Ne place sau nu, ne convine sau nu – iată harta universităţilor medievale europene. Mi-a trimis-o un bun prieten şi, la fel cum mi-a oferit-o el, v-o ofer şi eu, mai puţin comentariile conexe pe care, n-aveţi cum altfel, le veţi face şi dumneavoastră.
Ne place sau nu, ne convine sau nu – până la proba contrarie, tot ceea ce mişcă actualmente pe pământ (râul, ramul…) este consecinţa studiului şi numai a studiului. Chiar şi politicienii contemporani (cei serioşi) au un background universitar – cei neserioşi şi-au inventat un background universitar, de nedescoperit, însă, pe această hartă.
Linkul de mai jos ne arată clasamentul primelor 50 de universităţi contemporane. În această listă n-o să mai găsim decât două dintre universităţile de pe hartă, celelalte fiind, însă, urmaşele aşezămintelor vizibile încă din evul mediu, mai ales ale universităţilor aflate în partea de nord-vest a Europei. Avantajul site-ului către care vă trimit este că explică foarte clar cum s-a făcut acest clasament – asta ca să nu ne trezim vorbind aiurea cum că, atari clasamente ar face obiectul unor negocieri de tip PR.
http://www.webometrics.info/top4000.asp
Ne place sau nu, ne convine sau nu, atât harta cât şi linkul ne arată, vai, cam pe unde ne aflăm. Universităţile, vă reamintesc, sunt acele aşezăminte unde lumea studiază – nu sunt nici s.r.l.-uri prin care se obţin pseudo-titluri universitare, nu sunt nici şcoli de partid, nu sunt nici burse prin care se face troc cu poziţii decizionale contra monedă.
Acesta ne este locul – obişnuiţi-vă bine cu el. Cum aţi vrea să meargă bine măcar un singur domeniu în ţara noastră, din moment ce nici o universitate românească nu apare nici măcar pe listele extinse, darămite în Top 500?
Aceştia suntem, doamnelor şi domnilor. Suntem o civilizaţie de tabloid. Cu regret o spun.
Trist dar adevarat!
si cand te gandesti ca nici macar in tabloid nu stim sa scriem corect….
ce talent ai, dom’doctor, sa aduci publicu cetitor cu picioarele pe pamant.
tocmai luasem foc si ardeam in inalt….citind ineptiile lu nutzi udrea cu tichetele ei de turizm….
mda… foarte trist… si nici macar nu sunt suficient de naiv incat sa gasesc prin jur vreo miscare (zeitgeist movement, par igzampl…) in care sa vad salvarea pentru dezastrul mental din jur.
si atunci: sa ne mai intrebam DE CE suntem in halul in care suntem? de ce educatia e vraiste incepand cu gradinita? de ce suntem consumatori si nu producatori? de ce politicienii se recruteaza dintre corijenti? de ce sistemul medical se apropie de o agonie absolut previzibila sin sigur inevitabila? de ce cercetatorii romani pleaca, de ce specilistii in IT pleaca astfel incat singurul lucru productiv si aducator de bani care ne-a mai ramas sunt… bietii capsunari?
nu-i uitati pe capsunari (nu-mi permit sa fiu malitios la adresa lor) -nu-i batjocoriti, caci ei ne-au adus un miniboom economic…
in context, erau singurii care puteau s-o faca.
pai, numa saraca mamae avea o vorba care merge la treaba asta “asa ne-a fost scris”.
eu cred ca uram organic si cu furie elitele.
le facem sa-si ia lumea in cap. sa plece blestemand si aruncand cu aghiazma in urma.
ne plac diletantii, specialistii in toate: de la carburatoru de la dacia la politica si fotbal.
ii adulam pe cei cu “scoala vietii” care ne dau lectii din zori si pana’n noapte la oteve.
Al doilea “Trist dar adevarat!”.
domnu’ doctor, va rugam frumos sa rugati mai departe sa va verifice nitel rss-ul baietii care shurubaresc pe aici..c-o lesinat saracul si de ceva timp nu mai merge…si ne-o lasat pe noi cititorii cu ochiu-n soare…Multumim.
