiziţionaţi niciodată, pen’ că locul vostru e în bordei, cu căţeii pe care-i îmbracă ai mei de la Prada!
Să luptaţi pentru a ne răzbuna umilirea şi nedreptatea. V-o cere Neamul Vostru cel adormit, Preşedintele Vostru cel ales între două cicirici şi Prim-Ministrul Vostru cel urcat pe tocuri ca să ajungă la microfon,
Români,
Izbânda va fi a noastră. La luptă.
Cu paharul sus, înainte! (şi vezi de friptura aia, să fie-n sânge!)
Anul acesta s-au împlinit 70 de ani de la trecerea Prutului.
Există nişte similitudini între iunie 1941 şi decembrie 2011.
Pe atunci, plecam la drum alături de Germania.
La fel facem şi acum.
Pe atunci, plecam la drum fără nici un acord semnat.
La fel facem şi acum.
Pe atunci, plecam la drum pe linia asta împotriva Angliei.
La fel facem şi acum.
Pe atunci, plecam la război fără să avem armata pusă la punct.
Acum, plecăm la un drum financiar cu economia făcută varză.
Pe atunci, ne băgam în seamă imaginându-ne că suntem cruciaţi antibolşevici.
Acum, ne băgăm în seamă ca luptători pro monedă unică.
Pe atunci, plecam la drum fără consultare publică.
La fel facem şi acum.
Există, însă, şi nişte diferenţe.
Pe atunci, plecam la drum fără o consultare publică. Ce-i drept, majoritatea populaţiei era de acord cu plecarea.
Acum, însă, nimeni nu ştie dacă populaţia e de acord cu manevra.
Pe atunci, plecam la drum către est.
Acum, habar n-avem unde plecăm.
Pe atunci, ştiam de ce o facem.
Acum, habar n-avem de ce.
Pe atunci, politicienii, cei români inclusiv, aveau stil.
Acum, avem de-a face cu nişte inşi rătăciţi în fotolii de decizie.
Pe atunci, duşmanul era bolşevismul.
Acum, avem de-a face cu speculaţia financiară de dragul speculaţiei.
Pe atunci, românii plecaţi la război mureau de glonţ.
Acum, mor din lipsă de medicamente şi pentru că şi-au făcut credite prea mari.
Pe atunci, complicii la măgării erau aduşi în faţa instanţelor.
Acum, complicii la creditare, recte băncile ale maaari, fac profit.
Pe atunci, au existat şi nişte consecinţe.
De pildă, germanii l-au pus pe Antonescu şef al unui grup de armate doar cu numele – de fapt, cel care asigura conducerea operativă era un general german, Eugen Ritter von Schöbert pre numele lui. Respectivul grup de armate făcea parte din rezerva Grupului de Armate Sud care avea să atace URSS.
Întrebare: cine o fi, în zilele noastre, Ritter von Schöbert? A cui rezervă la rezervă e România zilelor noastre?
2) După ce am trecut, în sfârşit, Prutul (nemţii aveau treburi mai importante), am recucerit Basarabia şi am ajuns la Nistru, pe care l-am traversat în urma unei decizii extrem de disputate.
Întrebare: după ce-om trece Tisa în acest elan eliberator, la ce râu o să ne mai oprim? Sau, n-o să ne împiedicăm noi de nişte amărâte de râuri şi-o să ne scăldăm lipiţanii de la Sâmbăta în Atlanticul conturilor bancare?
Ah, dar am uitat să amintesc două aspecte!
Una la mână: în 1941, plecam la drum alături de o Germanie care părea în formă maximă. La fel se întâmplă şi acum.
A doua la picior: ori de câte ori s-a lăsat cu forfotă, Anglia n-a pierdut. Mă rog, poate a mai pierdut ea câte ceva, dar noi, unii, am plătit mereu oalele sparte de politicienii noştri care-şi imaginau că le intrase carte.
Sincer, io sper să mă cam înşel. Pe bune! Că mi s-ar părea cam tare ca Băsescu să fi făcut vreo cacealma şi eu să scot bani din buzunar ca să-i văd cărţile, fie ele cărţile lui Croitoru, sau ale lui Vasilescu, ăia de la BNR, care nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le pute!
bon, am citit io gresit, tu te referi la protest doar. mea culpa.
o lom ca Moromete, iarasi, trei chestiuni rezulta din ce spui tu aici. o lom?
