… oare când deschidem și noi un Euromaidan la București? Oare nu ne-am săturat de cretini în funcții publice de vârf? Oare nu ne-am săturat de imbecili patentați plătiți din taxe și impozite? Oare nu ne-am săturat de inșii fără nici o meserie care au ajuns să ne conducă? De unde vreți voi politicieni cu snagă-n creier, când mai toți se trag din facultăți la seral, din birouri neocupate pe bune niciodată, din chiulangii pe care nu i-ați fi invitat nici măcar la o bere în parc, din ingineri care n-au bătut un cui la viața lor, din juriști care n-au văzut niciodată vreun dosar, din medici cu birouri notariale, din economiști care n-au condus nici o afacere pe bune, din profesori care adormeau cu capul pe catedră?
Învățământ? NU!
Sănătate? NU!
Administrarea Justiției? NU!
Politici? NU!
Comunicații speciale, localizare de avioane prăbușite, drumuri și autostrăzi, agricultură, școli, limba română la televiziuni și printre politicieni, analize raționale, turism, negocieri, reforme, doctrine? NU!
Și-atunci? Cât mai stăm așa? Noi când importăm Euromaidanul ăla? Ori ieșim și spunem TARE ce-avem de spus, ori mai bine să tăcem naibii, dar să nu mai avem tupeu să ne plângem!
Deci, să ne calmăm, să nu importăm revuluții și alea:
A luat eba atitudine la parlamentu’ ioropean:
“Europarlamentarul Elena Băsescu a avut, miercuri, o intervenţie în plenul Parlamentului European pe tema Raportului referitor la situația drepturilor fundamentale în Uniunea Europeană, exprimându-și susținerea pentru propunerea de creare a unui nou mecanism de acţiune împotriva ţărilor care nu respectă statul de drept.
În opinia europarlamentarului român, citată într-un comunicat remis MEDIAFAX, ar trebui să se monitorizeze, pe baza unor indicatori clar stabiliți, îndeplinirea criteriilor de la Copenhaga de către fiecare stat membru, lucru care ar putea preveni eventualele derapaje democratice și preîntâmpina atacuri la adresa statului de drept, “precum cel lansat de alianța PSD – PNL în România în vara anului 2012”.
“Ar fi fost de dorit să fi avut un mecanism care să supravegheze respectarea criteriilor de la Copenhaga în vara anului 2012, când alianța socialistă a dat lovitura de stat în România. Este necesar acest mecanism, în special în ţările în care puterea politică încalcă statul de drept din cauza unor interese meschine, de cele mai multe ori oculte şi imorale”, a declarat Elena Băsescu în plenul Parlamentului European.”
Bla-bla…
“… finalul intervenției sale, eurodeputatul român a lansat un apel la “premierul socialist Victor Ponta, avertizându-l asupra riscurilor la care expune România prin comportamentul său iresponsabil și sfidător la adresa justiției și a statului de drept”.
“Premierul Victor Ponta şi ai săi, părăsiți aseară şi de liberalii care le mai spălau imaginea în lume, trebuie să bage bine la cap că Uniunea nu va ezita…”
Așa se face politica!
Nu cu scandal și spart geamuri.
Te plângi la Înalta Poartă dă la Brucsel.
maitre blegoo, te rog, da-mi un exemplu american de petitie cu schimbare de boss, dar sa fie petitie, nu mecanism democratic ca in watergate, de pilda.
sau, da-mi un exemplu din israel.
@we: nu prea il cred pe tariceanu. vorbele sunt frumoase. si crin are vorbe frumoase uneori, dar de vorbe m-am saturat. vreau un masterplan, dar nu unul cincinal. vreau un om cu viziuni, nu cu halucinatii. am putea sa facem ce spune tariceanu, ok si cu asta, dar vreau sa vad the means prin care ajunge acolo unde-si propune si mai vreau sa vad indarjire in a se tine de plan. las la o parte ca alianta cu ponta e prima chestie care ma pune pe ganduri apropo de bunacredinta pe termen lung.
@florin, cred ca am mai avut discutia asta. si cred ca ti-am raspuns ca e nevoie de om de stat si nu politic. specia asta e pe cale de disparitie.
la ora actuala, dupa mine, niciunul din actorii politici romani nu este om de stat.