Musiu împricinat, v-am împricinat cu eine kleine leapşă. Bitte veniţi să v-o luaţi în primire.
ce sa ne asteptam de la un popor care si-a urmarit/omorat/presecutat/discriminat intelectualii… supravietuirea speciei.
am trecut si eu prin faza asta de desnadejde dezamăgită şi resemnată vis-a-vis “halul in care suntem.” Lucrurile astea sunt in continuare adevarate, suntem o cultura de vioara a doua sau a treia care nu prea conteaza in marele Mers al lucrurilor. Nu am facut, nu facem. Asa e. Dar, intre timp, am ajuns la o concluzie (nu stiu încă dacă e tâNpire – cu copirait – sau înţelepţire). Şi anume, stii ceva? Nici nu îmi pasă. Sunt satisfăcut cu mediocritatea noastră mioritică. M-am îmmpăcat. Plecatul prin lumea largă (mai ales aici unde mediocritatea chiar că este în casa ei – ştiu, universităţile din top sunt toate americane, dar pot discuta pe tema asta mult) poate a contribuit la asta. Sigur că a contribuit, mi-a mai dat o perspectivă. În Marele mers al lucrurilor, CHIAR că nu conteaza. Grecii au fost mari, şi ce? Egiptenii la fel. Alţii. Ce a mai rămas? (fără să fiu înţeles greşit).
Domne, io sunt împăcat cu mediocritatea poporului meu, şi ştii de ce? Cum zicea unul mai demult de tot la Dilema parcă (când eram obsedaţi cu intratul in Europa), “în Europa se poate intra şi pe rând, unul câte unul.” Şi mai e ceva, mediocritatea e uniform răspândită, numai că se manifestă în alte domenii in diferite cazuri. Or fi nemţii popor opus “halului” nostru, dar sunt mediocri faţă de noi în altele. În care noi suntem bogaţi (e doar un exemplu, nu spun chestii concrete aici). Sau americani (hohoho), sau alţii.
In principiu de acord cu concluzia, dar nu si cu argumentatia. Scoala romaneasca a cotit-o dupa marea imbulzeala, asa cum a dat coltul intreaga societate. Inainte de 89 si chiar si dupa (pe ici pe colo) scoala romaneasca a scos elevi foarte buni si bine pregatiti. Daca societate isi revine scoala va reinvia. Problema zilei de azi, desi este una legata de educatie, nu este in primul rand problema scolii, ci implicit problema scolii datorita rolului sau educativ. Problema de zilei de azi tine de morala, de educatie, de bun simt. Iar bunul simt se educa, ba chiar se impune cu forta. De catre scoala, de catre parinti dar in primul rand de catre autoritati.
Un exemplu simplu. Am urmarit cum reactioneaza oamenii intr-un magazin elegant, curat, sclipitor. Nu arunca hartii pe jos, nu scuipa, nu vorbesc tare, nu intra cu bocancii plini de noroi cum ar face intr-o alimentara de cartier. Bunul simt impune bun simt.
Nu stiu daca e doar jos sau prea jos, dar scoala romaneasca este acolo unde ii este locul. Acolo unde suntem cu totii…
Desi bugetele facultatilor au crescut foarte mult in ultimii ani, asa e, nicio universitate romaneasca nu a ajuns intre primele 500 din lume. De ce? Pentru ca nepotismul, birocratia si coruptia trag in jos sistemul universitar autohton.
Ce realizare stiintifica cu impact mondial in medicina, inginerie, economie, fizica sau chimie au realizat universitatile din Romania in ultimii 20 de ani? NICIUNA.
intrebarea mea de baza este, SO WHAT?
off topic, dar apropo de harti:
http://strangemaps.wordpress.com/
Si concluzia care este? Suntem de vina ca am absolvit o facultate in Romania? Eu imi amintesc ca in urma cu peste douazeci de ani situatia nu era chiar asa de tragica. Si drept sa spun nu m-am simtit niciodata in inferioritate fata de multi straini, ba dimpotriva.