-posibilitatile de a pune umarul la un protest exemplar. adica ce anume, concret? si de unde tragi tu concluzia ca ii doare in cur de asta? ca doar pe unii, na. sau ca de aia au plecat, ca au epuizat mijloacele de protest?
cu protestul si propasirea, hai, dar cu urmatoarea, nu-mi spune ca am inteles IO gresit:
asta nu prea se traduce (mots-au-mots, ca doara nu stiu io ce e in mintea comentatorilor) cu (bold) “emigratul nu reprezinta NEAPARAT o solutie, chiar daca pentru unii poate fi”. acolo ai facut o statistica clara cu implicatii clare (imbecilitate).
cat despre ce simt eu in profunzimile simturilor mele, basescu nu prea ocupa nici un loc. si nici nu este relevant. asta e ALTA logica faulty, daca basescu e un bou in 99% din cazuri (“in restul cazurilor”) inseamna, negresit si pe cale de consecinta, ca orice decizie a lui este o decizie idioata (sau o decizie __________); alminteri nu vad de ce aduci in discutie ce face el in restul cazurilor.
ce e confuzator la stilul meu de argumentatie (mi s-a spus) este ca io nu tin de fapt nici cu rapidul nici cu dinamo (sau nu din cauza asta discut multeori), io de obicei ma iau la contrazis cu cosntructiile logice per se, indiferent daca e vorba de subiecte despre care sunt pasionat (cum e asta cu integrarea europeana, da, aici am o parere si o parte a baricadei clare) sau subiecte despre care nu dau doi bani. a nu fi de acord cu o cosntructie logica a unei argumentari NU inseamna neaparat ca sustin vreo parte sau alta a baricadei. asta a fost doar o paranteza.
adica ce anume, concret? — de exemplu vorbeam despre demisiile in bloc. (Sper ca nu e a 23534574678-a oara cand scriu asta, numai la postul asta. =)) )
Nah, ok, nu-i doare-n cur, se cara cu solutia-n suflet, poftim. Ma omori! Eu daca sunt DEJA AICI si am posibilitatea de a incerca o forma de prostest aici, pe de o parte, si posibilitatea de a emigra, pe de alta parte, fara ca una dintre posibilitati sa fie 100% castigatoare, dintre alea doua variante care pot fi sau nu castigatoare, eu o incerc intai pe aia pe care o pot incerca aici, UNDE SUNT DEJA, abia dup-aia imi intorc viata eventual cu susul in jos emigrand. Trec direct la etapa emigrarii doar daca nu ma intereseaza posibilitatile de protest pe care le am aici. (Daca in continuare ti se pare brutala formularea cu durerea in nenumita locatie, poftim, ti-am dat versiunea mai fina.)
Si da, imi mentin parerea ca e imbecilitate NU A EMIGRA, ci A CONSIDERA CA ASTA E OBLIGATORIU varianta castigatoare.
daca basescu e un bou in 99% din cazuri (“in restul cazurilor”) inseamna, negresit si pe cale de consecinta, ca orice decizie a lui este o decizie idioata — eu vorbeam despre decizii imbecile sau nu? Eu vorbeam despre PROCEDURI abuzive, care nasc decizii CEL PUTIN UNEORI idioate! Pe care daca le tolerezi in 1% din cazuri, de ce nu le-ai tolera si in 2% din cazuri? 10%. Apoi 80%. Chiar si 100%. (Chiar nu scriu clar despre faptul ca PRECEDENTUL deschide posibilitatea abuzurilor viitoare? Eu cred ca tu razi de mine de fapt. 😀 )
ba nu rad. numa’ ca nu vad logica in logica ta.
pe rand.
-basescu intai. decizia de a luat-o la bruxelles este una corecta, sau mai degraba de neevitat. INDIFERENT de ce altceva face el in rest, io analizez decizia asta si atat. s-a dus sa ne reprezinte si ne-a reprezentat. atat, si era pe fisa lui de post (apropo, impricinatul). a reprezentat politica acceptata din romania: integrare europeana. nu vad logica restului de procente. nici logica lui “daca tolerezi ics, de ce nu si igrec” – iar din nou, asta este slippery slope si desi suna foarte argumentativ, este o “logical fallacy”. adica ilogic
-demisia in bloc: haidea de. asta e solutia? tu ti-ai dat demisia deja? ai incercat, ca esti acolo DEJA, solutia asta de protest? ti-ai dat-o in bloc sau cum? a mers? alte solutii de incercat mai sunt? (demisia in bloc, alta chestie ilogica aici: cum pot incerca, individual, ceva ce necesita un “bloc”, ca zici ca intai incerci acolo si pleci abia dupa ce ai epuizat solutia)
-emigratul: ce faci tu este ce faci tu, nu se generalizeaza. nu inseamna nimic, nu inseamna ca pe aia de au plecat nu ii doare undeva, nu inseamna ca plecatul lor are ceva de a face cu protestatul. nu inseamna ca nu sunt impliniti decat financiar, nu inseamna ca daca tu “treci direct la etapa emigrarii doar daca…” e singura solutie rezonabila.
