Iată, aici, interviul pe care l-am dat celor de la frontnews.ro
Având în vedere cele spuse în interviu, aş propune, atât pacienţilor cât şi medicilor, să urmărim în viitorul extrem de apropiat ce mutări va face Colegiul Medicilor.
Sper ca semnalele pe care le va da Colegiul să constituie un răspuns pentru problemele pe care le-am discutat în ultima vreme. Deocamdată, Colegiul şi-a exprimat disponibilitatea de a se transforma, plecând de la premisa că împotriva politicilor deficitare din sănătate, ca să folosesc un eufemism, medicul trebuie să se alieze cu pacientul.
Aceasta este şi convingerea mea, mai ales că, printre altele… the name of the game is money! Până când nu vom afla, cu certitudine, ce soartă au banii plătiţi la sănătate, cu alte cuvinte, până când nu vom afla câtă sănătate putem oferi pe baza resurselor reale din sistem, medicii vor trebui să furnizeze mereu explicaţii pentru incompetenţa organizatorilor de sănătate en titre.
În altă ordine de idei, până când Colegiul nu va deveni cu mult mai orientat către public (vă reamintesc, Colegiul Medicilor este, peste tot, “garantul securităţii pacientului”), aşadar, până când Colegiul nu va deveni acea structură transparentă în care pacientul să capete încredere, noi, medicii, vom avea o mare problemă. Beneficiarul problemei va fi, ca de obicei, politicianul român – cel care, chiar în aceste clipe, nevăzut şi neauzit, la adăpostul scandalurilor, “taie” din resursele destinate sănătăţii publice.
Cât de curând, vom ieşi din computere, după cum spuneam mai demult. Cât de curând, sper să transferăm discuţiile de pe acest blog şi de pe numeroasele forumuri care au discutat problemele sănătăţii româneşti, în plan public.
Mulţi v-aţi declarat doritori de schimbare. Vă aşteptăm pe toţi, pe absolut toţi, pentru simplul motiv că şi medicii, ca oricare alţi oameni, vor fi pacienţi, mai devreme sau mai târziu.
am vazut publicatia de concurs cu posturile disponibile pentru examenul din 15 martie. chirurgie toracica doua posturi- unul la Tg. Jiu si unul in Slatina. Colegiul poate are disponibilitatea de a se transforma dar ministerul..
Ministerul: pas la schimbare!
Dar daca nu sari la el, nici n-o sa se schimbe vreodata, malko!
medicina de urgenta Slatina : 1 (un) post de medic rezident ultimul an. Doar atat au cerut sau doar atat s-a aprobat?
presupun ca domnul doctor se adresa doar medicilor. dar daca va fi nevoie, suntem si restul pe-aproape 🙂
Nici nu stii, lolitta, ce nevoie este de ceilalti… In acest moment (am cam studiat legislatii si modalitati de organizare in sanatate, comunicare si interfete, ma rog), in acest moment, asadar, am convingerea ca medicii si pacientii au de luptat pentru un bun comun. Cu alte cuvinte, parteneriatul medic-pacient, cel pe care anumite Colegii il pun la baza unei practici medicale sanatoase, ar trebui sa se prelungeasca si pe plan social. Sper ca, destul de curand, Colegiul sa efectueze schimbarea despre care am aflat, astfel incat pacientul sa devina CU ADEVARAT partas la deciziile din sanatate.
Stimate domnule doctor,
De cand ati publicat scrisoarea deschisa am inceput sa va mai urmaresc blogul, interviurile, etc. Sunt medicinista in ultimul an, aici, in Bucuresti. Acum ar trebui sa invat pentru Rezidentiat, dar nu pot, domnule dotor! Nu pentru ca nu as avea resurse intelectuale (Slava, Domnului, din puntul asta de vedere am cu ce!), ci pentru ca nu mai gasesc nicio motivatie! Vad ce ma asteapta si asta ma “darama”… Am ales medicina din convingere, nu prin excludere. Si nu am regretat deloc, desi a insemnat munca multa. Dar acum un an am fost in UK… Mare greseala: abia atunci am vazut cate lipsuri avem (si nu numai materiale, si nu numai ca sistem medical)… Deci perspectiva romaneasca ma scarbeste, dar si ideea de a lasa in urma familie, prieteni si toata viata mea de pana acum, doar ca sa ma bucur de un drept al meu – dreptul la munca – ma revolta!
