Schisma

 

Ori de câte ori tânjesc după aşa ceva…

… îmi amintesc că cei care au tânjit la vremea lor după aşa ceva, i-au călcat în picioare pe cei care pictau aşa:

Există un channel pe youtube: http://www.youtube.com/user/Evropae .

Evropae, cel ce îl utilează cu clipuri, are 24 de ani şi se reclamă a fi tradiţionalist. Om cu lecturile lui, nu puţine, după cum sugerează uploadurile. Channelul lui nu are o vechime decât de vreo jumătate de an. Are deja 553 de subscriberi şi 430 de prieteni.

Vedeţi ce vârste au prietenii şi subscriberii. Mai căutaţi şi cele câteva clipuri despre Corneliu Zelea Codreanu pe care Evropae le-a urcat pe youtube, din care vreo două sunt şi subtitrate.

Ciudat: printre clipuri, unul în cinstea lui Julius Evola, un tradiţionalist de marcă. Recent citeam că Evola a avut un contact susţinut până pe la începutul anilor ’20 cu pictura de avangardă: apropiat de-al lui Umberto Boccioni, Evola a cochetat cu futurismul şi cu dadaismul. După 1921, însă, abandonează arta şi se dedică studiului “oamenilor printre ruine…”

Evola a pictat, spre finalul carierei artistice, aşa ceva:

După care a scris despre Arc, Bâtă, Tigrii, Saluturi Fasciste, Regi Îngropaţi de Cler demoniac, Spade de nescos din Stâncă etc.

Spuneam că Evropae n-are decât 24 de ani şi se bucură de sprijinul a 553 de subscriberi şi 430 de prieteni. Parcurgeţi-i channelul.

Iar apoi, sit back and think thoroughly

14 Responses to “Schisma”

 1. 1
  Alex says:

  Maestre, gand in gand. Si eu am gasit ieri, urmatoarea chestie, care merita citita.

  http://inliniedreapta.net/dereferinta/olavo-de-carvalho-vs-alexandr-dughin/

 2. 2
  gaia says:

  acum niste ani, elevii mei-olimpici internationali- l-au votat pe corneliu vadim tudor, in ciuda a tot ce am incercat eu sa spun. intre timp, s-au convins ca aveam dreptate in privinta lui vadim, dar erau convinsi ca gresesc in privinta lui basescu. si l-au votat. desi credem ca tinerii nostri nu sunt patrioti si au oroare de orice nationalism, ar trebui sa ne dam seama ca, asa cum avem nevoie sa ne iubim si respectam mama ca sa ramanem intregi la minte, avem nevoie sa ne iubim si respectam tara. ca sa ne putem mentine respectul pentru noi, respectul de sine. si, pentru ca scoala si parintii s-au ” democratizat”intr-atat incat sa injure tara si sa desconsidere valorile nationale, tinerii isi gasesc refugiul in cei cu discurs nationalist. din pacate, din motive care mi se par evidente, numai nationalistii gaunosi sunt vizibili. ideile lui vadim in gura unui om onorabil, ar destabiliza starea de bine a ticalosilor care ne conduc. fa tu un blog nationalist, si o sa ai 5 adepti. dar daca il face un clovn sau un dan puric ( eu nu vad deosebirea. mi se pare unul din cei mai periculosi oameni din romania. isarescu stie sa-si gaseasca aliatii), se intampla minuni pe internet, apar foarte multi adepti.

 3. 3
  impricinatul says:

  alex, o sa parcurg textul linkuit -- dughin si arctogaia (plus Parvulesco, in context) au zonele lor de interes, insuficient limpezite in ce ma priveste. (http://www.arctogaia.com/public/eng/)
  gaia / absolut de acord apropo de puric. cat despre nationalism -- vine la pachet cu nasterea. trebuie doar sa-i gasesti reteta care sa nu te faca patriotard. e interesant ca pe evropae l-am gasit luand-o pe firul apei nationaliste: urmaream, obosit fiind, doar niste filmulete apropo de CZCodreanu. am dat peste intrari non-romanesti apropo de el, am cuplat cu ceea ce mai citisem apropo de modul in care il vedeau alti europeni pe CZC si, uite asa, am debarcat in channel-ul lui evropae.

 4. 4
  impricinatul says:

  Nu-l stiam pe carvalho, alex. nu sunt intru totul de acord, dar insul e EXCELENT!
  abia astepta sa-i vad la “cafteala”, dughin vs. carvalho!

 5. 5
  gaia says:

  nici eu nu stiam de dughin si parvulesco. cu atat mai putin de carvalho. de 2 zile citesc de zor. si ma sperii. dughin asta seamana cu rasputin.