dar, vezi tu, tu de fapt judeci (aplici prin urmare etichete, “imbecili”, “ii doare in cur” – mai fin sau mai putin fin, “minte ingusta” – sau cum ai zis, etc), dar apoi incerci sa-mi demonstrezi ca exista o logica (obiectiva) in ceea ce spui, cand de fapt nu este decat o opinie proprie si personala (si stinghera, vorba lui caramitru).
cum spuneam, e o teme foarte veche, am avut discutia asta cu nenumarati “ramasi acasa” de-alungul anilor. nimic original aici.
hai ca s-au incins cablurile… 🙂
mai bine luati de ascultai de-aci dragi telespectatori:
http://www.youtube.com/watch?v=TkCrcwVfksk&feature=relmfu
Te pomenesti ca te lua cu ameteala de la aburu’ fierbintelii dezbaterii. =))
Shhhhi noi te iubim, batrrrane, poftim, Ewan Dobson in exchange, in caz ca nu ti-l prezentaram inainte vreme. 😀
Totush’, sa nu-l lasam pe tapiru’ cu ochii-n suare:
Deci Prea-Obiectivule tapir, am gasit! Cauza. Impiedicaciunilor noastre conversationiste! TU si NUMAI TU faultezi! =)) Te-am prins, citesti pe diagonala si patinezi pe suprafatza! Si m-am prins de la faza cu “ti-ai dat-o in bloc sau cum?”. Pffffffffff. Despre Basescu nu-ti mai zic, e clar ca am zis suficient si suficient de clar, da’ te-ai dat tu cu diagonala prin scriere, deci nu reiau. Ca de altfel nici faza cu emigratul si generalizatul, ca iar te-ai fi edificat daca nu-mi dadeai cu diagonala-n cap. 😀 Da’… sa-ti inchipui tu vreun moment ca mi-as dori eu, tot vreun moment, sa fiu OBIECTIVA…, pffff, mi se rupe inima cand te-aud de ce ma suspectezi! Eu sunt exclusiv subiectiva! (Si tu, da’ eu si constientizez, nah!)
Dar muuuusai sa revin la aia cu “ti-ai dat-o in bloc sau cum?”. E asa:
1. Nu lucrez in vreun sector public si, ca si cum n-ar fi fost de-ajuns, eu ma autoexploatez, cum s-ar zice, si-mi vine mai greu sa-mi scot ochii, sa-mi sparg geamurile, sa ma autoamenint or something, chit ca lately planeaza asupra-mi suspiciunea de autoimunitate. =))
2. Daca as fi fost sa zicem medic in vreun spital, imi vine sa cred ca da, mi-as fi dat demisia “in bloc”! 😀 Adica ce vreau sa zic, sa clarificam lucrurile pe rand:
“In bloc” nu inseamna 100% din angajatii sistemului medical, inseamna… un… bloc, f_tu-i! O mana de baieti si fete. Care sa dea tonu’, sa se adune in jurul lor alti baieti si alte fete! Si dat fiind ca pana la varsta asta, asa, modesta cum e dansa, toooot ce-am facut in materie de revolte diverse, prin colturile de tarishuara prin care am avut treaba, am facut IN BLOC, adica niciodata fara sa adun in jurul meu un grup de indivizi cu apucaturi similare, dar care aveau nevoie de unu’/una cu fluieru’, tind sa cred ca daca as fi fost medic intr-un spital as fi fost in stare sa pornesc un mic bulgaras cu tendinte expansioniste in sensul demisiilor polifonice! (Stiu ca iar citesti pe diagonala! =)) )
citesc si eu cum pot, nah. da’ daca s-a ajuns la atacuri d’astea insubstantiale, “nu stii sa citești, hă, hă” înseamnă că argumetele s-au cam epuizat
și tot in diaggonală: ti-ai fi dat demisia, my (half)ass. și ai fi rezolvat ceva, my other half(ass)
Chiar nu cred in solutii individuale pentru rezolvarea unor probleme de sistem, sorry, pot sa-ti par oricat de neserioasa. Si cum in solidaritatea intregii natiuni la un semn nu cred, nu pot miza decat pe actiunea comuna in grupuri mici, care se pot uni intre ele ulterior Time to agree we disagree. 🙂
io aș vrea să mă întorc la băsescul lui împricinatul, mai degrabă, că încep să pierd firul, si aș vrea să răspund pe rând.
deci, ce te-a deranjat mai tare?
– pactul în sine, că ne vindem țara, ca să folosesc o expresie
– faptul că a semnat pactul în necunoștință de cauză („băgat în seamă”)
– faptul că a semnat pactul de capul lui (fără să se consulte)
– ce altceva ar mai fi?