împricinatule, să nu te prind că începe să-ti placă de tăriceanu. e o hahaleră de prima mână. treaba cu alianța cu ponta crezi că i-a venit în cap marți? – probabil că a fost în discuții cu ponta încă de la începutul ‘crizei’ usl. treaba cu a șaptea putere e discurs a la dan diaconescu. discursul principal va fi tot antibăsismul, ponta cârâie în continuare pe tema asta, tăriceanu marea victimă a lu băsescu, se potrivesc mănușă
că va trebui la un moment dat să pui ștampila pe el (sau pe altă hahaleră), asta e altă problemă, e un calcul matematic. io am pus ștampila pe pdl acu’ un an pentru că usl-ul avea 70% în sondaje și am zis că drebuie dispersate voturile. mă rog, la deputați am pus pe partidul nemților, la senat aveam ori pdl ori dan diaconescu
întorcându-ne la ucraina, scenariu cunoscut: noii interimari revoluționari îi clasifică pe cei ce au intrat înarmați în sediul guvernului din crimeea drept “criminali” și au pus poliția și trupele speciale în alertă.
nu zic aici cine are dreptate, e doar o constatare de schimbare de discurs și intrare în tipare vechi. istoria e plină de coriolani drăgănești.
@ impricinatul:
Cehia, Cehoslovacia, Ungaria, ’89, parca si pe acolo erau hidosii de comunisti la putere. Sau aia erau comunisti de catifea de le-au facut o rivulutie pe masura.
—
Si nu pot sa uit ce misto au ajutat americanii si tot Occidentul niste revolutii adevarate anticomuniste/antistaliniste. Ungaria ’56, Cehoslovacia ’68… Curat prinţipuri…
—
Si ce misto se lupta Occidentul cu Ceausescu in anii ’80 luand toata haleala pe care le-o exporta cu toate ca stiau ca boboru sufera de foame, cartele & stuff…
pai, cum zice si we, occidentul nu lupta pe principii morale, lupta pe alea economice (in irak s-au dus sa elibereze de sub tiranie, in coreea de nord nu). adevarata intelepciune consta in a reflecta unde ne putem plasa noi in cadrul asta.
impricinatul a zis:
Stimabile, onorabile ăăă… oponent. Cererea reclamă în mod necesar perena întrebare tapiriană:
“Cum definești tu petiția?”
Pentru mine, mecanismul de votare – ăla democratic stil occidental – reprezintă o “petiție”.
Întrunește calitățile necesare:
• E în scris – ca să poată fi numărat.
• Se adresează unei instituții – statului de drept.
• E formulat de un grup de persoane – votanții.
Schimbarea conducerii prin vot nu-i ceva nou.
Că votul e mânărit și fușerit – e altă poveste – Constipația României – cea curentă – îngăduie și încurajează matrapazlîcurile.
Mecanismul de “impeachment” oferit de americani, deși nu e produs prin vot la nivelul prostimii – e poate mai aproape de ce vrei tu. Procesul nu-i unic – există variate europene, asiatice ori africane.
Dar toate au ca obiect înlăturarea de la conducere a unei persoane ori grup de acuzat/acuzați de activități incompatibile cu funcția/funcțiile.
Mi-amintesc chiar un referendum, într-o țară mică, dîn sud-estu’ Ioropii, acu’ foo doi ani parcă, unde obectu’ “petiției” era datu’ afară a unui preșidinte.
Deci, se poate și fără bătălii, focuri dă artificii și aruncat cu pietre – așa cum prezinți tu în poză.
D-ta postulezi imposibilitatea de a schimba conducerea prin mijloace LEGALE.
Eu zic că nu-i deloc așa.
Ca metodă de schimbat conducerea, “revoluția” nu-i instrumentul potrivit; revoluțiile adresează schimbarea de sistem, nu schimbarea de guvern.
Mă rog, există excepții – Revuluția dă la Ploiești bunăoară…
🙂
Oricum, EBA a pus problema la Înalta Poartă, ca reprezentantă a națiunii; un eveniment pozitiv – legal vorbind, hehehe™©®
estimp…
http://www.resboiu.ro/sua-trimite-infanteristi-marini-in-ucraina/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=sua-trimite-infanteristi-marini-in-ucraina
mda. iures masiv la dreapta noastra (cum privesti harta), iar noi cu oamenii nostri politici, NU de stat, dupa cum bine subliniaza elful. challenge-ul est-vest pe teritoriul republicii sarbatoresti romane: who manages it?
Protestatarii pasnici…
http://www.youtube.com/watch?v=q8JC-ZjqFb4
http://rt.com/news/ukraine-radical-attacks-prosecutor-080
—
US Assistant Secretary of State for Europe, Nuland said: “Since the declaration of Ukrainian independence in 1991, the United States supported the Ukrainians in the development of democratic institutions and skills in promoting civil society and a good form of government – all that is necessary to achieve the objectives of Ukraine’s European. We have invested more than 5 billion dollars to help Ukraine to achieve these and other goals. ” Nuland said the United States will continue to “promote Ukraine to the future it deserves.”
