Coincidenţa Pacientului Mofluz

“Nu ma pot abtine!!! Iti atrag terifiat atentia asupra unei sincronicitati jungiene absolut inspaimantatoare: tragedia (de la Maternitatea Giuleşti – nota împricinatului) s-a petrecut fix in ziua in care sistemul medical si-a privit primul fluturas de salariu drastic si samavolnic diminuat… à bon entendeur, salut!”

Am extras citatul de mai sus din comentariul Pacientului Mofluz… Nu, nu făcusem conexiunea cu pricina.  Nici acum, după ce am scris despre ea, nu-mi vine să mă gândesc mai departe – semnalarea acestei coincidenţe m-a cutremurat, mai ales în contextul în care primul lucru care mi-a venit în minte după cele petrecute la Maternitatea Giuleşti a fost sintagma :  uciderea pruncilor!

29 Responses to “Coincidenţa Pacientului Mofluz”

 1. 1
  SchöpferischePhantasieMutterArchetypus says:

  da, da , Tradarea !
  E, intradevar.. greu de explicat .. pt ca .. te duce drept “ireversibil” in burticica mamei !
  pe de alta parte .. sa-ti tradezi Credo-ul profesional si sa te refugiezi in vrute-si-alte nevrute .. ma rog .. !

  p.s. ce bine e aici in tara la mine pt ca “Noi” il gasim doar pe “Tatal” vinovat :sad:

 2. 2
  SchöpferischePhantasieMutterArchetypus says:

  Nota mea de observatie :

  Tragedia de la Maternitatea Giulesti ( ieri a fost prima data cind am auzit/vazut imagini intr-un sender german ) .. pare sa fie doar o “Metafora” la ceea ce “percepen” la Nivel National despre Catastrofa !

  Tragedia .. ma rog “om-uciderea-pruncului” are loc zilnic !
  avem doar nevoie de IMAGINE cu efect de “electro-shock” . si acesrt lucru doar pt moment

  e ..

  doar un simplu anestezic ! ca si in cazul drogurilor si alcoolului si etc ..
  dupa ce ne-am primit “DOZA” suntem oarecum linistiti !

  p.s. ce OM sunt EU cind ma emotionez dupa ce intimplarea ( tragedia ) a avut loc ???
  ce OM sunt EU cind SIMT doar dupa ce vad MOARTEA ???

  ETC.. patetisme ieftine !

 3. 3
  impricinatul says:

  vorbim despre ipocrizie sociala? despre mimetism al reactiilor emotionale? despre utilizarea emotiilor ca semnal de apartenenta la grup?

 4. 4
  Pacientu` mofluz says:

  Pai da, dom` SchöpferischePhantasieMutterArchetypus, d`aia si zic eu ca doctoru`, de ne baga in seama pe aici, e ales: pentru ca a vazut inainte si a avut puterea sa strige desnadejdea in Agora: a spus unui bou inhamat invers la caruta sanatatii si boilor inhamati invers la caruta tarii, ce sa va intampla! Ma si mir ca nu i-au fost scosi ochii!

  Dom` doctor! Da` la pacatul spalat de pruncii aia ucisi te-ai gandit? Care o fi? Ha?

 5. 5
  anonim says:

  pacatul parintilor care au tacut mult prea mult si au acceptat ca merge si asa.

 6. 6
  do(o)m-ul says:

  hahaha… imi amintesc cuvintele unui Dom` Doctor Psihoterapeut din urma cu un an -- intr-un complet alt context ( si altfel decit ale mele -- :grin: -- eu fiind partout mai (B)ulgara si mai (B)ampira :grin: fara termen de comparatie evident :grin: )
  si totusi care astazi sunt mai valabile decit ieri ..
  in sensul ca ..
  “Eu -- Romania” imi scot ochii -- “nicht weil ich meine mutter gefickt habe” ..
  ci.. doar ca trebuie sa “confirm” “destinul”:

  “SUNT VINOVAT FARA VINA”.. si sunt in “CAUTAREA PROPRIEI MELE IDENTITATi” !

  p.s. eu cind pun ghilimele nu inseamna neaparat pejorativ -- de multe ori -- nu inseamna pur si simplu .. nimic !!!