Revenind la oile noastre adica la paralela 41-11 se pare ca dragul de Impricinat a uitat doua cuvinte esentiale pt desfasurarea evenimentelor pe continentul nostru dupa WWII si anume “Planul Marshall”.
Apoi sa nu uitam ca nu numai Germania a platit despagubiri de razboi. Ca o fi contribuit tarisoara noastra la scurtarea razboiului dar ai de li s-a repartizat Estul Ioropei ne-au considerat tara invinsa si am platit la despagubiri pt cei aflati de la malul celalalt al Prutului pana hat la celalalt Ocean, cica mai pasnic, de ne-a sunat apa in cap.
Si io cred ca chiar nu are nici o importanta ce tratate sau acorduri semneaza UE atata vreme cat nu ne lamurim ce fac iranienii cu dronul ala de-l capturara, il fac au ba cadou pretinilor lor de mai sus de paralela 45 a Asiei de Sud Est sa-l puna ca ornament in bradul de vor sa-l lumineze fratii din Sud (hai sa fiu mai clara, vorbesc aici de cele doua Corei) taman pe granita? Ca tocmai zisera ca daca se ia cineva de NC s-o gasi vreo bombita din aia cu multi atomi sa rezolve problema.
Ciudat e ca m-am intrebat si io, mai mult retoric : “daca toate statele au datorii externe cine Doamne iarta-ma le-a dat banii aia si de unde?”
@ sebastian-corn:
datoriile nu sunt generate numai de guverne ci si de banci. bancile au in buzunarul mic guvernele. corporatiile idem.
e o imbarligatura mai complicata.
bref si ca sa inchei, nu, nu cred ca suntem intr-o situatie asem. WWII (nu uita ca Romania era de drt-extrema drt cu muuult inainte de 1940), doi, presedintia romana si-a esprimat “sustinerea” asa cum si-a esprimat-o si cu NATO si razboaiele din yugo, si cu libia and whatnot. e aiurea sa il invinuiesti pe basescu de ceva ce trebuia sa o faca. a vrut si el sa speculeze momentul, a dat-o iar cu olanda, bla-bla. repet, repet, repet, romania nu este nici macar spectator la circul asta. e unul care s-a nimerit sa fie in zona.
ca sa faci comparatia intre atitudinea lui Cameron, dictata de City-ul londonez si de un intreg Commonwealth (chiar asa de usor uitam niste amanunte esentiale?) si pozitia unui basescu, care trimite si el o vedeta de patrulare in libia, e penibil. nu arata decat ca nu intelegem inca ce se intampla pe lume si ca inca traim cu sentimentul self-importantei.
mai bine ne vedem de doftori copii de generali securisti care distrug un centru istoric.
paralelele istorice sunt un exercitiu literar frumos, dar nu ar trebui sa cadem in extrema ailalta a lui “cine uita istoria e condamnat sa o retraiasca”. chiar daca putem gasi niste paralele intre doua evenimente separate de istorie, asta nu inseamna ca putem trage aceleasi concluzii referitor la ce se va intampla si cum.
ca de fapt, care e morala fabulei?
morala fabulei incepe cam asa:
http://ro.news.yahoo.com/moneda-euro-se-pr%C4%83bu%C5%9Fe%C5%9Fte-201054165.html
poate sa continue asa:
http://ro.news.yahoo.com/deutsche-bank-paria%C5%A3i-pe-deprecierea-monedelor-est-europene-210158697.html
totul intr-un context cam asa:
http://inliniedreapta.net/inregimentare-in-europa-cui-continuare/
Si, ca sa fie si mai clar:
http://cursdeguvernare.ro/fata-nevazuta-a-pactului-fiscal-ministrul-leonard-orban-nu-exclude-participarea-romaniei-la-recapitalizarea-fmi-pe-termen-lung-avantaje-si-limitari.html
Cu asta, eu personal, inchei morala fabulei. Nu te supara, Elfule, dar si acum, in 2011, ca si in post WWII, turcul (pardon, romanul…) plateste!
nu te supara sebastian, dar ajungem sa citam stiri de pe yahoo?!:))
si cu FMI, really, a crezut cineva ca FMI este manastire de maici/organizatie de binefacere?:) ai ajuns la mana FMI, esti screwed. it’s in the big print.
inca o data: Romania este o colonie! era dinainte de a intra in EU. este/se transforma in/ Thailanda Europei. drept colonie ce este, a fost este si va fi supta si etc.
mai bine poate ca ar tb. sa te intrebi cum a ajuns asa, cum pastele masii o tara de 21 mil si ditamai teritoriul e la moftul unei austrii de ex., si ce efecte, de ex. au si vor avea, emigrarea a milioane de oameni.