Daca facultatile noastre nu sunt in topuri este datorita faptului ca acum profesorii universitari se promoveaza pe ei insisi si nu facultatile care i-au format, unde profeseaza. Ca asa e la noi la romani.
tapirule, si io imi gasesc mari bucurii de a functiona in ro, numai ca, periodic, cand vad ce se debiteaza pe sticle, pe strada, ba chiar in medii “inalte”, ma apuca lehamitea. universitatile sunt un marker, cred eu, de viata organizata, de preocupare a mentinerii cunostiintelor si de respect acordat valorilor care, mai mult sau mai putin, ne-au adus in situatia de a aprinde lumina de la intrerupator, de a avea apa curenta in casa, de a ne spala, de a sti ca luna si pamantul nu sunt plate etc. sunt momente cand imi pare rau ca noi suntem mereu tractati in ceea ce priveste chestiile greucene.
c, ai dreptate – ne laudam mai mult cu Mircea cel Batran, cu Mihai Viteazu si cu Stefan cel Mare, de pilda (insi mai cu snaga, mai cu muschi…) decat cu Brancoveanu, cu Vasile Lupu sau cu Serban Cantacuzino, care au avut ceva mai multa aplecare catre infiintarea de scoli.
greenfield, nu e nici o concluzie – nici inteligenta, nici prostia nu sunt atasate genetic unui popor anume. problema e ca sistemele de invatamant superior de la noi nu au avut acribie si cerbicie. aici, mosul are dreptate: cand incepuse, cat de cat, inserarea intelectualului roman in circuitele externe, ne-am trezit cu unii pe cap care au promovat cazangii. trist este ca la 20 de ani de cand nu mai avem pe cap cazangii, invatamantul superior romanesc este minat de interese si de prioritati non-universitare.
problema consecutiva acestor discutii ar fi: de ce eliade, cioran, brancusi, e. ionescu (ca sa nu-i mentionam decat pe interbelici) au ales sa plece si sa NU se mai intoarca nicicand, chiar si dupa ce cazangii plecasera inapoi, la cazane?
Este adevarat ca te simti aiurea cand vezi atatia neaveniti care au functii importante si averi fabuloase, iar invatamantul romanesc se duce de rapa desi se investesc sume fabuloare. Uite, vreau sa-ti spun ca am fost in ASE in cladirea veche, renovata si in Moxa unde este o cladire noua de-a dreptul superba. M-am simtit foarte bine, fac un MBA. Nu am vazut nicaieri sa scrie de bine despre aceste cladiri renovate, construite, etc. Sau poate n-am citit eu. Si acum revenind la PR si la tehnici de promovare. Daca nu face nimeni lobby de calitate pentru invatamantul din Romania ca sa-l oblige sa se pozitioneze mai sus in top, acesta nu se va promova singur. Profesorii din ASE se plimba prin lume, se scolesc, participa la congrese, dar isi prezinta potentialul propriu, nu prezinta ASE-ul ca institutie. In concluzie mai trebuie umblat la mentalitate, asta-i parerea mea.
Cat despre cei care nu s-au mai intors aici stii care-i parerea mea: eu intotdeauna m-am intors, deci nu pot sa-i judec. Poate pentru ca n-am ajuns celebra…:)
greenfield, pacostea cea mai mare e ca acest clasament al universitatilor se bazeaza pe articolele publicate de cadrele universitare ale respectivelor universitati, care articole trebuie sa intruneasca anumite cerinte (reviste cotate international, citari in alte articole etc).
asa se face clasamentul, iar noi n-avem CUM sa penetram clasamentul pentru ca… publicam prea putin si prea nesemnificativ.
