Ce-o să scrie manualul de Istorie…

… despre românii de azi?

… şi despre România ultimilor 21 de ani?

Ce-o să zică viitorimea, fraţilor, despre exerciţiul nostru politico-social? Despre Ilici şi Boc, despre Băse şi BoNbo,  despre căpşunarii care aduc mai mult PIB prin muncă personală decât industria neexilată pe alte tărâmuri, despre Olguţa şi Crin, despre Udrea şi Mazăre, despre Ion şi Vasile?

Dar despre presă, domnilor, despre presa zilelor noastre ce-o să se scrie?  O să consulte cineva Click şi Cancan, sau Adevărul şi Gândul, sau EVZ şi Jurnalul, la BCU peste ani şi ani? O să intre careva în arhivele CNA, să examineze prestaţia de la talk-show-uri, şi dacă o s-o facă, ce va afla?

Ce-o să se afle din anuarele statistice?  Dar din anuarele… artistice? Că filmele, că romanele, că picturile – astea ce-au făcut şi ce-au dres? O să aibă cineva vreun Moisil de celebrat, sau un Pesamosca mai nou de explicat, sau un Spătarul Milescu de arătat cu deştiul?

Dar monumentele şi infrastructura, distinşi conaţionali? Podul lui Saligny, daţi un leu pentru Ateneu, reţeaua de spitale a lui Carolică, Baza de cercetări pomicole de la Voineşti, alea-alea – noi ce-o să le arătăm,  dragilor?

Cre’că cel mai mult o să le arătăm pictorialele de prin Playboy şi clipurile de prin Xhamster, că nici măcar de-o industrie porno locală nu ne-a ieşit.

Şi, dacă o fi ceva cu care chiar să ne lăudăm, o s-o facem cu ăia căraţi pe afară. Ăia care sunt sincroni, totuşi, cu civilizaţia în curs.

Mentenanţa nu intră în cartea de Istorie, aşa că tu strânge datele, Turambare, că asta-i tot ce ţi-a rămas de făcut!

 

19 Responses to “Ce-o să scrie manualul de Istorie…”

 1. 1
  dush says:

  le-o aratam pe leana, cea cosanzeana, ce-o starnit dorinta de vot in juma de iuropa…gen “ce i-as vota in seara asta unaaaa” in rest…o sa le aratam transee pe unde ne-am rupt coatele si oasele pentru dreptul si onoarea de-a trai in romania. in rest…
  insa tu chiar crezi c-o sa avem loc in manualul de istorie? o sa fie o kestie de gen din 1989 pana in 2040 s-or perindat tot soiul de hamesiti la putere si cam atat, nebuloasa totala. Ca nu vad nimic de relatat istoric in toti anii astia de-au trecut..

 2. 2

  domne’ io intreb, nu dau cu paru’.

 3. 3
  casandra says:

  Ce o sa scrie in istorie despre noi?
  “Blejnar a precizat, la un post TV, că autorităţile fiscale din Elveţia au transmis ANAF circa 80.000 de informări cu privire la persoane fizice române care au realizat depozite în această ţară, în perioada 2007-2010.” Si sunt multe paradisuri fiscale in lumea asta. Si nuimic nu s-a intamplat acestor evazonisti sadea.

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/milionarii-romani-cu-conturi-in-elvetia-vor-fi-verificati-de-fisc-923938.html

  Si o sa mai scrie ca spitalele s-au inchis lasand bolnavii sa moara in drum si in casele lor, ca saracilor li s-au numarat bibilicile din batatura, ca milioane de oameni au plecat in bejenie lasand in urma cohortele de lacuste evazioniste numite “capitalistii portocalii”. Asta o sa scrie.
  O sa scrie ca profesorului Pesamosca i s-au rezervat cateva ore de atentie publica doar cand a murit, dar demimondenelor si pestilor lor li se acorda o atentie insistenta si admirativa in fiecare zi. Razboiul purtat impotriva sanatatii fizice, mentale si morale a acestui popor continua. Continua si cel impotriva sanatatii economice, sociale si politice.

 4. 4
  impricinatul says:

  si am uitat de ruibi, de gimnastica, de hanbal…
  de sport ce-o sa scrie la cartea de istorie?

 5. 5
  Dragos B says:

  impricinatul a zis:

  si am uitat de ruibi, de gimnastica, de hanbal…

  Pai despre astea deja e scris in cartea de istorie… :(

 6. 6

  nu de astea post-decembriste…
  tandari s-au facut stejarii!

 7. 7
  Nona says:

  Este trist ca nimeni din cei platiti sa gandeasca (strategii sau altceva) nu iau in calcul si faptul ca viitorul se bazeaza pe ceva construit in prezent. Istoria o fac oamenii, deci si noi, inclusiv. Iar faptul ca nu ma gandesc ce las celor din urma e cel ptuin dovada de egoism feroce, daca nu si altceva.