O perioada am considerat ca sunt eu o inadaptata, o “sensibila”, “insetata de absolut si de principii respectate”, dar citind blogul dumneavoastra am realizat ca tara asta chiar e putreda si ca multi oameni sufera din cauza asta, dar marea majoritate nu are curaj sa spuna…
Sper ca dumneavoastra sa fi pornit un val (pt ca de un tsunami nu cred ca suntem in stare), care sa schimbe cate ceva… poate chiar pe ici, pe colo, prin partile esentiale…
Mult succes!
Cu respect,
O medicinista
Am mai auzit pe la Radio diverse si cu ocazia asta am aflat ce post ocupa acum D-l Irinel Popescu, uite ca nu stiam. Oare dansul in ce tabara se afla?
Era vorba despre retetele compensate pentru pensionari si despre cum se gestioneaza fondurile pentru sanatate, subiecte “very hot”.
Abia astept sa particip la o conferinta organizata pe aceasta tema de catre un ziar financiar la un hotel de renume. Oare exagerez, sau visez? Cred ca ar trebui atrasi sponsori, cateva banci, de ce nu? Imi amintesc cum BCR ani de zile a sponsorizat Coltea, teatrele din Bucuresti. Numai ca ne-ar trebui niste relatii.
De fapt acum ma gandeam ca Zf.ro ar trebui sa fie implicat in analiza de care vorbeati aici mai demult. Au o echipa de profesionisti, iar pe Sorin Paslaru eu il stimez foarte mult, ce parere aveti?
ahoe!
merita totusi sa fac o mica precizare:
cand se vorbeste de faptul ca pacientul PLATESTE asigurarile de sanatate, nu este acelasi lucru cu plata unei prajituri la supermarket
de fapt banii aia I SE IAU AUTOMAT, si este pus in situatia de a alege un singur tip de serviciu.
echivalentul acestui lucru este ca vrei sa iti cumperi o prajitura, onor STATUL iti ia banii LUNAR si cand vrei un ecler iti da ceva care arata a ecler, e mai mic ca gramaj, aluatul este rascopt, este vizibil expirat si e umplut uneori cu rumegus, alteori cu caca.
asta este
deci data urmatoare cand auziti ca pacientul PLATESTE asigurarile de sanatate, ar merita sa puneti niste lucruri la punct: nu EU platesc, STATUL imi ia banii, fara sa ma intrebe
@ o Medicinista : N-as putea sa va recomand, din toata inima, sa ramaneti, aici. Dar, va pot sugera sa astepati un piculet, sa vedem incotro o ia colegiul medicilor. Recent, am avut o discutie la sediul dumnealor si mi-au parut extrem de hotarati sa actioneze (in sfarsit!) intr-un sens pozitiv: atat in ceea ce ne priveste pe noi, medicii, dar si in ce-i priveste pe pacienti (in fond, ei sunt adevaratii beneficiari ai activitatii medicale…).
Repet: opinia mea este ca binele pacientilor si al medicilor (atata cat se poate numi “bine”…) merge mana in mana.
@greenfield: nu stiu in ce barca se afla d-l profesor Irinel Popescu. Zilele astea cred ca multa lume ar trebui sa lamureasca in ce barca se afla, CU CONDITIA ca publicul sa inceapa sa puna intrebarile necesare, sistinut, fara menajamente.
@je: exact! Statul IA banii, dar nu spune ce face cu ei. Statul spune ca el e in stare sa dea un ecler, dar medicii spun ca nu au cum sa “ofere eclerul”, ca sa continui comparatia. Atunci, hai sa intrebam statul ce face cu banii de ecler! dar, numai medicii nu au CUM s-o faca! pacientii potentiali trebuie sa intrebe cu glas extrem de puternic: ce se intampla cu banii pe care VOI ni-i luati? ce se petrece cu banii pentru care n-ati catadicsit sa dati socoteala niciodata pana acum?
