UNGARIA MARE ŞI DEFRIŞĂRILE

Se aude că inşii care se ocupă cel mai tare cu defrişările ar fi maghiari…. Să-nţepenesc, n-am nimic cu maghiarii, nu daţi!

Zic şi io ce aud de la unii, de la alţii.

Acu’, însă, am chef de un iegzerciţiu care pleacă de la ideea că maghiarii conlocuitori defrişează codrii patriei, mai ales acei codri din zonele bine echipate cu etnie maghiară. Să zicem că toate poveştile despre 1989 (conspiraţiile, da?) ar fi fost reale şi să mai zicem că Ungaria devenea Ungaria Mare, adică ne luau Ardealul, femeile, minele de aur etc.

Voi ce părere aveţi? Ar mai fi defrişat ăştia pădurile, maghiari sau nu, în acelaşi hal dacă guvernul in charge era la Budapesta? Mai puneau ei jos, cu aceeaşi dezinvoltură, fagii, brazii, stejarii ş.a.m.d.? Adică, mai aveau ei norocul să facă praf toate pădurile astea dacă se uneau cu ţara aia despre care zic ei că le e mumă, sau le convine cumva, un guvern delicat de Dâmboviţa?

29 Responses to “UNGARIA MARE ŞI DEFRIŞĂRILE”

 1. 1
  anonim says:

  eu cred ca le convine sa stea cu fundu-n doua luntrii. nu vezi cum stau ei la guvernare si cu dracu in romania, numa sa poata sa roada tot? ce le pasa? tara muma au, la o adica, daca se impute aici, au unde pleca.
  cu noi e rau. noi unde ne ducem? mie imi plac ungurii. stiu ce vor si fac ce trebuie sa obtina ce e bine pentru ei. de ce sa-i invinovatim pe ei ca suntem noi fraieri, prosti, tradatori, inconstienti sau doar lehamisiti?sa taie padurile. nu stiu de ce, dar parca prefer sa le ia ei in spinare decat vreo udrea sau berceanu-videanu-base-etc.macar ne fura ungurii, nu ai nostri. e mai demn, nu crezi?

 2. 2
  mulliganoglu says:

  da, basescu e de vina

  (se spun ca maghiarii se mangaie prin codrii aia, inainte sa doboare copaciul secular -- ceva magie neagra. si mister)

 3. 3
  mosu says:

  in conditii similare, aceiasi oameni ar fi incercat cu siguranta sa taie ditamai padurile si sa le vanda la pret de coceni pe euroi dolofani; doar ca daca guvernul ar fi fost la budapesta ar fi venit degrab cineva de sus si le-ar fi dat cu nuielusa de alun peste deşte, pana le-ar fi inrosit ca somoiogu dîn capu chibritului: “vrei joagar neautorizat nenicule?! ia de-aici joagar neautorizat; na mai ia, sa te inveti minte” si da-i la palma si da-i… ;)
  zic si io

 4. 4
  Anca says:

  Minunea e la fel de simpla si in cazul defrisarilor
  ca si in cazul tuturor problemelor care implica atitudini sarite peste cal
  din partea comunitatii maghiare — culmea, nici eu n-am vreo treaba cu ei.
  E asa:
  in toate tarile in care gravitatia functioneaza cu vectorul inspre buricu’ pamantului,
  minoritatile se raporteaza la majoritate din pozitia de grup distinct si atat.
  Sec si cu caracter strict delimitativ.
  Numai in Tara Sfanta Romania minoritatea maghiara se comporta
  ca grup privilegiat — asta, desigur, cu concursul idioteniei romanilor,
  care sunt educati in spiritul teoriei ca maghiarii si nemtii
  sunt niste monumente de omenie si verticalitate si toate alea bune.
  Si atunci sigur ca ne e clar de ce e mai bun guvernu’ de Dambovita —
  pentru simplul motiv ca guvernul de la Budapesta vede uniform.

 5. 5
  mulliganoglu says:

  da, just. la noi, in afara de maghiara, mai defriseaza doar moldovenii, oltenii, ardelenii, muntenii si dobrogenii. nu, fara dobrogeni, ca astia n-au codri de arama. deci nu romanul infratit cu codrul, ci aceste japite ordinare.

  p.s. da, la budapeste e un guvern de arhangheli bio-eco care pedepsesc clipita distugatorii naturii. cu meteoare. si-i strag si-n teapa. norocul lor, maghiarilor din maghiaria, e ca au vreo 450 de aluni si 3 tufani, altfel toti erau pe rug.