—
Ce rea era Securitatea, cum asculta ea telefoanele…
http://edition.cnn.com/2014/02/27/world/europe/uk-yahoo-spy-program/
> Yatsenyuk said. “Around $70bn was moved to offshore accounts from Ukraine’s financial system in the last three years,” he claimed.
—
Ei, si unde a dus Ianucovivi alea 70 de miliarde? In paradisurile fiscale inventate si tolerate bine mersi de… Occident. Păi să nu manâncă şi gura lui dă ciotăţean elveţian indignat dăn sudoarea boborului ucrainean ? Păi doar nu te indignezi de nerespectarea Drepturilor Omului cu burdihanul gol…
>Meanwhile, a Swiss prosecutor has launched a criminal investigation into alleged money laundering by Viktor Yanukovych and his son Oleksandr, while the Austrian government > said it had frozen the assets of 18 Ukrainians suspected of violating human rights and of involvement in corruption.
—
Foarte ageri si ei si serviciile lor secrete, pana acum n-au stiut ca ala e mafiot si suge banul poporului. Acum trei zile au aflat…
Ce misto e să parazitezi statele prin intermediul dictatorilor si sistemului de offshores …
Unchiu’ Volodea a primit aprobare să bage tancurile.
Ia spune Împricinatule… tot mai vrei import de euromaidan?
Hai… să nu ne jenăm, s-o zicem pă bune…
Și-n caz că (tot) susții anarhia… cine crezi tu c-o să intervină în București?
Trupele UDMR?
O(h)NU?
Iliescu și minerii?
Hamericanii?
(m)U(i)E(a) ioropeană?
auzi dom bora justițiaru, daca occidentu e așa dă rău și imoral, de ce nu te duci tu în puii mei să emigrezi în ucraina sau în coreea de nord sau într-o țară d’asta năpăstuită dă nedreptățile occidentului, să îi ajuți să iasă din necaz?
așa urât îmi e mie de justițiarii ăștia de birou, burtoși și îmbuibați… stă cu curu’ în germania și profită de toate avantajele occidentului, da’ îi critică măi vezi doamne ce imorali e ei.
blegu la fel, aia nu, aia nu, totul îi pute, ue, revoluția, pisicile, tot. soluții nu propune unu’. uite că împricinatul a propus revoluția, voi ce propuneți?
cârcotașilor
@ tapirul:
Hauzi Dom’ Hadministrator dă blog:
(c-așa te intitula cineva – cândva)
Comiți falația falațiilor – care este!
Faptu’ că Dragoș B identifică kkaturi vestice nu e motiv dă trimitere în gulag.
Ceva mai sus… parcă tu hapărai dreptu’ la hopinie, hopium, rebeliune, revuluție, alea.
Hacuma… ne bagi pumn’n gură, cum ar veni.
Cică… să venim NOI cu SOLUȚII…!
Da de ce NOI? hîntreb io.
Doar fiindcă noi punctăm eșecurile altora?
Nu tată, nu merge așa…
Tu – și-ai tăi – liberali democrato-soțialiști dă viță veche – ați dat tonu’ la cântec de când cu Huniunea Sovietică…
Dă pîn ‘917, parcă…
A ieșit o rîlă.
A ieșit cu morți cu meleoanele, în cel mai crunt și înjositor mod cu putință – PESTE TOT UNDE DICTATURA PROLETARIATULUI a pus gheara pă putere.
Comuna dîn Paris a fost parfum franțuzesc la subțiori nespălate, comparat cu gulagurile staliniste și revuluțiile culturale maoiste – ca să nu mai pomenesc dă polpotisme, ori cubanocrație…
Da, Dragoș profită de avantajele hoccidentului – asta înseamnă să facă ciocu’ mic și să nu puncteze jegurile sistemului capitalist?
De ce ar trebui să propun IO soluții?
Nu-s la putere… dac-aș fi…
“Lt. Col. Frank Slade: Out of order. I’ll show YOU “out of order”! You don’t know what “out of order” is, Mr. Trask. I’d show you, but I’m too old, I’m too tired, I’m too fucking blind. If I were the man I was five years ago, I’d take a…
Lt. Col. Frank Slade: [slams his cane on the desk, screaming] FLAMETHROWER to this place! Out of order? Who the hell do ya think you’re talking to? I’ve been around, ya know? There was a time I could see…”
Nu tapirule… nu-i treaba mea, ori a lui Dragoș să curățăm haznaua pe care VOI ați umplut-o!
E treaba VOASTRĂ – voi ați vrut egalitate – acolo unde egalitatea NU EXISTĂ!
Voi ați vrut libertate – acolo unde libertatea egalizează MOARTEA!
Voi ați vrut comunitate – acolo unde comunitatea înseamnă distrugerea NAȚIUNII!
Huooo!
Huideooo!
Oarba după voi!