Vorba lu’ Tapiru ‘Si ce?’ ca altii au un sistem de invatamint mai bun ca noi,ca ne pleaca oamenii capabili(poate cineva sa tina taurul de coarne cind este furios?),ca nu suntem si noi bagati in seama dupa ce am iesit din mocirla in lumea buna,ca exista numai interes care poarta fesul bineinteles in institutiile universitare si de aiurea,si ce putem face?Daca cineva la romani se salta nitel se gasasc nspe care sa-i bage bete in roate sau mortu’in casa,ideea este ca trebuie umblat la cutia cu circuite a mentalitatii colective si de abia dupa ce l-ai convins pe vasile ,gheorghe sau ion ca este mai bine asa nu cum a vazut el la alti rataciti de educatie,atunci vom avea civilizatia si cultura dupa care tinjim.
dar de unde ideea ca nivelul educational/universitar si civilizatia merg mână in mână cu lucruri bune?? Uite la nemţi ce au făcut un secol întreg, cu toată civilizatia lor, uite la americani cum transforma lumea intr-un mall-cum-platoon, uite ce au facut francezii din coloniile lor. Au avut scoli si filozofi si tot degeaba. In marea suma a lucrurilor, nu iesim chiar asa de negativ
tapirule, suntem putin cam nesimtiti, măh… :))
si cam necititi, dracului…
si cam nespalati…
mi-ar fi placut şi mie să mă laud, măh, că uite, am fost coleg cu cutare sau cutare, chestii d’astea…
avem şosele proaste, tapiruleee, şi cu toate astea avem cea mai mare mortalitate (de 10 ori mai mare) din accidentele de circulaţie, băăăăh…
nu respectăm regulile de convieţuire şi ne lipseşte gregaritatea,
luăm prea multe lucruri în zeflemea, offff, tapirule, tapiruleeee…
nu ne ducem proiectele la capăt şi c3l mai mult am sta la bere…
chestie pe care aş face-o şi io, chiar acum, da’ nu pot că-s’ de gardă, băăă!
şi uite că-s’ de gardă şi în loc să mă odihnesc că tot am prins câteva clipe libere, io mă dau pă bloguri şi citesc una-altaaaa, tapiruleeee!
Nu stiu de ce, dar primesc pe mail toate comentariile de aici in seara asta:)
Si n-am accesat nici o optiune:P
Am vorbit cu proful de MK in seara asta; el este decan la una din facultatile din ASE si mi-a spus ca exista doua reviste in care se publica acum, ca taxa anuala pt a publica este de 75000 de dolari si ca estimeaza ca in zece ani handicapul se va depasi, vom intra in topuri:)))
Acuma nu ca vreau eu neaparat sa fiu Gica Contra, dar cine a citit si cum s-a facut acest clasament sa ridice o manutza. Clasamentul este practic o statistica a prezentei online a institutiilor respective. Daca ai 76585465487687 de pagini si ti-ai pus online orice articol l-ai publicat vreodata cu siguranta o sa ajungi aproape de top. Singura statistica care miroase un pic a calitatea institutiei ar putea fi numarul de citari/referinte din Google Scholar, dar si asta pe de o parte e numai 15% din scor iar pe de alta parte poate fi gandita si ca o consecinta a publicarii consecvente a tuturor rezultatelor de cercetare.
Asa ca, interesanta discutia dar irelevanta premisa 🙂
pi, împricinatule, nu zic altfel nici io. Zic numa, per ansamblu, nu ieşim mai negativ. Nemtii au sosele faine si isi duc lucrurile la capat, dar au alte bube. Americanii la fel. Etc. Acu’ depinde la ce bube ne scărpinăm mai tare.
premisa era harta. in ce priveste clasamentul publicatiilor, hm, hm… sunt curios cate publicatii in reviste certificate ISI, ISO sau cum s-or mai chema, au cadrele universitare locale.
dar, osterhase… of… aş vrea să mă înşel în ce priveşte prezenţa noastră în lumea universitară. vreau să spun că aş vrea să fiu eu un Gică Contra care caută nod în papură fără motiv.
