Înainte de a intra în politică (dar e valabil şi pentru cei care au făcut-o deja), aveţi de citit OBLIGATORIU (!!!) o carte comodă, nu foarte lungă, extrem de inteligibilă.
Mă refer la “Autobiografia” lui Benjamin Franklin, care a apărut şi în limba română într-o perioadă în care n-ar fi avut cum să facă parte din bagajul de lecturi obligatorii ale unui politician local. Faceţi acest efort, n-o să vă ia multă vreme – cel mult o după-amiază. Se ţine minte uşor. Poate fi citită şi în tren sau pe plajă. Puteţi să citaţi din ea pe la tocşouri şi-o să daţi bine. V-ar ajuta chiar şi la Bruxelles, sau la Strasbourg, pe cuvântul meu. În plus, la cât de explicită e, v-aţi puteţi opri din lectură ca să răspundeţi la mobil, sau să vă căutaţi niscaiva acte, bulendre, adrese, numere de cont, ce ştiu eu… Vă garantez că n-aţi pierde şirul ideilor pentru atâta lucru.
Faceţi ce faceţi, numai citiţi-o. Ca să înţelegeţi cam ce treburi aveţi şi cam în ce fel ar trebui ele administrate. N-o să vă pară rău, pe cuvânt, iar nouă, beneficiarilor actelor voastre, nici atât!
Lectură sprâncenată!
Primul titlu din Harvard Classics … … …
http://www.gutenberg.org/wiki/Harvard_Classics_(Bookshelf)
Din pacate, impricinatule, dupa lectura or sa zica cum ca stiu ei mai bine ce-l mina de fapt in lupta pe BF. Las’ ca stim noi cum ii dadeau faliment neste afaceri, ceva cu ziare, parca, si cum cheltuise o avere pe experimente obscure si nimanui folositoare. Se inglodase in datorii si voia si el o stipendie ceva. Cartea aia e praf in ochi. Ce? Nu stim noi?
Intr-un ton mai serios, crezi ca astfel de lecturi le lipsesc lor? Eu cred ca mai degraba inclinatia de a considera ca astfel de lucruri sint importante. E ceva mai rau. Pentru ca si daca ar citi asemenea carti (am o banuiala ca macar unii dintre ei chiar au facut asta) le-ar citi intr-o cheie care ar ucide tot mesajul. Mai comentam undeva despre asta, politicianul roman nu doar este prins in bizantinismul lui si-al mediului caruia ii apartine, este si convins ca de fapt toti ceilalti politicieni, din toate celelalte tari, sint prinsi in acelasi bizantinism (vezi cearta recenta a conducatorilor nostri iubiti cu coana Ioropa si tanti SUA).
Pe de alta parte, merci ca mi-ai amintit de autobiografia lui BF, ma tot chinui sa o citesc si fac cumva si uit cu consecventa.
P.S. Ti-am lasat comentariu la mine, am incercat sa-ti trimit si mail pe adresa cu care ai comentat, da’ a dat eroare. Trimite-mi tu un mail pe adresa cu care comentez aici, asta sigur functioneaza.
@ MBadragan:
Atunci, poate ca trebuie sa bagam asemenea lecturi obligatorii inca de la o varsta scolara…?
In ce priveste lecurile politicienilor – cred ca le lipsesc in GENERAL, nu doar in ce-l priveste pe BF. cat despre bizantinismul local: nu-mi ia mai mult de un minut la teveurile implicate politic ca sa ma apuce o greata ireparabila. cat despre ioropa si us, idiotii astia le considera simple argumente emotionale pe care le scot la mezat pe piata dezbaterilor. ca si aia de dinainte de 89, au un comportament din ala, superior : lasa ca stim noi, domne, mai bine, cine e si ce vrea aia, avem noi informatiile noastre secrete la care voi, muritorii, n-aveti acces. e o continuare care are legatura, ce chestie, cu postul tau despre romanocentrismul sustinut prin pseudocultura, ideea fiind, ca de-a lungul intregii noastre istorii, cineva a avut ceva u noi si ne-a dat la cap sistematic.