 6. 6
  Anca says:

  @mulliganoglu

  Mmmnu aia era ideea — stim foarte bine care sunt apucaturile romanesti,
  singura treaba de avut in vedere e ca, desi nu e vreun guvern de sfinti si ecologisti
  nici in Budapeste, totusi, in materie de disciplina reusesc sa impuna niste limite
  de natura sa intretina o anume decenta in comportamentul cetatenilor.
  Aceeasi cetateni maghiari, pe teren golanesc, se comporta si ei golaneste.
  Prin urmare, maghiarii de pe la noi nu sunt niste alergici la hotie si lipsa de civilizatie,
  ci niste cetateni care se comporta aaaabsolut la fel de salbaticeste
  ca si romanii, daca lipsa de autoritate o permite.
  Ba chiar, la umbra mentalitatii pozitiv discriminatorii a romanilor,
  cum ca daca in Ungaria treburile merg mai bine, e de la esenta fina a maghiarilor,
  isi permit sa sara calul uneori mai cu elan decat romanii.

 7. 7
  mulliganoglu says:

  imi pare rau ca trebuie sa-ti spulber iluziile: maghiarii din maghiaria sunt la fel de golani ca romanii din romania.

 8. 8
  Anca says:

  Pai tocmai ca nu spulberi nimic,
  aia ziceam si eu, ca nu sunt mai putin golani,
  ci mai constransi administrativ.
  Odata ajunsi sub privirile tolerante ale guvernului de Dambovita,
  sky is the limit. De-aia le si pica bine sederea pe la noi.

 9. 9
  mulliganoglu says:

  da, basescu e de vina

 10. 10
  impricinatul says:

  io am auzit si de niste nemti spagari. sau mincinosi.
  nu aici, in ro, la ei acasa. pe la poarta brandenburgului, pe la siegmaringen si pe la canossa. de la henric al IV-lea pana la reichsmarschall.

 11. 11
  Anca says:

  …si nici macar nemtii aia nu masoara impuritatile etnografice, culmea,
  ci scaparile jenante sau intentionate ale autoritatilor. :D
  Proportia ramane sa dea caracterizarea de ansamblu, as always.

 12. 12
  impricinatul says:

  anca, vorbeam de henric IV, ala cu canossa. autoritati, mai rare pe atunci. sange de magari e in toata lumea, iar autoritatile dau masura civilizatiei, to put it so.
  maitre mulliganoglu, dar uMpic de program de sector cu basescu tot as avea chef sa fac! sa-l trimitem la martagonit, ceva…

 13. 13
  Anca says:

  Culmea e ca autoritarismele de-atunci aveau mai mari sanse sa treaca drept autoritati decat anumite autoritati de-acum — singura problema ar fi ca se-ncadrau la active participants. :)) Ei, lasa ca noi suntem poporu’ lui “Toti sunt la fel”, fapt pentru care nu ne mai incurcam in balarii dinastea cu autoritati. Free jive, kids, free jive! — tot punem noi de-o anarhie de mare concentratie nationala. Doar ne-au sugerat-o chiar unii dintre environmentalisti, to link it back to forests, vezi cazul lui Edward Abbey: “Anarchism is founded on the observation that since few men are wise enough to rule themselves, even fewer are wise enough to rule others.” That’s convenient enough.

 14. 14
  Balin Feri says:

  Despre ce vorbiţi voi aici? Scuzaţi-mă că intervin, dar voi sunteţi consideraţi de mine intelectuali şi mă enervează să vă văd, dacă nu gândind atunci cel puţin vorbind ca prostimea.
  Haideţi să le luăm la rând. Maghiarii din România sunt secui. Sunt aici, în cele trei judeţe, Harghita, Covasna şi Mureş încă din secolul 5 pe când ungurii s-au stabilit în Câmpia Panonică începând din secolul 9. Nu vorbiţi de secui ca având o altă ţară mamă decât România pentru că nu e corect. Credeţi cumva că pe vremea când Transilvania era principat aflat sub tutela Austro-Ungariei vorbea cineva despre moţi ca având ţara mamă Moldova ori Ţara Românească? Ştiţi de câte ori în decursul sutelor de ani de convieţuire au ales secuii să se lupte alături de români, uneori chiar şi împotriva celor consideraţi acum de voi ca fiind ţara mamă a lor? Sau toate astea nu contează ci se reduce totul la limba maternă a cuiva?
  Acum ziceţi că se comportă secuii ca un grup privilegiat? Haideţi să fim serioşi şi să facem disticţiei între interesele şi comportamentul unor politicieni şi interesele sau comportamentul unei minorităţi. Secuii nu fac decât ce fac şi românii, încearcă să supraviaţuiască în condiţiile unor dificultăţi material-financiare tot mai mari. Au fost ei privilegiaţi cândva, pe vremea când drepturile şi obligaţiile secuilor erau consemnate în Codus Aureus, pe vremea când regele Ungariei sau principele Transilvan era nevoit să se arate bine-voitor faţă de ei dacă nu vroia să-i vadă cu toporul în mână porniţi împotriva lui. Pe vremea când era literă de lege că nici un secui nu este iobag şi nu are obligaţii de nici un fel faţă de nimeni decât faţă de propria căpetenie şi faţă de propriul popor. Când ziceţi de privilegii vă referiţi cumva la drepturi preferenţiale prevăzute de lege sau vorbiţi despre drepturi ipotetice cum era şi căderea drobului de sare? Poate îmi daţi şi mie un exemplu de drept preferenţial…
  Dar să depăşim problema statutului şi a apartenenţei şi să revenim la subiectul propus de Florin. Defrişările. Cine le face? Secuii? Hai să fim serioşi, mă văd nevoit să zic din nou. Nu secuii dragii mei, ci reprezentanţii lor în conducerea ţării. Omul de rând nu are voie să taie, dar domnul Verestoy nu este om de rând, el este politician şi aşa cum politicienii români au drepturi preferenţiale faţă de popor aşa au şi politicienii proveniţi din cele trei judeţe. Nu pe motiv că sunt secui ci pentru că sunt politicieni. Iar politicienii noştri nu sunt nici români, nici saşi, nici secui şi nici ţigani, ei sunt o naţie nouă fără o identitate etnică şi fără apartenenţă de ordin moral faţă de vreun popor. La polticienii din România nu se poate vorbi decât de interes propriu. Aşa cum domnii de la PDL, PSD, PNL, etc. îşi urmăresc propriile interese şi nu interesele poporului pe care îl reprezintă, tot aşa şi politicienii de la UDMR sunt adepţii lui Mamon, dispuşi să zică ori să facă orice pentru a-şi spori averea proprie prin deficitarea proprietăţii celor reprezentaţi.
  Puteţi zice că greşesc, ori că nu ştiu despre ce vorbesc, dar eu sunt secui şi credeţi-mă că ştiu care sunt condiţiile de viaţă a celor luaţi acum în vizor de voi. Credeţi cumva că neamurile mele ori părinţii mei au avut voie să-şi taie pădurile? Nu dragii mei, nici gând. Au avut de ales între a-şi păstra pădurile şi a privi neputincioşi cum dispar copaci seculari tăiaţi ilegal de alţii, sau a vinde. Până la urmă au ales să vândă pentru a nu rămâne cu o pădure fără copaci. Păduri puse la pământ de un reprezentant al minorităţii cu drepturi preferenţiale prevăzute de constituţie, minoritate formată din politicieni, familiile şi prietenii acestora.

 15. 15
  Anca says:

  Balin Feri — eu sunt de acord cu observatiile tale pana la un punct, dar pe de alta parte, daca-i judec pe romani ca, prin majoritatea care-i defineste emanand liderii pe care-i stim, se complac in hotie, nu pot sa folosesc alta masura pentru minoritati. Si daca liderii politici ai minoritatilor forteaza nota profitand de rolul lor de balama curveasca in Parlamentul Romaniei, iar electoratul lor nu-i sanctioneaza, cu atat se amplifica si parerea-mi proasta despre minoritatile votante. Asa ca faptul ca omul de rand vorbitor de limba maghiara nu face prapad ma intereseaza intr-o mai mica masura, cata vreme-i tine spatele unui lider politic practicant de marlanii diverse. Ca si-n cazul romanilor. Dar ne-ndepartam de ideea principala a postului: le-ar placea mai mult sa intre sub incidenta guvernului de Budapesta sau e bine asa, in mocirla de productie damboviteana? Cata vreme voteaza lideri muuuult mai asemanatori cu cei de Dambovita decat cei de Budapesta, mi-e ca e nefericit de clara concluzia. Ca atare, daca s-au adaptat asa de bine la apucaturile romanesti, devine absurda pedalarea nebuneasca pe variate forme de autonomie.