e bine, insă, că încă mai ţinem cu ai noştri. şi da, tapirule, poate că îmi plac şi mie, mai mult, bubele noastre! :))
tapirule, tie iti lipseste o cura de romanica, serios si fara niciun dublu sens.
america o fi cum o fi, dar cand o sa dai nas cu realitatea damboviteana o sa ti se parfum tot ce vine dinspre coasta de vest a atlanticului.
iar compararea nazismului cu ce e in america e un pic cam mult. america e un imperiu si recunoaste asta, dar nu inca declarat 3 sau 4 rase de oameni, in ordine descrescatoare.
misto, super-misto harta! o sa o printez!
am uitat: fiecare cadru univ. local se poate cauta in Thomson ISI. daca nu aveti acces, dati incoace ca il caut io:)
cel mai bine (si corect) este sa poti face ponderarea cu indexul ISI, sau ceva asemanator. adica, una e sa publici intr-o revista cu index 0.5 si altceva e intr-una cu index 10. evident, pe un domeniu dat.
WE, complet de acord, treaba este ca intre timp am avut o cura de america, si mi-am mai ponderat pornirile razboinice. Nu e vorba numai de coasta de vest, ci de intreaga america, cultural si istoric si social. Si NU compar america nu nazismul, spun doar ca si marile culturi au si ele bubele lor, indiferent de universitati si educatie. Adicatelea, unu nu mai cad in extaz la universitatle altora, si doi nu mai cad in depresie la mediocritatea noastra. E o chestie pur personala, nu dau lectii sau sfaturi.
PS in momentul in care america ma baga la non-immigrant status si nu ma lasa sa muncesc bazat pe pasaport (si nu bazat pe calificari), inseamna ca a declarat deja – mai subtil – doua rase. Americanii si restul. In ordine descrescatoare. Si cand se duc pe peste tot sa implementeze the american way, crezand naiv si sincer ca “i’m the best and fuck the rest”, a facut acelasi lucru. NU compar cu nazismul, nu. Dar adevarul e ca si Hitler si Stalin ar fi invidiosi.
la “nu ma lasa sa muncesc” includ si pletora de postdoctorate sponsorizate de guvern (NIH, de exemplu), de care nu ma pot apropia nu pentru ca nu sunt calificat, ci pentru ca nu sunt american.
si cu indicele Hirsch, elfule, ca mi-a spus mie un baiat de indicele Hirsch!
Apropos de ISI zicea proful aseara ceva de 60 per total, iar ASE 2, de aici si estimarea ca peste zece ani se va depasi situatia.
Ne-a mai spus ca una dintre universitatile noastre intentioneaza sa importe pe bani grei un profesor laureat Nobel tocmai in ideea de a urca in topuri.
Dar a fost foarte secretos, eu am plusat un pic si cred ca e vorba de Spiru Haret.
@tapirul: da, pozitia ta e f. ingrata, stiu cum e. am trecut prin ea si a fost f. dureros. dar sa stii ca in alte parti nu e mai vesel. pare, dar nu este. de fapt, e mai rau. take my word for it: este si mai rau!
nici alea, R21, nu te poti califica pt ele?
pt R01 poti aplica, da’ acolo mai repede pe pozitie de co-pi, sau ceva asemanator…
NSF-ul tot aceleasi conditii are?
te inteleg in tot ce zici, dar sa stii ca in unfairness-ul lor sunt mai fair decat europenii. iar cu romania, nu, se poate face absolut nicio comparatie.
cand poti aplica pt GC? agita-te de pe acum pentru fast track. orice ar fi, mergi pe fast track.
@impricinatul: ce e aia, nene, ca nu am auzit!