 7. 7
  do(o)m-ul says:

  hihi.. pardon “eu romania” sunt Vinovata .. tralalaa
  Romania e o EA ! ca sa vezi cu “complexele” astea ! :lol:

 8. 8
  DeMaio says:

  Eu în aşa ceva cer să nu fiu pus să cred. Ba nu, în aşa ceva cer nici să nu fiu pus să analizez că s-ar putea crede…

 9. 9
  impricinatul says:

  tocmai aia e, DeMaio: mi-e si frica sa analizez sau sa descalcesc…

 10. 10
  pseudojung says:

  Sincronicitatea are valoare doar in ochiul celui implicat. Sincronicitatea nu se intampla in aceeasi zi, ci in aceeasi clipa. E un fel de scurtcircuit.
  De fapt, nici Jung nu este prea clar ce inseamna de fapt sincronicitatea. Da niste exemple (cel cu scarabeul fiind cel mai citat), dupa care bate cimpii cu mai mult sau mai putina gratie.

  Trecind la chestii mai mundane, a fost cineva dat afara pentru ce s-a intimplat? Sau se cauta vinovatul? In logica caragialesc-rinocereasca, bebelusii sunt de vina pentru ca s-au nascut.

 11. 11
  Osterhase says:

  Intr-o prima ordine de idei, imi place cum scrie pacientu’. Atinge o coarda sau doua.

  In alta ordine de idei, de ce sa se dea afara directori?? Cu ce schimba asta sistemul? Cu ce evita asta eventuala explozie din maternitatea din Bailesti? Astept argumente. “Ii dam afara ca urmatorii sa aiba mai multa grija blablablayawn” nu e argument, e schimbare de dragul schimbarii.

 12. 12
  ceska777 says:

  Adica sistemul strikes back? Daca a fost premeditata tragedia atunci….

 13. 13
  impricinatul says:

  in nici un caz the system didn’t strike back!
  om fi cum suntem, dar nu prefatam noi, un new auschwitz!

 14. 14
  Pacientu` mofluz says:

  @ceska777
  Niciun “strikes back”!
  Sincronicitatea nu presupune in niciun caz vreo intentie criminala in acest caz (fereasca Dumnezeu!), sau vreo legatura cauzala de tip dialectic, determinist. Este un concept dezvoltat de Carl Jung care se ocupa de ceea ce se numeste “hazardul semnificativ”, înlănţuirea a-cauzală a două sau mai multe fenomene psiho-fizice. Sincronicitatea pare a fi, potrivit ultimelor teorii fizico-matematice o formă particulară de rezonanţă cosmică, tine de subconstientul colectiv, tot potrivit lui Jung, dar si de metafizica mistica.
  Pentru edificarea dumneavoastra cat mai temeinica, va recomand lucrarea „Sincronicitate şi Paracelsica” de Carl Gustav Jung.

 15. 15
  Pacientu` mofluz says:

  @pseudojung
  Cu respect, tin sa va contrazic! Un autor de talia lui Jung, poate parea ca ” bate campii cu mai multa sau mai putina gratie”, foarte in functie de capacitatea de intelegere a celui ce incearca sa-l inteleaga.
  De altfel, Jung, la vremea sa mai mult propunea decat lamurea. Dar…de la el incoace…s-a construit o intreaga si veritabila “piramida a lui Keops” pe premisa intuita si propusa absolut genial de el. Conceptele de “subconstient colectiv” si “sincronicitate” au fost si sunt inca premise epistemologice absolut revolutionare, de valoarea “teoriei relativitatii”.
  In acest sens va recomand ferm lucrarea “Universul Holografic”, scrisa de
  Michael Talbot. In ea sunt prezentate ideile unor savanti colosali (printre care fizicianul David Bohm, de la London University, preferat al lui Einstein, specialist in cuantica) idei care explica fizico-matematic, in mod absolut imparabil, inclusiv teoriile lui Jung mentionate mai sus.

 16. 16
  ceska777 says:

  Ciudat se mai manifesta subconstientul colectiv la romani! Putin masochist, sau? Sa-si taie in carne proprie cand stie ca nu-l doare decat tot pe el si nu rezolva cu asta nimic. Sau ne va demonstra altceva?