Ham-ham-chelalauuUUU!
tapirul a zis:
Aha, zici ca borad e decit un justitiar de birou, imbuibat bobo de bobo? Eu credeam ca e proletar adevarat, fan marx si engels.. Ce dezamagire.. Ohla.. Puree.. Scheisse.. Fuck..
Blegoo a zis:
Blegoo, lasa-l pe colonel, ala chiar avea ceva de spus. Tu ce ai de comentat pe original de la tine? Sari cumva cu rivolutia? Cu vitriolul? Cu aruncatorul de flacari de bacau? Miticenia de gorj? Ce?
Ziceti voi boierilor, antibåsistilor, hai, luminati-ne! Lenin v-o cere..
asta a fost tare.
lenin ne invata asa: incurca-i, drace, intre ei, pe capitaliștii aia râioși!
Ce inflatie de basisti pe aici. Nu-i cunosc, da pariez ca nici unu nu sta prin romania decat in vacante, da` stiu ca ei base e cel mai bun ca se lupta cu rusii si comunistii
uite, eu unul mi-s libertarian: in consecinta, basescu intra la pachet cu useleii cei fara de viziune. mai mult, ii cam cunosc pe uselistii cu pricina, ca am negociat cu ei (eu locuiesc in Ro), asa cum am negociat si cu pedeleii, care, cum se imbarzota discutia, cum incepeau sa sune la varf (vorbesc de Boc!). N-am constatat NICI o diferenta intre unii si altii, poate doar putin mai mult savoir faire (in ce-i priveste pe uselei) referitor la regulile de baza ale unui dialog oficial, in rest, aceleasi minciuni, aceeasi tragere de timp. NIMIC din ce s-a negociat cu ei nu s-a concretizat, chit ca, spre deosebire de pedelei, si-au pus semnaturile in josul hartiilor si au hahait fericiti la incheierea negocierilor.
@ tapirul:
Ți-a zgâlțîit temeliile, este?
cine?
@ impricinatul:
Cum…cine?!?
Io, desigur.
nu blegule, nu mă zgâlțâi io așa tare
da’ mai bine zi-mi cum ie cu pretenii tăi rușii.
și, vorba cântecului, whu the fuck is jac?
@ tapirul:
Lasă Tapirule că s-a văzut și dîn tribune c-ai tresărit.
Acuma.
1) Nu contează cine-i jac, ce contează e unde-i Matt:
http://www.youtube.com/watch?v=zlfKdbWwruY
Niciodată nu contează CINE e cineva – precum se vede dîn hîntrebarea d-tale; contează UNDE e cineva. Chestie exiztențialistă, alea, nu elaborez, că nu mă pricep.
Doar zic.
2) Rușii.
Aicea… treaba e simplă.
Spre dăosibire dă hamerikani, rușii n-au pus niciodată preț mare pă ecsportu’ dă ideologie; doar au amenințat cu chestia.
Dacă erau serioși, acuma tu scriai cu litere chirilice.
Cuceririle rusești dă teritoriu au fost vejnic despre tampoane contra dujmanilor. Era gîndire șahistă, normal:
“E greu până îi sculăm p-ai noștri dîn beție… trebe ceva interval, alea!”
Ioropenii au venit în vizită la Moscova de doo ori. Rușii au fost la Paris doar odată… și cică nu le-a plăcut – vorbim de război acilea, normal.
Hacuma.
Hamericanii… a invadat ce-a vrut sula lor, când a vrut sula lor.
Grenada… Panama, alea.
Irac, Hafganistan.
Baze melitare peste tot!
Japonia, China Liberă, Jermania, colo și colo.
Cică… enteres național.
Hai, mă lași?
Ce enteres havea Hamerica în Libia, bre?
Ori hîn Somalia, mîncați-aș?
Îi frigea la lingurică că ăia tăia lindice?
Așa-i cultura lor, ce vrei?
Pîn contrast… Crimea e dă drept a lor. C-au fost proști s-o dea… aia-i altă caterincă. Istoric, e a lor.
Dacă te uiți dincolo dă isteria vestică “…Putin e noul Hitler…” ai să vezi că rușii au fost FOARTE reluctanți – tradițional vorbind – să intervină cu tancurile… fie în Cehia, fie în Ungaria, fie oriunde. Nu fin’că ar fi ei mai dihai ca sfinții dîn Constantinopol… e doar că nu-i atinge la lingurică.
Pentru ruși, principiul de apărarea patriei e primordial.
Orice chestie se întâmplă la marginea saltelei lor… e motiv de izbeliște.
Hamericanii au pus rachete în Turcia, nu?
Rușii au zis: “Bine, băh!” și au trimis rachetele lor în Cuba, nu?
