PROFESORUL PESAMOSCA

Acum, a murit…

Profesorul care ar fi trebuit să plece în cea mai lungă călătorie din cea mai frumoasă vilă de pe Kiseleff, cu grădinar în curte şi sumedenie de oameni care să aibă grijă de zilele sale din urmă, a murit într-o cameră care aducea cu o debara din spitalul în care a lucrat.

Ce o să urmeze? Probabil o înmormântare la care se vor ţine discursuri ipocrite, nişte eventuale dezbateri în care va fi vorba despre cum îşi tratează România valorile, după care alţi şi alţi profesori, sau academicieni, sau oameni de artă, sau, pur şi simplu, oameni de ispravă, vor ieşi din scenă pe sub furcile caudine ale nunţii unui nou Borcea, cea mult prăznuită de televiziuni, ziare, posturi de radio, în conversaţii ritmate de manele, remixate cu zicerile unor politicieni rătăciţi, din naştere şi din părinţii care i-au făcut,  în cea din urmă provincie mentală a lumii.

Să fii sănătoasă, distinsa mea Românie!

17 Responses to “PROFESORUL PESAMOSCA”

 1. 1
  Alexandru says:

  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace. Si, daca drama profesorului Pesamosca va fi un subiect de dezbatere, ma rog sa se intampla lucrurile ca in cazul unei interventii chirurgicale reusite, precedata de un diagnostic corect.

 2. 2

  ma tem ca nu suntem un popor educat sa stabileasca diagnostice corecte. cat despre tratament, ce sa mai vorbim…

 3. 3
  Inah says:

  de mult n-am mai simtit atata tristete.
  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.
  si noi… probabil ca ne vom vedea in continuare de treburile noastre mici, mici, meschine, siliconate, agramate, evazioniste…..

 4. 4
  Malko says:

  Dumnezeu sa-l odihneasca!

 5. 5
  Madelin says:

  Oare faptul ca nu avea vila pe Kiseleff se pune la nerealizari?

  Eu cred ca asa a ales: sa-si traiasca veatza asa cum a trait-o, pana la sfarsit.

  Ce face Borcea, ce fac televiziunile, e irelevant. What about ce au facut unii dintre confratii, colegii, fostii elevi ai domnului Pesamosca?

  Ce conteaza si ramane, pana la urma, e ceea ce ai facut, cu inceput si sfarsit (vorba Mahalagiului), cu mainile si mintea ta. Oamenii reparati, care lasa in urma lor alti oameni, si alti oameni. Si tot asa. Poteci din trecut in viitor.

 6. 6
  impricinatul says:

  vila din kiseleff nu se pune la nerealizarile profesorului Pesamosca, ci la felul in care functioneaza romanica in raport cu o personalitate ca a domniei-sale. cand a fost vorba de vorbe si hartii frumoase, toata lumea i le-a acordat. cand a fost vorba de altfel de recunoasteri, i s-a cam intors spatele.
  in rest, absolut de acord.

 7. 7
  iulia says:

  Da, Madelin, iti spun si eu din experienta, ca asa zice lumea: el/ea a ales sa sufere, sa-si faca meseria si sa-si urmeze vocatia in ciuda piedicilor si magariilor si ticalosiilor altora impotriva lor. El/ ea a ales sa nu se vanda, sa nu tradeze, sa nu faca in meserie si in viata compromisuri injositoare, acelea care ti-ar da si vila , pe langa recunostinta oamenilor.
  Dar, oare, oamenii aia multi care profita sau, hai sa zicem frumos, beneficiaza, de martiriul profesionistilor adevarati si cinstiti din Romania, nu au nicio zvacnire de constiinta vinovata? Cand primesti viata intreaga a unui om, tu, cel care te bucuri de ce iti da el, nu te simti dator cu ceva in schimb? Sau zici: asa a ales el, si pleci linistit mai departe. Ce o sa va faceti cand cei care ” aleg ” sa fie oameni, vor disparea, tocmai din cauza acestor exemple negative: uite Pesamosca! Ce-a realizat daca a facut ce stia el mai bine- sa salveze vieti- si nu a stiut sa si linga talpi pentru asta? A murit ca un cersetor. De ce sa fac si eu ca el? Si uite asa, n-o sa mai faca nimeni ca el. Si ca ceilalti-putini-care nu vor sa vanda si sa se vanda.
  Ce usor e, Madelin, sa spui: el a ales. Iti spun eu ca nu a ales de bunavoie, nu a vrut sa traiasca asemeni unui cersetor, salvand intre timp multe vieti. Ci Romania de azi l-a condamnat, cea care doarme linistita ca ” el a ales”.

 8. 8
  eugen says:

  eu am dat mana cu el, mi-a zis draguta si repede cateva sfaturi.
  dumnezeu sa-l ierte.

  P.S.nu va mai certati voi astia cu principii. pune-ti mana si faceti ceva. un cui

 9. 9
  Cora_ says:

  Trist…
  Inca un gand greu de dus in spate acolo, “acasa”. Acela ca muncesti o viata de om si-ti poti duce apoi batranetile in mizerie. Greu gand.

 10. 10
  iulia says:

  Eugen, de ce la noi( in Romania) o diferenta de opinie, sau , pur si simplu, un comentariu , e luat drept cearta? Dupa prea multi ani de acord unanim la nivel de opinie publica, am ajuns sa consideram cearta orice nu e acord unanim. Eu o iubesc pe Madelin doar cunoscand-o de pe net( e desteapta, are suflet, e onesta, e un om frumos), si e unul din putinii oameni cu care nu m-as certa chiar daca as avea motive serioase, pentru ca e un om pe care il si respect. Tocmai de aceea imi permit sa fac comentarii si sa nu fiu de acord cu ea. Cu oamenii pe care nu-i respect, nu-mi pierd vremea.

 11. 11

  Odihnească-se în pace…

 12. 12
  forevergreen says:

  Si Johnny Raducanu dintro garsoniera…
  E foarte aiurea ce se-ntampla aici la noi.
  Dar trebuie sa ne tinem firea…noi avem alta scara de valori!

 13. 13
  impricinatul says:

  Scara de valori?! La noi?!

 14. 14
  v says:

  Aş fi zis că morţii lui o să-i urmeze nişte campanii prin presă, nişte dezbateri, nişte schimbări.
  -

 15. 15

  o laie! m-am cam lecuit de responsivitatea civica romaneasca :(

 16. 16
  v says:

  de ce, ai trecut prin vreo perioadă în care ai crezut în ea?
  pe bune?

 17. 17
  Kuno says:

  Pesamosca m-a livrat, si daca nu era el probabil ca nu ieseam intreg. Era prieten cu ai mei, asa ca mai treceam pe la el si discutam filosofii. A fost un tip misto, foarte pasional si cred ca a murit fericit, desi a suferit toate rigorile sortii. N-are rost sa ne lamentam, a trait cum a vrut.
  Mersi, dom profesor!

Leave a Reply


+ two = 7

Subscribe without commenting