  Manualele (de istorie) vor fi sau nu. Eu ma intreb la ora actuala daca vom avea viitor. Sau generatia de dupa va avea ceva numit viitor.

  Nu cred ca suntem caz unic de neglijenta in ceea ce priveste cultura si promovarea culturii la nivel de politica de stat, dar asta nu ma ajuta sa cred ca „Va fi bine!”.

 8. 8
  kilroy says:

  Daca lucrurile merg tot in ritmul (halul) asta, nu se mai pune problema ce va scrie in manualele de istorie. Fin’ca nu vor mai exista oameni in stare sa le scrie.

 9. 9
  B.deComp says:

  Les notres comme les conifères…

 10. 10
  impricinatul says:

  poate ca ma refeream la folclorul viitor, la istoria orala, kilroy. :)
  stii continuarea zicalei, B.deComp? -- ca mie mi-e cam rusine s-o bag in scris.

 11. 11
  catherine says:

  ce să scrie, domnule?! manualul de istoria literaturii ar putea scrie bunăoară despre un scriitor iscusit, reprezentand de seamă, model şi exemplu al vremii sale, pre numele lui de scenă Împricinatul…
  iaca, adusei din condei off-topicul, la subiect, cum s-ar zice! aşadar, stimate domn, mi-a picat în mână Vindecătorul, într-o librărie şi cu mare bucurie l-am citit. l-am şi recenzat, cât m-am priceput.
  complimente!

 12. 12
  impricinatul says:

  @ catherine: catherine, nu pot decat sa-ti sarut mana!
  multumesc.

 13. 13
  B.deComp says:

  @ impricinatul:
  … avec les mucosités sur la poitrine !?!
  Bun, la subiect. Oricum, deja, se poate citi orice si exact contrariul. Si asta nu de ieri, de azi. Problema ar fi : cum “învatam sa citim”. Cred ca singura solutie consta în a citi cât mai mult, nu neaparat ce se citeste cel mai mult. Ramâne sa speram ca un fel de Jiminy Cricket personal va pondera accumularea de informatii. Argumentele de genul “e adevarat, am citit în ziar/carte/site” devin moneda curenta. Deci nu cred ca trebuie sa fim nelinistiti. Cel mult circumspecti.

 14. 14
  Viorica says:

  O sa caute pe net, stimabile. Si cine stie daca nu s-o inneca in oceanul informational. Eh, daca ne-am fi priceput si noi ca, coreenii de sud sa facem seriale istorice…Da’ alea costa…Desi ei nu neaparat cu istoricele defileaza in lume, mai degraba cu cantareti deveniti actori…

 15. 15
 16. 16
  zippo says:

  cam ce gasesti in cartile de istorie privind perioada interbelica. intimplator am o colectie de ziare vechi si citim cum taranistii se supara pe liberali, cum ala fura, cum ‘guvernul miselesc…” sau cum “opozitia mirsava”, ca regle se plimba nu stiu unde etc… cel putin isi declarau pe header “inclinarea” si mogulul ca sa stim la ce sa ne asteptam, dar intr-un limbaj mai pasional cu argumentare putina, in care autorii ne spuneau ca au ‘adevarul absolut’ in buzunar si varianta lor si numai a lor este cea corecta. asa ca istoria filtreaza cancanul si xhamsterul (exista ceva de genu da… conform timpului) si ‘acuzele’ inventate sau nu, si se rezuma la fapte.

 17. 17
  fish says:

  ca sa construiesti ceva durabil -- ca sa ramina in istorie -- trebuie sa ai foamea astimparata. fara asta -- doar lupti pt supravietuire.
  exact ce se intimpla acum. lumea supravietuieste, nu se gindeste inca la construit ceva durabil.
  dixit -- piramida lui maslow.

 18. 18
  alex says:

  toate generatiile au trecut prin momentul in care li s-a parut ca in timpul lor real s-a dus de rapa valoarea; dar rabdare, o sa vina, mai greu, voalat, timid, nu chiar un pod Saligny sau un Ateneu, dar poate un scientific achievement, sau o reputatie demna; Florin, tu nu esti chiar strain de astea;

 19. 19

  co-rect, zippo! asta-i nasol, ca vine totul din urma, povara.
  fish, ma uitam la certurile din parlamentul UE cand le-a ajuns cutitul la oscior. se dau si ei in barci, deci foamea si incertitudinea… am un prieten care a stat la mulhouse mai mult -- le spunea francezilor asa: ba, fiti atenti ca daca va scapa treaba de sub control, intr-o buna zi o sa va treziti ca locuiti la slobozia!
  alex, ce naiba sa zic…

Leave a Reply


− 6 = one

Subscribe without commenting