(la mine acasă)
Hacuma… cum s-a terminat meciul?
Rușii le-au luat p-ale lor… iar hamericanii p-ale lor, nu?
Fapt istoric, ce pla mea.
A ieșit cam ce-au vrut rușii.
Precum o să iasă întotdeauna, indiferent de ce miorlăie motanii scopiți dîn Brucsel, ori liberalii dîn Hamerica.
Rușii joacă după principiul lui Patton.
@ tapirul:
Am răspuns, mi s-a pus botnița, com d-abitud.
Le notre com le conifer… alea.
Norocu’ meu e că nu-s supărăcios.
Ham-ham-chelalauuu.
how much is the doggy in the window?
impricinatul a zis:
BLEGOO (țipând pițigăiat, ca o babă): “Atac la persoanăăă, atac la persoanăăă!”
@florin, intre timp s-au mai aranjat lucrurile, unii urla, altii voteaza, chestii de-astea democratice. alti licurici au iesit pe locul 45 la liberte (ce e aia?!), mai rau decat deontologii mioritici.
asa. ce intelegi tu prin libertarian? unul ca pata isi zice libertarian, da’ ala nu a explicitat niciodata ce intelege cu adevarat. libertarienii astia de aici sunt de fapt un fel de anarhisti corporatisti. adica, guvernul sa dispara, totul se rezolva local si de la sine prin “piatza”, chestii de astea de militii din utah si wisconsin. da’ na, unul ca pata evident ca e libertarian, numai in investitii si creari de companii a dus-o. niciodata nu a fost angajatul nenorocitului de stat, decat de cand a terminat facultatea pana acum…
si nici baseii nu sunt libertarieni, cel putin dupa definitia fratilor koch, aia cu banii pt. tea part(e)y. baseii practica un fel de dreapta populista, cel mult. mai realist, nu au niciun “ideolog” pe bune.
@ we: elfule, asa mi-a iesit din chestionarul de la Political Compass 🙂 . Cica sunt libertarian cu o serioasa componenta de stanga, de m-am mirat si eu si mi-am zis : ptiu, drace!
uite linkul:
http://www.politicalcompass.org/test
cat despre liniste… hmmm… focu-i ici, LA departe… 🙂
am completat si eu chestionarul, mai demult. si mi-a cam iesit:) centru de centru, iar ca partid, unul mic din aragon.
o sa ma uit sa vad ce definitie de libertarian au.
unde-i domne focul? nu esti primul care’mi zice asta. din cat m-am uitat pe harta, Ro. nu mai are granita cu Rusia, ci cu…Ucraina. si daca te referi la manevrele marine, pai am inteles ca e un tratat prin care niciun portavion nu are voie in Marea Neagra. asa ca, 2-3 distrugatoare sunt bune numai de show si eventual urmarit ce se intampla mai ‘aicana. nu e foc fara portavioane, nu are cum.
am mai facut 1 data testul and guess what!: am devenit stangist, mai draga si mare libertarian. Gandhi e copil pe langa mine:)
deci libertarian inseamna (pt. acel site) opusul la autoritarian. pe urma ei fac disocierea in libertarian de stanga si de dreapta. aia de care ziceam eu ar fi teoretic inclusi in libertarieni de dreapta, pt. ca nu sunt sigur cum ar raspunde la unele intrebari mai complicate. nu m-ar mira sa sara de fapt intr-un autoritarism de dreapta.
mi se pare normal ca orice om care inca mai gandeste sa inceapa sa para de stanga si anti-autoritarian. nu mai stiu cine a spus ceva de genul ca e normal sa fii de stanga cand esti tanar si de dreapta cand devii matur. o intrebare similara e si in chestionar. numai ca acea vorba nu mai este actuala, lucrurile practic s-au rasturnat.
asadar, dupa mine, nu esti libertarian, ci om normal:)
Ce aiureală de test…
Blegu’ reiese că:
Economic Left/Right: 5.25
Social Libertarian/Authoritarian: -0.41
Să mor dacă pricep ce-i aia!
@ we : ce certuri am avut cu tata, care in ultima parte a vietii devenise cam prea de stanga, asa ca am sarit la scandal: nu permit, domnule, nu permit! si da-i, si combate, pentru ca dupa cativa ani sa reiasa ca sunt, si eu, tot de stanga, mda. adevarul e ca atata timp cat am vazut sindicalisti m-a apucat o asemenea sila – era un plonjeon al discursurilor in perioada pre 89, cuplat insa cu un biznis pe plan local a la Carnegie (doar ca atitudine, fireste).
asa ca nu prea mai stiu ce naiba sunt eu – stiu doar asa: ma infurie banii castigati prin semnatura si prin speculatie, ma infurie deteriorarea educatiei publice, ma infurie ipocrizia pe care n-o identific doar la politicienii din Ro, numai ca la noi a atins cote paroxistice.
cat despre foc… imi place foarte mult cultura rusa atata timp cat rusii nu se urca in tancuri. e multa discutie pe tema asta. poate ca o sa scriu ceva aici ca sa zadar lumea la discutie.