chestia cu barna din ochiul tau si paiul de la alalant, stii…
Peste tot pe suprafata locuita a globului astuia, ca altu’ n-avem inca, politicienii reprezinta electoratul. Iar media de inteligenta SI BUNA INTENTIE a electoratului E FIX AIA PE CARE O VEDEM IN POLITICA, get over it! Habar n-am altii pe unde bantuie si de ce muritori se bat pe strazi, dar eu stiu sigur ca toata ziua ma trantesc nu de genii si sfinti, ci de cretini si curve, play the numbers on this wing! Cred ca incepe sa ma enerveze ceva mai tare decat jegu’ din politica: discutiile pornite de la premisa ca reprezentarea se face prin “spuma societatii”. Rahat! Nu se-ntampla nicaieri in lume si faptul ca produce consecinte diferite (nivel de trai, nivel de civilizatie etc.) tine exact de un singur parametru variabil pe glob: gradul de presiune pus de societatea civila pe factorul politic. That’s it! Asa ca batrane, cand iti aminteam de sindicate si de HALUL in care functioneaza nu era o sugestie de discutie idealistoido-naiviforma, era doar bunul si sanatosul sarcasm reglator de priviri superioare asupra unui plan pe care inca-l mai atingem cu talpile, chestie care ma face sa cred ca ne-ar sta mai bine sa recunoastem ca avem o perspectiva razanta cu solu’, nicidecum una din slavi spre viermuiala marunta din culturile de grau si de pe dealurile cu hrean.
hmm… pai cam asta spune si BF in carticica. problema e cum rezolvi problema in speta 🙂
Pai n-o rezolvi, de ce s-o rezolvi? Eu nici macar n-o vad ca pe o problema, e natura umana si cam gata. 🙂 E o vesnica oportunitate ca pe probleme punctuale sa se adune grupuri cu o directie comuna — si asta-nseamna evident oportunitatea de-a aparea din cand in cand lideri. Chiar e musai sa devenim control freaks? Lucrurile mai curg si loteristic pe lumea asta si tare mi-e ca de n-ar fi asa, abia aia ar fi o problema cu o solutie urlanda: eutanasia la superoferta.
Si eu ,cu cat citesc mai multe texte de-ale acestor masoni celebri ,incep sa ma indoiesc ca ar fi atat de rau ce vor ei si ca asa zisa conspiratie mondiala a masonilor,etc. ar fi ceva rau. Macar astia se gandesc serios la soarta lumii, construiesc pentru milenii in viitor, se unesc sa dea o directie rationala lumii. Ca asta poate fi gresita sau nu, e de discutat. dar macar le pasa. Macar gandesc si actioneaza impreuna pentru un scop comun bine definit. Si o fac consecvent de secole daca nu de milenii.
Mult mai rea mi se pare inconstienta si iresponsabilitatea celor care indraznesc sa conduca fara sa stie catre ce si de ce. Parandu-li-se inca si firesc sau destept sa se lase in voia a ceea ce nu exista pe lumea asta: intamplarea. Recunoasterea rolului intamplarii in viata este recunoasterea ignorantei totale in privinta felului in care merge lumea asta. Nu exista intamplare, exista doar oameni inconstienti sau ignoranti. Negi ceea ce nu poti controla.
Aveti idee daca Autobiografia lui BF a fost republicata recent in limba romana?
am cautat-o, dar se pare ca ultima oara a fost la Editura Universul in 1976…
Multumesc pt indrumare. O s-o citesc cu drag.
@ dan : scuze de intarzierea cu care raspuns, dar am trecut mai rar pe aici. nu am vazut, nu am auzit de o reeditare. ar merita facute ceva propuneri in acest sens… 🙂
cel mai cinstit ar fi sa vedem pe TVR1, o data pe saptamana, cum cei care doresc sa ajunga politicieni invata aceasta meserie de la cateva personalitati publice VOTATE de catre romani, in direct (in prealabil), sa-i vedem cum isi dau silinta, apoi cum iau nota de trecere si primesc pasaportul pentru a concura la urmatoarele alegeri. simplu si cu ocazia asta avem si noi posibilitatea sa-i cunoastem.