 16. 16
  impricinatul says:

  maitre feri, problema nu era legata de secui, de maghiari, sau de huni… nici pomeneala!
  problema mea era: ar fi PUTUT niste insi care se reclama maghiari (sau secui, ma rog…) sa se comporte la fel intr-un stat condus de un ALT GEN de guvern?
  in consecinta, chiar sunt curios: domnii cu defrisarile isi doresc refacerea Ungariei Mari, in context? adica: ar fi ei de acord sa joace dupa regulile pe care le cunosc f. bine din ro, intr-un stat in care the law enforcement este mai stricta?
  (Feri, inca o data: am multi amici maghiari, tu insuti fiind un exemplu)

 17. 17
  claudia says:

  nu maghiarii defriseaza padurile. numa’ cativa. aruncati o privire pe niste declaratii de avere. mogulii “e mici copii” http://www.senat.ro/FisaSenator.aspx?ParlamentarID=8a02a5c3-e90d-4660-bfa1-c3767468c135

 18. 18
  Balin Feri says:

  Într-o ţară cu o conducere diferită de a noastră legile nu există doar pentru a umple câteva zeci de volume şi nu se aplică aleatoriu, funcţie de persoana care intră sub incidenţa lor. Dar noi trăim în România, nu într-o ţară civilizată şi nu într-una democratică. Atunci când cineva e mai presus de lege nu are sens să mai vorbim de democraţie, iar noi avem exeple destule.
  Voi credeţi cumva că politica din România ţine cont de etnia cuiva? Vă întrebaţi de ce sunt susţinuţi reprezentanţii UDMR-ului de secui? Dar haita de javre care stă de douăzeci de ani în parlament, în guvern şi pe scaunul prezidenţial de ce este susţinută de români? Pentru că nu există alternativă! Poţi schimba câţiva, dar nu-i poţi schimba pe toţi. Iar schimbarea a câţiva nu rezolvă nimic, cei noi intră în horă pentru a supravieţuii. Secuii ar putea vota cu altcineva şi nu cu Marko Bela, dar n-ar rezolva nimic. Indiferent cine i-ar lua locul ar proceda exact ca acesta, tocmai pentru ca se poate. ( Mitul lui Gyges)

  @ Florin
  Normal că nu. Dar nu doar un secui sau maghiar nu ar putea să se poarte aşa ci nimeni n-ar putea, nici un român, nici un turc şi nici un ţigan. Aici nu e vb de etnii, ci doar de o trăsătură elementară a omului: profită de situaţie când se poate. Ori credeaţi că ungurii sau secui sunt mai presus şi se vor purta ca sfinţii când au ocazia să profite?

 19. 19
  wandering elf says:

  @florin, ce inseamna “martagonit”?

 20. 20
  impricinatul says:

  @we -- sa bati cu un ciocan special (martagon) “tablaria” expusa si, implicit ruginita, a vaporului; sa cureti tablaria vaporului.

 21. 21
  wandering elf says:

  :) misto:) si il si vad:)

  poate o data o sa imi explici de ce ai atata boala pe el.

  in fine, am mai aflat si eu una-alta, cine fuse shaful unui anumit colegiu si acum inteleg si eu niste chestii mai de detaliu.

  on-topic, nu, daca ar fi fost guvernul de la buda-pesta sef peste zona, nu nu s-ar fi taiat. chit ca ar fi fost romani, unguri et al. poate doar in situatia cand ikea-gen ar fi facut niste dealuri. oricum, din cate am inteles, guvernul de acum din tara vecina si prietena e cam f. dreptaci.

  si in cazul in speta, posibil sa fi fost deal-uri locale, cum au mai fost atatea altele, de radeau un deal intreg si ocolul silvic nu vedea si primarul ii injura de mama pe ziaristi.