@ blegoo : esti un comunist pur si dur, frate! :)) eh, nu esti tu prea dur, te mancau fript stalin si dej!
BLEGOO (scandînd pițigăiat):
“Sta-lin și po-po-ru’ rus/
Li-ber-ta-te ne-a a-dus!”
@impricinatule, eu vad lucrurile asa: daca ne uitam pe harta, o sa vedem ca daca rusii erau alungati din crimeea, nu numai ca erau boxati din marea neagra si din mediterana, ci erau extrem de fragili pe flancul sudic. adica, oricine putea intra pana in marea de azov si de acolo, in sus pe don. si daca ne uitam un pic in spate, vedem ca a fost un razboi al crimeei in care rusii s-au batut cu ambitie. ce e acum e varianta soft a razboiului crimeei din 1853-1855.
a treia ar fi ca crimeea e ruseasca din 1700 si ceva, luata prin lupta de multi ani. pt. ca erau ei, sau erau tatarii. iar ei platisera biruri si tot isi vazusera moscova arsa.
ar mai fi a patra, legata de un nene de 90 de ani acum, brezinski…aici e poveste mai lunga.
dar numai astea 3 spun clar ca rusii nu puteau, nu aveau cum, nu isi permiteau sa lase crimeea din maini.
si acum despre romanii speriati de rusi: dom’ne au aparut macar la nistru pe tancurile alea ale lor? nu. au aparut macar in fata kievului? nu. au aparut in ucraina de est, harkov? nu!
atunci de ce si de unde hiperventilatia asta?!
nu stiu daca ai vazut tancurile si trupele ruse, eu nu. dar stiu ca un unchi de-al meu a murit din mainile lor. asa ca nu sunt pro-rus, nu am cum fi. pe de alta parte, am ochi, urechi etc. si vad cand e propaganda si “fog of war”. e acelasi scenariu repetat de multe ori in ultimii ani.
cat despre aia cu “tu esti departe, eu aici”, s-o lasam. cand or sa faca romanasii concurs de baut cu ivanii, atunci poate. pana atunci…
@ we: absolut de acord cu tot ce spui despre crimeea, dar nu ASTA e problema. as merge mai departe si as spune ca rusia reactioneaza, cumva, ca germania dupa WWI, asa ca era de asteptat sa procedeze asa. mie nu mi-e clar, insa, unde se va ajunge daca lucrurile se amplifica si nu ma refer la un razboi care sa ne implice pe noi direct.
tancurile, ce-i drept, sunt inca departe, dar israelul reactioneaza, china se pozitioneaza si ea, usor-usor, UE face balet desi legaturile economice cu Rusia sunt destul de tight, US vrea sa exporte gaze in UE dar n-are voie de la Congres etc.
vreau sa spun ca nu mi se pare ca ”tu esti acolo si noi aici” (nici n-am pretins sa ceva) – cred chiar ca suntem destul de aproape in chestia asta.
Păi; dacă ăia aia… și ăilalți – alelalte… io zic să cântăm:
https://www.youtube.com/watch?v=U06jlgpMtQs
nu se va amplifica nimic, sau mai bine spus se va amplifica functie de factorii economici interni ai US si EU.
fiind aici, vad care sunt adevaratele probleme si mai ales vad ca e wag the dog la greu. similar cu EU, care nu are cum supravietui fara expansiune economica — Ucraina este o piata imensa si ca teritoriu si populatie (49 mil oameni).
cum sa exporte US gaze spre EU?:) cu vaporul?:)) toate astea, inclusiv bagarea in seama a celor 2, care de fapt vor sa foloseasca acest eveniment pt. ei, sunt wag the dog.
pana la urma, ceea ce e in romania vizavi de crimeea, e exact drobul de sare. jeluiala si frangeri de maini ca daca…vin? cin’ sa vina, nene, cand rusii sunt mai capitalisti decat americanii si the city le ruleaza banii?
pe de alta parte, uita-te te rog inca o data spre harta, da’ de data asta spre Galitia si vezi unde e acum. Si nu stiu cum mama naibii se face ca ce se intampla din 1990 incoace in europa e exact pe liniile de frontiera ale unui anumit imperiu. initial yugo, adica frontul sudic, acum frontul nordic.
revenind cu rusia, nu, nu cred ca e post-WWI, pt. ca rusia nu a fost invinsa militar si nici nu a fost un tratat care sa o termine. rusia e in defensiva. si-a pierdut aproape toate porturile de la mediterana, iar acum se lupta sa isi tina iesirea la marea neagra.
citeste ce s-a intamplat in sec XIX, 1853-1855 in crimeea. istoria se repeta in linii mari. apoi discutam despre brezinski.