poate ca ar tb. sa te intrebi cum s-a ajuns aici si nu cine pare acum vinovat, ca da, esti anti-basescu by default.
a, si cu FMI’ul, e oare primul imprumut?:) nope.
pai, aici bat elfule, aici bat, fir-ar al dracului sa fie, exact aici!!! si iar ajungem la vechea discutie, cea pe care am mai purtat-o…
de unde incepem? este posibila reforma mentalitatii locale?
cat despre yahoo, doar a preluat anunturile de pe marile agentii.
inca ceva, atentie de la 0.40 incolo:
http://www.youtube.com/watch?v=nNXd0qbpln0
ca să recapitulez, tu ai un cui pe pactul în sine care, reprezintă alinierea noastră necondiționată în fața puterilor europene care este (aliniere care s-a mai petrecut, istoria se repetă), și abia secundar (sau doar pe cale de consecință) pe faptul că băsescu a semnat pactul cu pricina (faptul că s-a întâmplat sa fie băsescu a adăugat un țol cuiului respectiv), si faptul că l-a semnat neconsultat, băgat în seamă, etc.
că m-ai încurcat spunând că nu ai nimic cu nemții, îți plac albionii.
bun, acuma avem două abordări:
– una sentimentală: de ce mă-sa suntem noi ciurucul europei, mama lor, și semnăm și facem; ne enervăm, ne frustrăm, ne aia. foarte uman.
– și alta rațională: dată fiind realitatea – care ne place sau nu – care e soluția cea mai bună, ne place au ba, ne gâdilă la frustrări au ba?
le putem aplica pe amândouă, io am încercat să o discut pe a doua. zic din nou, credința mea este că – indiferent dacă ne place sau nu – riscul asociat alinierii este mult mai mic decât riscul facerii de opinie separată (care ar arăta fix precum capra râioasă). da, sunt riscuri, FMI, speculații, ăia marii vor trage foloase de pe spinarea noastră și acum, turcul plătește, da’ dacă nu ne băgăm – necondiționat, că nu ne permitem altfel – în riscurile astea, riscăm mult mai mult. mult mai mult. riscăm să rămânem ce suntem, și mai puțin de atât. să ne unim cu Republica Moldova, în cuget, simțiri și restul.
iar cu “turcul plătește”, hai să fim oleacă serioși. ce avurăm noi de pierdut până acum din faptul că, de exemplu, am intrat în UE și ne vin directivele de la bruxelles? pus în balanță cu ce am câștigat, ca țară, ca popor, ca indivizi.
io-mi mențin ideea, șansa noastră e să ne educe alții. iar educație se face cu rigle la palmă, nu cu mângâieri pe cap
ce pierdem?
BANII! banii pe care ar trebui sa-i varsam la FMI pentru recapitalizare, banii despre care, in buna traditie pedele, toti pedeleii spun ca noooo, frate, n-avem nimic de dat, pentru ca dupa aceea sa faca mari conferinte de presa si sa spuna: nu avem de ales, dam banii!
asta in conditiile in care alte tari au fost acceptate in UE (vezi Ungaria, Slovacia) cu scutiri financiare de care noi, romanica, n-am beneficiat, cu datorii sterse (i.e. Grecia) etc. Nu numai ca suntem condusi de niste insi care au practicat cele mai drastice scaderi de venituri, fara precedent european, nu numai ca suntem condusi de niste insi care de trei ani nu reusesc sa stabileasca niste politici economico-financiare coerente si care ne indatoreaza, dar acum ne trezim ca devenim coparticipanti la salvarea euro desi primim tampoane constant din zona asta.
suntem noi de euro? avem noi politici realiste care sa ne permite sa intram intr-un viitor rezonabil in spatiul euro?
cu toate astea ne bagam la scos bani suplimentari, in timp ce TOCMAI ACEST ASPECT este discutat de acasa de alte tari care DEJA au fost scutite de plati de UE.
păi la ăștia 200 miliarde contribuie toți, țările ne-euro numa vrun sfert de fapt. sau cam așa ceva.
eniuei, asta cu banii e cam măruntă, pe termen lung. d’aia nu se propășește românia, că dăm bani la ue. păi dăm, da’ pe termen lung îi luăm înapoi cu dobândă, că ne forțează dracu’ UE-ul, în cinșpe ani sau doo generații să ne comportăm normal și să cheltuim cum se cuvine.
paralela istorică, iarăși, e o paralelă, dar tot istoric, asta e cam prima dată în istoria româniei când vestul ne dă ceva mai multe șanse, mai palpabile. și situațiile s-au schimbat oricum.
lumina nu vine și nu a venit niciodată de la răsărit, măcar atâta să învățăm. ne-au călărit și turcii și rușii și toți. repet până la sațietate, dacă vrem să jucăm pă o carte potențial câștigătoare, aia se află la vest. deocamdată – peste cincisute de ani poate că se mută în china, știu și eu.