 17. 17
  Colongna says:

  fixed point ! am citit de curind undeva ( nici eu nu mai stiu pe unde ) ca “subconstientul” asta .. ar fi ca un stomac . ar avea cam acelasi “rol” . acum.. cel tirziu -- trebuie sa stim cu totii ce se intimpla dupa ce este supra-incarcat :)
  ( cam asa cred si eu in cazul “medicinii” ro .. si , desigur ..a celor care o ofera dar si a celor care o consuma . se pare ca nici de o parte si nici de cealalata nu exista pretentii )

 18. 18
  GastronomieFührer says:

  apropos .. in urma cu citiva ani -- mass media noastra -- a facut un documentar-maraton despre un Chefarzt Chirung (orl-ist ) din Berliner Charite -- care se duce in fiecare an ( in timpul concediului ) in India pentru doua saptamini cu echipa sa formata din medicinisti tineri si opereza pe acolo pe aia saraci .
  o alta doctorita de la noi ( din aia de ochi ) sub 40 de ani merge anual in Bangladesh si-i opereaza pe aia care orbesc foarte foarte tineri . tih.. ce ti-e cu idealismul asta :)

 19. 19
  impricinatul says:

  @GastronomieFuhrer : as opera si eu TREI luni pe an numai saraci cu conditia sa castig macar a zecea parte din onorariile respectivilor. OK? asa, oricum operez, majoritar, saraci, da?

 20. 20
  Emma says:

  crezi ca te-am acuzat ? fals !
  vezi ? aici este asa numita rezistenta la “critica constructiva” ( reminiscenta ? ) ! Nu, nu te-am criticat deloc ! Dar eu nici nu as agreea doar “prieteniile astea de tip ad-hoc” care .. poate prin natura lor sunt “ipocrite” !

  p.s. un doctoras de spital cistiga cu garzi acolo pe la 3500 euro ! depinde de regiune . insa avem alte preturi si alte traiuri aici . Dar si cind li se face nedreptate se aduna laolalta din toate “ramurile” medicinii si ii “ficken” prin greve pe toti aia de “SUS” ! Stii de ce ? pentru ca nu isi permit sa lase frustul asupra pacientilor ! iar pacientii ii sustin pentru ca stiu ca e spre binele lor !

  p.p.s. Eu vorbeam doar de solidaritate intre voi medicii !

 21. 21
  impricinatul says:

  emma, stiu ca nu a fost un atac. am explicat doar ca idealismul poate sa functioneze plenar :) intr-o societate asezata. cat despre solidaritate, asta e marea problema aici, si nu ma refer numai la solidaritatea medic-pacient, ci si la solidaritatea medic-medic, pacient-pacient, om-om etc. si nu e vorba numai de solidaritate, ci si de onoare si de self-esteem, chestie care la noi e in aer.
  “lasa, ba, ca ne descurcam noi cumva…” -- cam asta e zicerea romaneasca standard, dupa care ne miram ca de ce am ajuns unde am ajuns.
  “furia” raspunsului meu se datoreaza, fundamental, faptului ca cele mai frecvente acuze locale sunt axate in jurul “lipsei de idealism” a medicilor, lipsa de idealism care, nu zic nu, s-ar putea sa nu mai fie pregnanta in ro, dar care, cu toate astea, nu se concretizeaza in abandonul pacientilor, asa cum suntem mult prea des acuzati.
  poate sa zica oricine, orice, dar nu am vazut urgente abandonate in spitalul in care lucrez, indiferent de statutul financiar al pacientilor. si nu vorbesc doar din punctul de vedere al departamentului pe care il coordonez, ci si din punctul de vedere al urgentistilor, al chirurgilor, al ortopezilor, al intensivistilor etc. dupa cum am scris undeva, mare parte a pacientilor nostri ne cunosc abia DUPA ce ies din coma.
  in ro, bangladeshul si india sunt imediat dupa colt, asa ca nu mai e nevoie sa facem turism medical din motive idealiste si/sau empatice.

 22. 22
  emma says:

  :) exista intotdeauna un inceput ( tu care esti si scribalau intuiesti bine .. mincatzash ! , si iata ..ca.. tocmai tu tre sa le ai p-astea cu “preludiu” :lol: :lol: :lol: )
  dar, mai exista si un inceput de tip paradoxie pe care il aminam .. adica.. il incepem si il abandonam chiar zeitgleich .. hahaha … :) ( apropos sincronicitate :roll: :oops: )

  eu iti dau exemple dintr-o ex-dictatura ( factura totalitara ) care sta ca exemplu de urmat :

  in sensul ca..

  cum sa facem cind am fost “abuzati in copilarie ” si “cum putem sa facem cind am devenit adulti” ? !
  deci : rezumat : nu-ti fac tie ce mi-au facut altii mie ??? :grin: tralalala “epistemologie” cu “rima” :grin:

 23. 23
  impricinatul says:

  devii freudiana, iar noi eram la jung! :)

 24. 24
  Jemanfish says:

  haaaaaaaa :lol: :lol: :lol:

  noah :lol: ca doctorii astia creeristi si-au tras-o impreuna si dimpreuna e clar :eek: adicatelea freud si jung ..
  si porma s-au despartit/dislocat pe alocuri pentru a evolua/dezvolta individual??? ..

  s-au cum spunea in urma cu citeva saptamini poetul Dan Sociu despre el si Mircea Cartarescu in legatura cu parintele “oedipal” pe blogul lui zumleser ???
  ( aici a se intelege pozitiv efectul parintelui :grin: asa cum l-am intles eu :)

  dar ..vorba cuiva : sa -- i lasam pe dumnealor in plata Domnului ca-s morti ..si noi suntem viiiii … deci ? cum vine ? hai sa profit inca de sanse :lol:

 25. 25
  Jemanfish says:

  sau … sau … ori ! :grin:

  si a se dezvolta ( discola mai putin -- rupere :grin: )

 26. 26
  claudia says:

  dom’ doctor, pai incepeti cu inceputul, pana la solidaritate medic-medic, mai intai scuipati-i din sistem(gizas, urat cuvant!) pe aia care va imput/compromit pe toti. nepoti, unchi, fii, de regula, de politicieni.
  si ca ultima solutie, da, lasati pe unu’ eventual, care s-a-ncaierat pe strada si n-a platit in viata lui un sfant la asigurari, sa moara, pe motiv de lipsuri. da’ asta vine cu satra si se lasa urat. oricum am da-o, suntei si suntem in fundatura si daca nu ne scoatem singuri, nu ne scoate nici dracu. fi’nca nu ne putem baza pe politicieni, suntem pe cont propriu de mult.
  referitor la spitalul in care lucrati, cu vreo luna in urma am avut treaba p-acolo, un timotei stiti ce mi-a zis in drum spre etajul 11 (asta e, coincidenta.)? ca o scapa pe mama de pe targa. instinctiv, ca tampita, am dus mana la buzunar, da’ mi-am dat repede in reveneala si l-am porcait p-ala de n-avea aer. cam asa devine si cu banu’ de la stat, castiga ala cu gura mai mare. d-aia zic, daca nu faceti scandal acu’, data viitoare s-ar putea sa va taie 75% din leafa ca va descurcati voi si n-oti lasa omu’ sa moara.
  scuze de lungimea comentariului. sper sa ma mai primiti, ca tare mult imi place p-aici, pe la dvs :)

 27. 27
  impricinatul says:

  of, emma, esti atat de profuza! ma dau batut! :) ce vrei sa spun? ca ar trebui sa ne injectam ADN nemtesc, amestecat cu putin d-ala frantuzesc (pentru jemanfisism!)… spune-mi tu!
  trebuie un eseu prea lung pentru o asemenea chestie! de fapt, nu trebuie un eseu, ci un stat (romanesc) de novo.
  io nu cred ca-l apuc!

  claudia, t. e recunoscut pentru capacitatea de negociere. un lucru bizar: intr-un fel, t. e omul domnului cu “d” mare. da’ nu-si aminteste “pilda” cu isus intrat in templu, unde s-a infuriat pe negustori.
  cat despre scandal, incerc sa fac. sunt destui care ma urmeaza. ma intreb doar daca suntem suficienti ca sa facem gura cea mare pe care o merita boshii.

 28. 28

  @ osterhase -- le stie mofluzul! :) cat despre schimbarea directorilor, bucuria nebunilor.
  argumente? in Ro merg argumente?
  tara de politicieni flapsari.
  imi spune unu ca se gandesc altii sa traga spuze pe turtele lor din faza cu maternitatea. ca vor s-o treaca in politic-de-dat-la-gioale.
  cica da bine la publicul calator.
  copiii arsi? se transforma in argumente, dar nu in cele pe care le astepti tu, sau eu, sau noi, osterhase!

 29. 29
  Ursu Radu says:

  Buna ziua,

  As fi interesat de un link-exchange cu blogul dvs, daca sunteti interesat/a astept un mail pe admin@motruinfo.ro

  Cu respect,
  Ursu Radu

Leave a Reply


− 6 = three

Subscribe without commenting