Și cui nu-i place să cânte rusește… poa’ să-ncerce nemțește:
https://www.youtube.com/watch?v=u1sEt3NjHNA
Recunosc că-mi place mai mult cîntecelu’ german, da’ ăla rusesc e mai emoționant.
http://www.debka.com/article/23780/US-Russian-tit-for-tat-sanctions-potentially-bite-into-global-banking-sector-including-Israel’s
asa. si cu ce ii influenteaza pe romani?! nu mai vine nuland sa cumpere de la Afi?
nici în crimeea nu au intrat cu tancul, dar de luat înapoi au luat-o 🙂
we, dacă înțeleg eu bine argumentele tale, tu susții că rușii se vor opri aici, si-au luat crimeea (pe motivele alea strategice, nu că-i durea pe ei undeva de rușii de acolo), și gata. asta crec dă implică premisa că putin e normal la cap și chibzuit – eu unul nu aș miza pe asta. a fost suficient de mult timp la putere să i se suie la cap, este cel ce a pierdut războiul rece, și a declarat de fapt că disiparea urss-ului e cea mai mare nenorocire istorică. are aerul și comportamentul unuia ce se crede invincibil
în viziunea lui ucraina este a lui, și va face tot ce-i stă în putință să o aibă. nu cu tancuri, că sunt demodate și nepractice, și cam ostentative. dar cu crearea și menținerea stărilor de tensiune, a conflictelor înghețațe, cum le spun ăștia. cu crimeea a dat lovitură dublă: a frânat orice tentativă de integrare europeană sau nordatlantică a ucrainei. occidentul aici este în șah la rege, pe ruși nu-i mai pot scoate din crimeea, dar nici să recunoască anexarea nu pot. de jure ucraina va fi un stat cu trupe rusești staționate, chiar dacă de facto crimeea face parte din federația rusă.
în transnistria bănuiesc ca nu va acționa ca în crimeea, că nu are motivele strategice de acolo, dar va menține starea de tensiune și conflict. și va miza probabil pe colapsul economic al ucrainei. aici însă și rusia e vulnerabilă.
tapirule, ba eu chiar asa il cred – f. cu capul pe umeri si echilibrat (in sens de tatuca etc.) . am fost atent la el de cand ieltsin l-a numit urmas si a plecat in suturile rusilor. putin nu este nici betiv ca ieltsin, nici apucat ca hrusciov, ca ala a e sursa problemelor de acum, a dat crimeea ucrainei. nici diabolic ca stalin.
putin e un tar al zilelor noastre, care, dupa mine, dpv al rusiei, va ramane langa Ecaterina si Petru cel mare.
in crimeea au intrat cu tunurile, la 1700, au luat-o de la tatari. sute de ani s-au batut cu hoarda din crimeea. erau ori ei ori tatarii.
cred ca putin stie mai bine decat noi ce inseamna ucraina, dar nu cred ca va intra cu tancurile. nu are de ce. razboiul se duce acum un pic altfel pt. aia mari. si normal ca ii va “submina” pe aia de acum, pt. ca in primul si primul rand este un razboi economic. putin vrea sa faca un fel de EU (si nu neaparat urss-vorba aia cred ca a fost un wink la nostalgici, sa treaca de partea lui) al sau. evident ca ceilalti nu-l lasa pt. ca nu le convine.
de jure e ciudat, pt. ca toate erau in urss si a fost o masura interna etc. tot de jure e ciudat pt. ca acolo era ditamai baza militara, lasata de pe vremea urss, deci continuitate. si a treia ciudatenie e ca ceva similar s-a intamplat cu 15 ani in urma: kosovo. ce a lipsit ca sa fie kosovo II, a fost caftul. deci de jure…nu stiu, e ciudat.
revenind la main message al tau: da, il cred pe putin un tzar al zilelor noastre cumpanit si f. inteligent. dar e tzar! asta nu inseamna ca le are neaparat cu democratia. iar rusii…niciodata nu avut exercitiul democratiei. a fost un ceva pe vremea lu ieltsin si era un haos total.
Cat despre ce se va intampla cu romanii, parerea mea e ca se va intampla ce s-a mai intamplat: vom fi in gasca “invingatoare”, ca satelit. Nu cred ca veni nicio rusie peste noi, mai repede o sa avem probleme cu o ucraina nationalista si cu 49 milioane de cioloveci sau cum le-o zice in ucraineana, care, daca va ajunge la EU va domina prin nr. de deputati etc.
