Da’ în Islanda ce se mai întâmplă, domne?…

 

Mai ţineţi minte cum a început criza să treacă Atlanticul?

A făcut, mai întâi, o scurtă escală în Islanda. Cu acea ocazie, Islanda a fost declarată falită. Şi au venit băieţii să-i explice ce şi cum, cum să-şi revină, ce să mai pape, ce credite să mai şi de la cine să le ia…

După care, s-a făcut o linişte deplină. Mai vede cineva Islanda la TV sau o aude la radio sau o mai citeşte în ziare? Nu. Nu se mai ştie nimic. Îţi vine să crezi că s-a scufundat. Că au şi împărţit-o, tu iei peştele, io iau vulcanii, eu mă ocup de turism, eu o amestec cu Grecia etc.

Asta până recent, când, iată cu ce  m-am trezit în email:

http://sacsis.org.za/site/article/728.1

Auzi la ei, să pună tampoane FMI-ului şi să uşuiască Banca Mondială… Doamne, păzeşte-ne pre noi de aşa fioroase ispite…! Da’… ia ziceţi… Mai ţineţi minte, în context, cine e Islanda? Mmm?

Pentru cine nu-şi aminteşte, Islanda e ţara aia care a inventat în 930 d.Hr., la Thingvellir, Althing-ul.

Cum adică, ce e aia Althing-ul? Păi, ce să zic, a fost, la vremea lui, Noua lor Republică, numa’ că pe invers, he, he…

Vikingi bătuţi în cap, tată…

5 Responses to “Da’ în Islanda ce se mai întâmplă, domne?…”

 1. 1
  Anca says:

  Foaaarte buna poveste, ‘Naltimea Voastra! :)
  Tarile mici si conduse prin politici care le lasa autonomia la mama lor intotdeauna scapa de sub control. Crizele sunt mai usor de gestionat, iar dezvoltarea se reflecta imediat in nivelul de trai, in puterea economica, in posibilitatea de a concura cu economii mult mai mari, dar mai putin adaptabile. Nici Norvegia n-a fost unde e acum intotdeauna! Aminteste-ti ce viteza de evolutie au avut baietii incepand din anii ’60, dupa descoperirea resurselor de petrol in Marea Nordului.
  Diviziunile mici permit si incurajeaza atat concurenta pe bune, cat si colaborarea. Dar cel mai grav (pentru “ba’etii buni”), impiedica monopolurile. Adica fix miza taraseniei cu globalizarea. Sooo, OF COURSE “WE” KEEP IT ALL OUT OF THE NEWS STREAM! :))

  Acum imagineaza-ti Romania un monstru agricultural turat la maxim si afara din UE, devenit al 5-lea membru EFTA (fix langa Iceland Wonder, Norway Beauty, Liechtenstein Mystery an’ Sweet Switzerland :D) — adica ce ziceam mai sus: concurenta si colaborare.

 2. 2
 3. 3
  Anca says:

  Nu, halucinez. =))

 4. 4
  Razvan says:

  It’s too good to be true.Au avut ei referendumul ala insa au realizat ca in afara UE poti ramane doar daca esti Norvegia sau Elveta. In 2012 vor intra si ei in UE si poate nu imediat, dar pentru urmatoarea sutica de ani vor trebui sa plateasca banisorii aia pe care vikingu de rand nu i-a vazut…

  Norocul lor e ca intre nordicii astia exista un fel de solidaritate care-i va scuti de ce e mai rau…

 5. 5

  li se trage de la drakkare.
  cred

Leave a Reply


4 + = seven

Subscribe without commenting