 6. 6
  Kilroy says:

  Nationalismul mai si merge mana in mana cu saracia. Si cu lipsa de cultura. Cu reclamele televizate care propovaduiesc renuntarea la gandire. Si cu …, nu mai stiu cu ce merge. Anyway, daca mi-ar fi spus cineva acum 20 de ani, ca vom avea de a face (in secolul XXI), printre altele, cu o recrudescenta a nationalismului, i-as fi recomandat sa se caute.

 7. 7
  impricinatul says:

  mi-e greu sa-mi fac o idee despre cat de lipsit de cultura ar fi evropae, insul cu channelul.
  mai degraba, nu!
  ceea ce ma face sa fiu cu atat mai circumspect. poti sa spui: are 24 de ani si e atras de romantismul actiunii.
  treaba e: s-au uitat, deja, costurile?

 8. 8
  mulliganoglu says:

  la cat de satul sunt de satra atotcuprinzatoare, mi-e si frica sa intru pe canalul ala

 9. 9
  impricinatul says:

  intra, totusi, mulli! :)
  merita! experienta conteaza.

 10. 10
  we says:

  deci are 500 si ceva de subscriberi in 6 luni -- asta mie-mi spune ca nu este deloc viral. m-am uitat pe ce are -- nu stiam alea cu C.Z.C (aoleu, cat bullshit! ce mi-e anii ’20, ce mi-e anii ’50; mi-a placut faza cu pupatul Bibliei. in ’20 o pupa Codreanu, in 40 Antonescu, in 70 incepeau sa o pupe secretarii de partid mai pe ocolite, in ’90 o pupa ilici -- traiasca BOR si noi pe langa ei).
  e un mess. un copil de 24 de ani care vrea si el sa fie auzit. la gramada: cruciatii cu legionarii romani cu fascistii italieni, cu care mai sunt pe acolo, ca nu ii stiu pe toti (ala cu tigrisorul nu e cumva Arkan?!, sau vreun croat? -- apropo Europa e f. hush-hush vizavi de croati).

  inca o data, dupa 6-7 luni, sunt 600 de subscriberi, nici macar fringe nu ii zic.

  luand-o altfel, care oare o fi o metoda de a “scoate” la lumina toti ciudateii potential periculosi? faci un canal utub, arunci niste prostii, iti zici ca ai 24 de ani si te pui pe monitorizat.

  :)

 11. 11
  impricinatul says:

  deci pe mine ma ia cu frig. de la insul asta am ajuns la un channel cu Ghitleru. discursuri de-ale insului montate ca sa bage nostalgia back.
  m-a “amuzat” ca pe un asemenea montaj, hitler striga despre cum va rezolva problema evreiasca pe un fundal de nai, gheorghe zamfir.
  na… nu-l mai gasesc, ca te umfla rasul cand vedeai incercarea de a acredita pacea si armonia preconizata de hitler pe fundal de nai.
  chestia e ca insii astia investesc in mici mixaje, depun si ei un efort, sunt preocupati de problema.

 12. 12
  Viorica says:

  Uite ca voiam sa zic s ieu ceva si mi-a luat-o elful inainte: esti sigur ca are 24 de ani? Mie mi se pare ma idegraba o gaselnita ca sa atraga si sa corupa tinerii.

 13. 13
  Master Yoda says:

  Beware the dark side. Anger, fear, aggression. The dark side of the Force are they. Easily they flow, quick to join you in a fight. If once you start down the dark path, forever will it dominate your destiny. Consume you it will…

 14. 14
  April says:

  Nah, ca ma gasesc si eu sa comentez la juma’ de an distanta. Nu mai merge canalul pe iutub, s-a inchis / a fost sters. As fi vrut sa vad despre ce era vorba.

  Kilroy scrie “Nationalismul mai si merge mana in mana cu saracia. Si cu lipsa de cultura. Cu reclamele televizate care propovaduiesc renuntarea la gandire.” -- in Europa, nationalismul a aparut intre cele doua razboaie, cind nu era saracie si nici lipsa de cultura, cind era bine si frumos cam peste tot, mai putin in Rusia care-o luase nitel razna si care-si exporta ideile. Nationalismul nu e o reactie la saracie, lipsuri, si nu apare in clasele sociale nevoiase. Lingvistic vorbind, “national-ismul” inseamna o reactie la ceva venit din afara neamului, strain de natiune. Sper ca am lamurit termenul, si cu asta si originea -ismului. Ca ele, undeva, la capat, isi cam dau mina…. asta stim prea bine. Dar dreapta nu e stinga, totusi.

  Cit despre frici, si mie mi-e frica de regimuri militare sau militariste, de dreapta sau de stinga, de exagerari si extreme. Nostalgici or sa fie intotdeauna, important e ca numarul lor sa fie mic.

Leave a Reply


+ 7 = sixteen

Subscribe without commenting