împricinatule, au întrebat deja vro tre: bun, nu e bine, nervi, da’ poti oferi o contra-soluție? ce am putea face? nu ideal, să vină zâna bună să ne schimbe creerele, ci foarte real, cu realitatea de o avem în mână. ce am putea face, pe termen scurt, mediu, lung?
@ sebastian-corn:
in cazul de fata, nu. nu se poate face reforma pentru ca nu se vrea. sistemul s-a autoblindat deja in fata oricarei incercari de reforma reala.
se tot aduce cazul cu Carol I. da, de acord, da’ se uita ceva important: Boyarii l-au adus. Boyarii au plecat cu logoditul prin europa si prima strigare a fost un print belgian. ala a zis pas. a doua strigare a fost Hohenzollern–si a zis da, pentru ca neamtul a realizat ca poate face o dinastie. deci pohta ce-o pohtira a fost din partea unei partide de boieri. si neamtul a fost ambitios. pt. casa sa, viitoare regala.
bon. dupa aia s-a purces la modernizarea in mars fortat a Principatului. si unii precum Bratienii au inceput ei sa stranga arme si sa coasa uniforme si sa aduca frantuji et al… asa…just in case. sa vedem si in alte domenii ce s-a intamplat?
morala: nu se poate face decat din interior pornind. si interiorul acum e populat cu stim bine cine. din afara, nu se are interesul. de cand un neamt a devenit brusc pro-roman? de ce ar deveni?!
deci, sebastian, parerea mea e ca nu se vrea din interior. de nimeni. pentru ca fiecare are 1. scheletele sale; 2. “mafiotii sai buni”.
se va incerca, ca si pana acum, o imitare a parisului, o pastisa, dar imbibata de romanismele momentului. adica o imitatie reflectata si minunandu’se cat de imitatie e.
si daca cifrele sunt cum tb. cat de cat, statisticile imi spun ca vom cadea si mai jos. pana unde? pana la dracu’. nu e limita in jos.
si poate ca e timpul ca lupii sa reapara in Baragan, sau poate e timpul sa ne trezim iarasi cu niste romani verzi si cu diagonala — ce le-ar place unora…
sau poate e timpul sa ne mai metisam inca o data, ceea ce inseamna cateva generatii pierdute…si tot asa.
ok. ascultat pe englez. he’s full of it:) cocoselul dezbatator, cu mana in sold:) aparatorul democratiei:) s-o lasam, da?:)
dar daca chestiile alea au fost spuse de nemti, then my friend, ceea ce am simtit acum 3 ani in europa e pe bune: deutschland…si stim mai departe.
cat am citit, de peste tot, analiza asta mi-a placut:
http://www.criticatac.ro/12400/germania-victorie-a-la-pyrrhus-uniunea-europeana-a-intrat-pe-drumul-golgotei/
+ comentariul lui a-p. iliescu (omul le stie in filosofie politica – imi pare bine ca a sarit in agora).
si cum zice acolo, base nu a avut ce face. i s-a pus in fata, da? are datorii de platit, asta i-au spus consilierii sa faca, evident ca nu putea sa tina cu englezii cand noi suntem slugile si germanilor si austriecilor si francezilor.
iar romanii nu au curajul sau dementa polacilor. cand polacii sarjau cu cavaleria panzerele germane (quite romantic!), la noi ofiterii romani fraternizau cu legatia germana. si fosti legionari, acu mari istorici, o ardeau prin min. de externe.
eu totusi nu cred ca se va ajunge la asta. e prea mult de inghitit. on the other hand, croatia tocma’ a intrat in EU. pe tacute. si eu nu cred ca e de-tudjmanizata.
cine a avut – atunci sau după – iluzia că Carol a venit în România de dragul nostru a fost un naiv. faptul că se acționează pe bază de interese (politice, economice, strategice) și nu pe bază de dragoste și filantropie e o realitate simplă, un truism. și cine se așteaptă același lucru acum (sau se frustrează că nu se întâmplă) e la fel de naiv.
dar a venit și s-a pus pe treabă și ne-a scos din feudalism, deși i s-au pus bețe în roate. din interior trebuie să vină inițiativa, da, dar din păcate și bețele tot din interior vin. și, îmi pare rău să o spun împricinatule, scrierea ta e un oarecum exemplu. un “mama voastră de legionari” fără a oferi o alternativă.