Greenfield, sunt evaluari multe si uneori contradictorii. un nobel te poate ajuta sa urci in topuri, dar sunt si alte criterii…in fine, discutie lunga.
nu am citit NUMELE cu pricina asa ca, doar cred ca se scrie asa. e un indice care cuantifica NUMARUL CITARILOR unui articol, chestie care ii creste valoarea si, implicit, cota universitara a autorului.
a, ok, citation index. daca le iei automat, robotic, risti sa iti faci o imagine falsa despre X sau Y. dar in fine, sunt mai bune decat nimic.
serios, daca te interes. cineva, da-mi email. si caut.
pai, WE, precisely my point. De aia zic, nu mai cad in extaz la ale altora, nici in depresie la ale noastre. Nu ma intelege gresit, nu neg ce spuneti tu si împricinatul, şi eu as fi vrut tare mult sa avem un sistem educational competitiv (pe care nu il avem).
La granturi inca nu am inceput sa ma bag (in departamentul meu nu era asa mare nebunie cu granturile, fiind stiinte sociale). La postdocuri nu depinde de mine ci de ei. Am trimis de exemplu o aplicatie la un postdoc in Yale, mi-au zis ca e grant federal deci cu restrictii, dar au zis ca or sa se uite pe aplicatie, recte exista cai ocolitoare daca sunt interesati. Asta e un alt lucru pe care l-am constatat aici, ce considerăm noi “balcanisme” – ciubucul si hatârul – sunt de fapt mult mai răspândite. Sub alte nume frumoase, “networking”, “recommendation letters” etc. In esenţa esenţelor e cam acelaşi lucru.
da, sunt multe metode de hataruri, peschesuri si altele. daca m-as apuca sa scriu, as face foileton. motivele pt. care sunt, includ si tenuratul. mai ales ca am fost episodic in zona “inalta”.
sunt prea obosit ca sa ma apuc sa le fac inventarul. obosit in mai multe sensuri.
totusi atitudinea “uite ca si la voi e cu bube” nu e cea mai buna. mai ales cand optiunile sunt mai slabe din mai multe pedeveuri.
anyway, revenind la subectul initial, mie imi place harta aia. spune multe. in fine, nu suntem primii, cioran de ex. “intelesese” cu mult mai de mult.
Nu sunt de acord ca prfesorii de la ASE, de pilda, se reprezinta doar pe ei si nu universitatea atunci cand merg afara pe la conferinte.
Motivul pentru care Romania nu are nici o universitate in top 500 e foarte simplu: profesorii din Romania pur si simplu nu publica decat foarte putin in jurnale internationale.
@WE: da, de acord. Dar nici atitudinea “suntem un neam de kk” nu e buna. Zic si eu. Io de exemplu inca mai cred ca se poate face ceva, bucatica cu bucatica. Oricat ar suna de patriotard, unul din motivele pentru care vreau sa ma trag mai prin Europa este ca o sa am mai mari sanse sa “fac ceva” pentru academia romaneasca. Nu stiu ce, exact.
@coco: intrebarea ramane, totusi: de ce nu publica profesorii din Romania in strainatate?
WE, am retinut ca nu-i asa de simplu.
Vroiam sa spun ca e nevoie de bani multi pentru “afirmare”, nu-i asa de usor sa publici, trebuie platite tot felul de sume si atunci se pune problema ce si unde sa platesti mai intai.
@tapirul, mi-a mers la suflet afirmatia facuta despre neamul nostru, asa gandesc si eu, desi de multe ori mi s-a atras atentia ca nu suntem toti la fel. Eu tot mai sper ca intr-o zi ne vom detasa cumva, ca nu suntem chiar cei mai rai.
Pai tocmai ca acum sunt bani destul de multisori pentru care profesorii post sa aplice (fie de la guvernul Romaniei, fie de la UE). Cu toate acestea, publicatiile sunt aproape 0.
asta cred ca e buba, coco!
publicam mult prea putin.
Am rasfoit topul si am dat totusi, asa cum ma asteptam, peste Universitatea Babes Bolyai pe locul 1197, adica mai buna decit College de France, care e pe locul 2151.