 22. 22
  impricinatul says:

  acolo, pe la ocoluri, prin satele alea ratacite, e stat in stat! far west curat, pe bune! a fost un reportaj cu camera ascunsa prin zona si sa vezi cu cata relaxare vorbeau de impuscaturi (si aici, nu era vorba musai de maghiari, erau si romanasi de-ai nostri, care simteau aburul de gheseft!).
  “ii luam ca pe pui”, asta e replica de mi s-a infipt in cap. “ii”, de la “ii luam”, erau eventualii reporteri sau insi de alte categorii care intentionau sa le dea pe fata matrapazlacurile.
  ei, cu base e o chestie asa, de suflet. stii cum e cu ala care iti tradeaza increderea… ok, as putea sa depasesc si chestia asta, ca am fost un fraier etc. insa, problema a mare e ca base patroneaza o serie de indivizi carora, in mod normal, nu le-ai permite nici macar sa-ti lege sireturile. daca la asta mai adaugi si aroganta cu care ti se arata ca albul e negru si viceversa…. in fine.
  nasol e ca te uiti si in partea cealalta a baricadei si vezi tot insi care te-au scarbit din aceleasi motive pentru care te scarbesc cei care impart astazi painea si vinul, ca sa ma mentin in ton cu zilele in curs…
  zici ca ro e un areal in care are loc o nesfarsita rotatie a cadrelor, aia e.

 23. 23
  wandering elf says:

  pe ce canal? poate gasesc ceva pe net.

  poate se mai si laudau, caci spre deosebire de wil’-wil’-west, exista un control al populatiei. totusi, ala vine la legist cu gaura de glonte si orice mort se baga in groapa numai dupa ce medicul legist (in sat e acelasi doctor?) isi da parafa.
  sau…chestia chiar a fost pe bune macar 1 data--> o mafie destul de bine pusa la punct ca sa acopere totul + naimirea/amenintarea rudelor.
  bref: local cred ca s-ar putea intampla, dar daca l-au compostat pe vreun ziarist e mai complicat.

  anyway -- mai tii minte ce ziceam de starea feudala a statului roman? asta nu a generat-o basescu, dar se foloseste de ea si mai mult acum o accentueaza. din cate am inteles, sunt/vor fi niste alegeri pt. primari, care sunt cel putin la fel de importante ca cele de parlament. ei, la astea ma refeream. cand perifericul devine atat de autonom, cand, mai mult, isi pune oamenii la centru, cand de fapt dicteaza politica centrala prin ministri direct pusi -- atunci avem un fenomen accentuat de feudalizare, chiar pre-, cand boierii, jupanii, cnezii aveau mai multa putere decat regele.

 24. 24
  impricinatul says:

  de compostat, n-au apucat sa composteze pe nimeni. era doar un reportaj cu camera ascunsa, pe prima sau pe A3, daca nu ma insel, ca mai uit ultrascurt la TV si nu-mi amintesc. cert este ca toata suflarea locala, pauperizata altminteri, facea front comun cu defrisatorii -- practic, insii dadeau padurile jos fara baza legala, iar cine isi vara nasul, afla ca era mai bine sa se tina deoparte. “ii luam ca pe pui” a fost spus in contextul in care cei care taiau copacii, efectiv, ar fi fost surprinsi de o echipa de jurnalisti despre care se aflase ca umbla prin zona.
  numai ca jurnalistii n-au mai ajuns in zona de foc, fiind alungati pe alte cai de acolo. a ramas dupa ei acel reportaj cu camera ascunsa. pe de alta parte, exact cum spui, treaba functiona datorita functionalitatii de fief a zonei respective: primarul, cei de la ocolul silvic (barosanii, nu papagalii!!), politia (tot barosanii!!!) erau aware de ce se petrece, aware si partasi.
  subordonatii incasau bobarnace, intre timp -- ca nu-si fac treaba, alea-alea.
  mda. ro e feudalizata profund. in medicina, inclusiv, si stii prea bine. cred ca nu ne-am trait suma de evenimente strict necesare pentru a capata maturizare sociala, i.e. n-am atins o masa critica a evenimentelor istorice ca sa devenim responsabili, ca sa fac o trimitere la cartea acelui juvariot de filosofie a istoriei… :)
  in alta ordine de idei: ai vazut ce se intampla acum in italia, pe legea educatiei? cursuri universitare retezate, granturi considerate fara sens etc.? motivatia statului italian: mai putina scoala si mai multa pregatire pentru joburi.
  a fost doar un glimpse vazut la Realitatea, dupa garda, ca acu’ ma duc la culcare.