nu e vina europei, a franțujilor sau a nemților că suntem noi periferia europei în ciuda celor 21 milioane și a codrului și ramului și bogățiilor solului și subsolului, că nu avem o etică a muncii (că asta ne lipsește în primul rând). nu e nici vina lor nici datoria lor. dacă se întâmplă să aibă interesul să ne bage în seamă sau să ne admită în rândurile lor, atitudinea de capră râioasă “noi suntem români” e toxică. deștepți am fi să profităm de ocazie. cu ce sacrificii sunt cerute, că altminteri la profituri ne înfigem mai ceva ca șoarecii
si apropo de bani de’i dam, da’ banii de i-am tot luat de la UE, aia ce-i cu ei? nu intra la socoteala? bani platiti de taxpayerii nemti et co.? ca au intrat in buzunarele lui alde udrea, asta e vina noastra.
uite de exemplu:
http://www.romania-insider.com/the-european-union-increases-co-financing-rate-for-rural-developments-in-romania/43496/
http://www.adevarul.ro/financiar/ANALIZA-Wallstreet-Journal-Legaturile-Europa_0_610139204.html
http://www.adevarul.ro/international/Europa_Centrala_se_revolta_contra_noului_acord_UE_0_610139453.html#
n-or fi cei de la adevarul cei mai seriosi analisti, dar sa ne uitam si la surse si citari.
faptul că sistemul sughiță și șontâcăie nu îl invalidează
iar din nou, care e alternativa?
@ impricinatul:
Vazut la televizor Avenue de l’Europe – FR3. Este si asta o solutie – legalizarea obiceiurilor bizantine (turcii n-au inventat nimic) Dar daca se generalizeaza, în cele din urma ar ajunge ceva de genul CAER cu calul 🙂 + 🙁
@ tapirul:
nu il invalideaza, dar poate ca ar trebui sa-l faca sa se reformuleze, implicit la nivlul politicilor monetare. o sa spui: pai, tocmai asta face. iar eu o sa-ti spun: alte modalitati de a face politici monetare nu exista?
uite-te la noi… 🙂 am plecat de la o vizita de pupat condurul, iar pe impricinatul semnatar il doare chiar in cot de UE…
@B.deComp : CAER cu calul … ROFL!!!!!!!!
legalizarea obiceiurilor bizantine la care faceai referire inseamna introducerea chitantei si impozitarea veniturilor. mai inseamna si o pretaluire prealabila a actului medical. este exact ceea ce fac si ei, les francais adica, atunci cand solicita bani suplimentari pentru a fi examinat/operat mai repede daca ai doar asigurare bazala.
n-am vazut emisiunea cu pricina, ca nu m-au anuntat, les porcs… n-au bagat si chestiile astea de-ti zisei de ele?
@ impricinatul:
Ba da, te-au dat de gol, te-au deconspirat :))) Incerc sa înregistrez emisiunea, treaba de 15 minute. Pâna atunci… http://blog.france3.fr/champion-europe/
maitre, cre’ca o sa bag un post despre interviul cu pricina 🙂
a fost mishteaux, circ, alea-alea, potemkiniade din partea mea, ca deh…. rusinea 🙂
@ B.deComp:
ah, ma facuuuraaaa! 🙂
ce sa zic… am spus exact acelasi lucru si la un interviu la ProTv, acum vreun an si ceva. toata lumea stie cum merg lucrurile, doar nu era sa ma dau sans peur et sans reproche. tin foarte mult, insa (sper ca au aratat si cei de la France3), la NECONDITIONAREA actului in speta si ca totul sa se rezume, daca e sa se lase cu ceva, la un simplu don des patients daca sunt multumiti.
păi aia e oarecum altă mâncare de pește împricinatule. probabil că există și alte politici monetare, nu știu, se improvizează din mers, de acord. ideea de bază (a intervențiilor mele repetate) este că noi, românii, nu avem altă alternativă. singuri nici o șansă, cu rușii nici o șansă. merem înainte cu europa, pupându-i condurul deocamdată (că, iarăși, n-avem altă opțiune). britanicii, cât fac ei pe coioșii, iote că tot cu ioropa înainte merg
@ impricinatul:
sebastian, uite aci: http://www.bbc.co.uk/news/business-16290598#FBM42199
–daca cifrele si info sunt pe bune, iar eu cred asta, caci vorbim de bbc, atunci totul e un joc de ruleta, cu germania si franta crupieri.
cred ca cel mai bine pt. tari ca spania ar fi sa iasa din zona euro, sa puna din nou moneda lor si sa ii bage in ma-sa pe nemti. EU e o bataie de joc, e o noua forma de feudalism. acum la nivel de popoare, dintr-o singura miscare.
offf, elfule! nefiind eu bbc, cum naiba era sa fiu la fel de explicit?
