zappingul nu merge in arhitectura

 

te uiti la TV. esti pe AXN si nu mai suporti filmul: te muti pe discovery, adica faci zapping. esti pe discovery si nu suporti povestea cu incalzirea globala. probabil ca o sa fugi pe MTV. tot zapping e.
intri la librarie. vezi ultima aparitie: e dan brown dar tu ai chef de faulkner. te duci la raftul cu clasici. zapping e si asta. faci surf pana pe itunes. dai de un promo ptr. keane, da’ tu ai chef de smashing pumpkins. faci zapping pana la ei.
intri in piata palatului (a revolutiei, fosta regala) si dai de cladirea UAR (uniunea arhitectilor). pe ce butoni apesi ca sa schimbi cladirea?
n-ai buton pentru ea.
ajungi in calea victoriei, vizavi de continental. dai peste hibridul dintre fatada vechiului teatru national si hotelul ultramodern al ultrainternationalei financiare. vrei sa faci zapping pe cladire. nu iese nimic. n-ai buton pentru ea. o iei spre dambovita. langa CEC, dai peste sediul bancii BRD, BCR, Raiffeissen sau ce naiba de banca o fi aia (toate sunt la fel, doar numele difera). vrei sa dai ignore pe cladire. nu-ti iese. betonul si sticla si barele nichelate raman pe loc. jegos de curate. infect de reflectorizante.
zapping. pe toate artele poti da ignore, numai pe arhitectura nu. ce intelegi? ca arhitectura e o arta responsabila. nu-mi place cum scrie malraux. ii dau ignore si zappez pana la raftul cu camus. cu cladirile cum fac? la ce raft ma duc? cladirile raman pe loc orice as face.
de-aia zic: arhitectura e arta aia responsabila, arta aia care se lipeste de celelalte cladiri, de ochii tuturor, de amintirile tuturor. cladirile nu stau in rafturi sau in foldere. cladirile care sa-mi placa mie nu ruleaza pe alte canele.
arta grea, arhitectura. implica intelegere publicului/istoriei/geografiei, chiar si a kitsch-ului local. arta foarte grea. are prea multe constrangeri. la noi, nu conteaza. arhitectul de bucuresti da ignore tuturor. are alta impresie despre arta lui. nu-l intereseaza ca opera lui nu e escamotabila. arhitectura e arta aia care deconstruieste ce e vechi. se decanteaza in ce e nou. e arta care nu trebuie sa doara la ochi. tine cont de statisticele privitorilor prezenti, trecuti, viitori. e arta remanenta. in principiu, nu accepta manelele volumetrice.
ca in clip se topeste si renaste arhitectura. formele vechi se transmuteaza in forme noi, nu vin unii cu barda direct din creative. asta, ca sa nu le dai ignore.
ca in clip se prelinge arhitectura.
http://www.youtube.com/watch?v=rhOfC4FOaeE

Leave a Reply


− 2 = six

Subscribe without commenting