Am tras citeva concluzii: universitatile frantuzesti stau rau de tot, iar in Romania cele mai bune universitati sint Babes Bolyai, ASE Bucuresti pe locul 1207 si Politehnica Bucuresti pe 1224. Pai daca Universitatea Bucuresti, care este jalnica si nu-si merita numele de institutie de invatamint superior e pe 1232, atunci cum o fi la universitatile de pe locurile 3090 – 4000?
un lucru la care nu se gândesc mulţi este ca la universităţile alea americane din top research-ul serios şi de calitate este făcut, în mare parte, de străini. Când Europa s-o deştepta şi o investi in (re)atragerea creierelor, o să vedeţi că se schimbă clasamentul.
pina atunci visul postdocilor europeni e sa prinda America de un picior…
probabil si pentru ca sistemul de “networking” e mult mai perfectionat si mult mai bine pus la punct in mica si batrina (in sensul de experimentata) Europa, deci penetrarea lui mult mai grea… nici o sansa sa se destepte Europa si sa (re) atraga valorile ei transhumate peste ocean
prin ’92, directorul unui institut de cercetari din vestul Europei isi propusese sa nu mai primeasca nici un cercetator rus in vizita, intrucit care venea, raminea si – mai rau – intra la competitie cu localnicii, cucerind post dupa post…
din pacate invatamintul in est s-a subtiat rau, valurile de studenti din est care le faceau munca s-au cam subtiat si ele si directia e oricum peste ocean – acum, dupa mai bine de 15 ani acelasi institut a ramas fara “negrisori”, s-au dus dupa ei prin India si alte locuri exotice…
Nu prea ati inteles ce-i cu harta postata de doctor…Ultimele (din punct de vedere geografic) universitati medievale (toate catolice!) sunt cele de la Buda(1389) si Cracovia (1364). Dupa ele…spre Est…”hic sunt leones”…adica nimic …In zona pe unde ne alflam noi, aia ortodoxa adica, trebuiau sa mai treaca vreo 500 de ani. Despre asta e vorba in harta aia…Despre faptul ca suntem cu vreo 500 de ani mai tampiti…Da` doctoru` e elegant, nu zice. Ei…eu nu-s la fel de elegant. In harta aia se gasesc toate explicatiile tarelor, retardelor si nesimtirilor de care suferim. A bon entendeur, salut!
dupa umila mea opinie subiectiva daca pot sa amintesc scurt acest lucru ( nefiind cunoscatoare a unui sistem de invatamant-superior ) am impresia (vaga cei drept) ca nu numai sistemul si corpul profesoral ar fi vinovatii principali vizavi de stagnarea invatamantului .nu ! chiar si explozia de aptsolventi ai acadeimiei gughel ( de regula acestia sunt in acceptiunea publicului recunoscuti ca gogu, luigy, baron global-imperial, lode si multi alti biden(i) lecturanti de gazete stiintific-iluminatoare ) asadar vina lor este poate legata de anumite circumstante ( trecand victime in cele mai multe4 cazuri).
desigur ca unii care sunt in occidentul german “tzumbaishpil” or invatat treptat ca : “vonniscomtnisc ” dar mai mult decat atat – orice evaluare se efectuaza dupa anume criterii – mai curand – dupa fapte . si da… cand acestea lipsesc substantial este greu sa treci o asa numita proba-pre-eliminatoare pentru a te incadra in adevarata competitie la nivel international .
Pe acelasi site, am dat search dupa key-word: Romania… eram doar curioasa… nu ma asteptam in veci sa intrecem Cambridge sau Yale sau altele de genul, dar vroiam sa vad cam ce e si pe la noi…
http://www.webometrics.info/rank_by_country.asp?country=ro&zoom_highlight=romania
Sunt complet de acord ca, la nivel mondial nu putem sa fim printre primii (in spiritul romanesc, din pacate, deja ne-am obisnuit cu asta)…dar refuz sa cred, indiferent de criterii, ca universitati precum Ion Mincu sau Carol Davila sunt sub standardele Spiru si Romano-Americana (care apar printre cele 24 cele mai bune de la noi)… (Si da, e vorba si de orgoliul personal aici…care ma face sa cred ca ceva e complet in neregula cu rank-ul respectiv…)