Daca Colegiul Medicilor este arma de atac si forma prin care putem sa ne facem auziti si ascultati, I’m here and very up for it!!
Pe site-ul Adevarului puteti citi un interviu al ministrului Bazac. Faceti abstractie de partea in care decalara ca salariul unui medic rezindent este de minim 1900 ron.
(Incerc sa paste-uiesc aici link-ul, dar nu stiu exact daca va merge – capitolul asta cu politicele diverselor site-uri si cum sa le faci fata ma depaseste… http://www.adevarul.ro/articole/ion-bazac-ministrul-sanatatii-orice-culpa-medicala-va-fi-pedepsita/pagina-1.html#comentarii )
Multa bafta in continuare, dar… imi este dor de ceva posturi mai vesele, domnule doctor. 🙂 Sper sa le alternati, ca inainte.
Cat despre partea cu 1900 ron: 🙂
http://www.gandul.info/societatea/medicii-rezidenti-sustin-ca-afirmatiile-lui-bazac-referitoare-la-nivelul-salariului-lor-sunt-eronate.html?3932;4016710
Dezinformarea publicului in legatura cu salariile rezidentilor este grosolana si ridica niste semne de intrebare. Desi initial dl Bazac (presupus specialist in statistica) preciza salariul minim al unui rezident de 1900 lei a intors-o “ca la Braila” dupa 2 zile ca defapt este vorba de salariul MEDIU (desi media este ciudat calculata intre minim si maximul celor de la legala si anatopat=2% din medici rezidenti) si este vorba de salariul BRUT (perceptia generala a romanilor asupra salariului este aceea a venitului net ce ajunge in buzunar, spre deosebire de americani, de ex, unde taxele se platesc ulterior).
Personal, cred ca sunteti mult prea optimist ca sa sperati caapelul Dvs sa aiba vreun ecou la un asemenea ministru care ne saboteaza (constient?!) imaginea. Desi poarta acelasi grad profesional ca si noi
Ramane numai speranta in restabilirea relatiei corecte medici-pacienti.
PS – Va multumesc pentru doza (homeopatica 🙂 )de incredere in mine ca medic si in colegii mei romani pe care o castig prin intermediul Dvs!
Vad ca nu mai scrii, Sebastiane. De ce? De rusine? Deja cam trebuie sa-ti fi dat seama cui te-ai vandut pe doua vorbe de lauda si un titlu de consilier. Nici chiar dumneata nu poti sa fii atat de naiv si necunoscator de oameni. Eu tot astept sa te scuturi si sa revii. Ne e dor de verbul tau stralucitor care facea mult bine pe aici, in zona libera. Acolo unde ai esuat acum nu vei face nimic bun, decat sa-ti spurci sufletul. Intoarce-te aici. Daca ce faceai aici nu ar fi fost valoros , nu te-ar fi anexat nimeni.
Viaţa este Eroism, şi aceasta îţi permite să-ţi dovedeşti de fiecare dată ţie însuţi că spiritul şi sufletul pot să triumfe asupra trupului.
Viaţa este adeseori Încercare, şi tocmai de aceea este necesar să treceti cu bine toate testele ei, pentru a face salturi profund transformatoare.
Viaţa este o Misterioasă Realitate, ce este descoperită numai de cei puţini şi aleşi, care reuşesc să atingă revelaţia ADEVĂRULUI ULTIM.
Viaţa este Energie binefăcătoare, copleşitoare de care avem întotdeauna nevoie pentru a învinge obstacolele pe care inerţia, lenea, larvaritatea şi laşitatea le ridică în calea expansiunii conştiinţei noastre şi a cunoaşterii.
Va doresc mult succes in tot ceea ce veti intreprinde, pentru ca aveti forta, resurse interioare si mai ales sunteti dispus sa va Asumati Riscuri! . Curajul, care pe lângă faptul că trezeşte în noi sentimentul tainic al invulnerabilităţii, oferă totodată o mare energie sufletului şi conferă tărie trupului, făcând astfel să apară începutul biruinţei.