imprincinatule, matale ai fost super-explicit. numai ca eu tot incerc sa iti spun ca: Romania nu are de ales, este mult mai legata de maini & picioare decat in ’40. comparatia nu este buna. atunci era clar: nemti/rusi; hitler/stalin; Gestapo/NKVD.
acum nu este decat daca te distantezi pe marte: “pietele” dicteaza. ce mama dracului inseamna “piete”, nimeni nu stie. inseamna un set de jucatori. deci jucatorii, care joaca pe viitor, tin guverne si populatii in sah. prin ce? prin banci si industrie. prin imprumuturi si rating agencies. iar bancile tin guvernele in portofel.
datoriile private (ale bancilor) s-au transformat in publice. e un total mess. dar mess-ul asta pe 1/2 virtual ghideaza 300+milioane de oameni, si daca ii pui si pe aia de partea asta a baltii, ajungi la fo 700+ mil.
pe de alta parte, natiile, toate!, si-au dat ceva din independenta cand au semnat protocol de intrare in EU. si au dat si mai mult cand au renuntat la moneda proprie. bancile lor nationale sunt fortate sa se uite inspre Frankfurt.
noi nu mai suntem independenti, asadar, de cand am intrat in EU. cu ce inseamna bun si rau. de aceea iti tot spun ca situatia nu e ca in ’40.
economic et al., seamana a anii 30, cand germania deja isi construia Wehrmachtul si incepuse sa lucreze la anexari. Croatia e ultimul exemplu – un exemplu paradigmatic, pe care nimeni, dar nimeni, nu il discuta!
deci mai avem pana la paralela cu ’39-’40.
deci, nemafiind independenti, basescu nu poate zice nu. suntem prea slabiti ca sa zicem nu. noi nu mai suntem sa tinem fata ungurilor, care, apropo, au pus-o de o dictatura sub ochii EU si aia nu zic nimic. in orele mele de paranoie, ma gandesc la ungaria 2011, cu noua constitutie cu tot, ca un test-case pt. unii.
aia e. nu basescu trebuie atat injurat, caci e un animal politic si nimic mai mult, ci multi altii. si din 2004 si nu de acum – o chestie care iarasi nu se intelege si se uita.
scuze de lalaiala.
Sarbatori Fericite tuturor.
http://hostpicture.eu/di-LALC.jpg :)))
@ we:
draga elfule, ca sa zic asa, mie capitalismul asta nu prea imi place. nici nu stiu daca e capitalism, de fapt. stanga extrema imi repugna si aia. politicieni cu snaga in ei nu mai constat. dirijismul economic imi da fiori. praful din educatie (si nu doar in Ro! – ma refer si la constatarile tale din London is burning…) ma inerveaza, piata libera tinuta pe umeri de speculatii si de futures ma umple de greata.
asadar, unde ne retragem? ne retragem sau we fight back? daca e de fight back, avem cum s-o facem? ne lingem ranile, sau ce naiba facem?
pai sebastian, tocma’ a cazut o motiune de cenzura, si aia data in doru’ lelii, cum ca alegerile se amana si se si comaseaza, ca isi asuma guvernul responsabilitatea. am vazut ceva proteste, demonstratii? nope. lumea e preocupata de cumparaturi, de tuiculitza si sarmale.
romania a trait prin hotarari de guvern de vreo 20+ ani incoace, toate guvernele au dat asa ceva. s-au dat tunuri imense prin aceste HG’uri, cand inca nu era Boculetz. a iesit in strada cineva pt. asa ceva? nope.
deci, de ce discutam despre ceva ce ne depaseste, cand noi nu suntem in stare sa luam in serios democratia?
you get what you deserve to get.
tapirul a zis:
N-am cuvinte.
Deci:
HĂHĂHĂĂĂ….
la multi ani, impricinatule!
pentru curajul pe care il avem anual de atrece peste muchea timpului va uram de bine!
lili si marian rosu
@ Blegoo:
blegule, nu ma refeream musai la tine
tapirul a zis:
Da, da’ io mă refeream la ce-ai scris TU.
De plătit… o să plătim cu toții.
Tu… io… Mulliganoglu…
Într-un fel sau altul.
Cât despre optimismu’ tău… nu egalează pesimismu’ meu.
n-ai prins ironia, eh?
pesimismul e una, negativismul mioritic alta.
Exista acord, nu-i public.
Angela Merkel parca avea un doctorat in chimie cuantica …
Extrem de acid textul dar situatia nu a ajuns inca la extremis. Adica e loc de si mai mult rau.
bravo , domnule , pentru prestatia convingatoare de la emisiunea ” la ordinea zilei ” de astazi ! am inteles in cateva minute ceea ce altii se straduiesc sa explice de o saptamana . multumesc pentru claritate .