 25. 25
  anonim says:

  cand a ajuns basescu la putere,am stiut ca suntem pe lista neagra( a puterii adevarate). nu stiu un alt om pe lume care sa distruga atat de eficient. asta e misiunea lui in lumea asta. este un maestru. ca si udrea, de altfel. ai dreptate, mulli….,nu base. el e doar un minunat executant. cateodata impotriva a ceea ce crede sau simte. dar e udrea alaturi, sa stinga micile zvacniri de constiinta ale batranului marinar.
  feri,chapeau. de ce, e prea lunga povestea. si vine craciunul.

 26. 26
  Lascaris says:

  Noi poporul roman meritam o clasa sociala superioara formata din patroni de gatere. Conducatorii si membrii clasei superioare sunt produsul acestei societati si o reflecta cu fidelitate.
  Cei care poate sustin ca nu este bine sa se taie padurile, ca trebuie sa ne purtam asa si asa, daca ar ajunge intr-o pozitie ce le-ar permite sa faca diverse porcarii nu ar avea multe ezitari. In 89 eram saraci, lipsiti de orice valori si prosti. Restul este istorie.

 27. 27

  patroni de gatere, patroni de stradă, şi de sat, patroni de spitale publice etc.

 28. 28
  wandering elf says:

  @florin, eu, dupa aproape 20 de ani de predat (am inceput sa predau din ’91, inca eram student -- inspectoratul avea nevoie disperata de profesori dintr-o data asa ca angaja aproape pe oricine -- doar m-am dus acolo, m-am intalnit cu tov. inspector, unul cu ochii albastri, la propriu, 2 intrebari, in 5 minute eram in caNpul muncii:) ) inca nu stiu ce e aia pregatire pt. joburi. dupa predat la stat, la particulari, in ro, iar la particulari in us, de la liceeal la universitar si post-universitar, inca nu stiu ce mama dracului e aia! nu e invatamant per se, ci e bataie de joc. omul disperat vine sa se pregateasca pt. 1 job, ia niste cursuri de 2 lei si isi ia o hartie si se angajeaza pe un job…si dupa aia? daca e dat afara o ia de la cap? asta e o tampenie colosala.
  o universitate trebuie sa te pregateasca pt. viata! pt. orice!! asta e dictumul universitatilor si daca fel de fel de cretinei cu mba si alte administrative vor reusi sa distruga aceste redute ale civilizatiei, they’ll find themselves in real trouble. less than a generation.

  sistemul de invatamant (superior) italian e bun in stil insular -- adica gasesti oaze, dar in mare este asemanator celui romanesc -- “personalitatea” conteaza. Il Uomo, Il Duce!:) e f. inchistat, tre sa dai f.f. multe temenele si atentii -- asta o stiu de la profesori italieni. cand sunt in state isi dau drumul la gura:) da, e misto pt. unul de afara sa faca un stadiu in genoa, sau parma (acolo m-ar interesa pe mine, pt. un anumit grup), dar pt. cei din interior nu e vesel.

  intotd. invatamantul e primul afectat, e una din cele mai usoare tinte. de la cine sa iei bani? de la armata/politie? doar nu ai inebunit. de la industrii? sa iti pui sindicatele in cap?
  si invatamantul se reface si greu si are efecte in viitor. dar azi cam toata lumea e condusa de imbecili.
  pt “mine” e bine -- se va inversa tendinta de emigrare a creierelor, aici e nevoie de asa ceva tot timpul, suntem parca intr-un continuu vulcan. nici nu simti cand trece anul.

  cu djuvariotii -- o fi, nu stiu. da’ ce conteaza e acum. si ce vad nu e bine. dar deloc!

 29. 29
  impricinatul says:

  new dark ages are a’comin’,
  new dark ages spill our lives
  seek a damned grave
  hide your pencils
  hide your minds

  -- nasol. muli is right. mai bine iau o carte de citit!

Leave a Reply


nine − = 7

Subscribe without commenting