Parerea mea e ca urletele alora de la teveurile romane cu “e razboi!!” sunt the perfect wag the dog. I-a apucat acum iubirea de ucraina si de crimeea. Nu mai vorbesc de inconstienta.
voiam sa raspund eu, dar analiza asta raspunde mult mai bine decat mine
http://www.contributors.ro/global-europa/din-culisele-conflictului-ruso-occidental/
o alta analiza, mai economica. si apropo de curiozitatea mea, ca China e ciudat de tacuta
http://www.businessinsider.com/lack-of-chinese-support-for-crimea-is-a-big-problem-for-putin-2014-3#ixzz2xCqUIOUX
iar despre putin cu capul pe umeri si foarte echilibrat – ultimul paragraf din articol. tind sa ii dau dreptate.
tapirule, ce am scris mai sus este parerea mea, cred ca ai vazut ca nu am pus niciun link.
cele 2 articole puse de tine au o mare problema: amesteca analiza cu qualifiers emotivi. eu cel putin cand vad asta ma dau imediat inapoi, pt. ca incep sa banuiesc PR-ul.
ambele articole sunt scrise in asa fel incat sa le spuna oamenilor cum sa gandeasca. nu citesc de ieri. si cel putin primul articol, desi lung, prea lung, este superficial. dar da niste hinturi ici-colo.
hai sa o luam altfel. incepem cu asta: http://en.wikipedia.org/wiki/Zbigniew_Brzezinski
dupa care citim asta: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Grand_Chessboard (eventual citim si ceva din carte) si vedem originea teoriei: http://en.wikipedia.org/wiki/Heartland_Theory
dupa care ne uitam pe harta si incercam sa vedem ce s-a intamplat din anii ’90 incoace. mai exact, din ’98-’99. dar pas cu pas. an cu an.
putin a aparut la rampa pe 31 dec. 1999:)
dupa aceea, eventual, ne uitam inapoi, din 1850 incoace. si, oi fi eu nebun, dar vad niste cercuri in timp si spatiu.
revenind: am spus ca putin e echilibrat, dar este tzar! rusia nu a avut niciodata o democratie, de unde democratie acum?
ambele articole, ca dealtfel sute asemanatoare, descriu ucraina ca pe o victima, ca pe o fecioara pazita de un dragon rau (putin), iar vestul este cavalerul ala care o salveaza si o ia de nevasta. nu mai exista nicio problema in ucraina, nu mai exista racketi, nu mai e criminalitate, nu mai e coruptie, niciun zgomot prea mare despre uciderea sefului unei organizatii de extrema drt. din maidan.
aproape nimeni nu spune ca trupele din crimeea nu fusesera platite de 3 luni, ca un amiral pus de kiev pt. crimeea a trecut a doua zi de partea rusilor, ca practic toata flota ucraineana a trecut de partea rusilor imediat. de ce oare? pt. ca nu li s-a dat niciun ordin, pt. ca nu erau platiti si pt. ca…erau in crimeea!
putin este un om calculat care stie cand sa actioneze rapid sau cand sa stea. parerea mea este ca a actionat rapid in crimeea pt. ca asa necesita situatia: inca o data, uita-te pe harta! vezi cat de cruciala e peninsula aia pt. intreaga rusie europeana!
putin, daca era intr-adevar impulsiv, le baga pe pustoaicele alea de la pussy riot in cea mai adanca puscarie si nu le mai scotea de acolo. cum a facut cu khodorovski. practic le lasa in pace. atunci cand au fost un pic pe la puscarie a fost pt. ca au infuriat biserica rusa, nu pt. ca ele urlau despre el.
hai ca m-am lungit. te rog eu, citeste ce e la linkurile alea, si uita-te pe harta eurasiei si vezi ce s-a intamplat din 98-99 incoace. an cu an.
tapirul a zis:
Muoamăă… ce de beție de cuvinte!…
Am adormit de 3 ori citind.
Genu’ de analist politic care ar fi potrivit să scrie un articol la fel de lung despre scobitul în nas – cauze, efecte, cum să faci biluțe… toate alea.
Dacă asta e ce vroia să spună Tapirul… apăi mă ia cu tremurici pă coadă de frică.
Nici tapirii nu mai sunt ce-au fost…
🙁
tapirul a zis:
Remarcabil… ce efect are propaganda vestică asupra ioropenilor naivi.
Să citez și io, că nu mă doare coada:
http://rt.com/news/sashko-bily-dead-reports-013/
Ca în orice lovitură de stat, cei care pun mâna pe putere se omoară între ei.
Ioropenii țîțîie dîn buze… “vaaiii, ce barbarie…” hamericanii oferă parale, da’ nu armament… ce mai, o adevărată democrație răsăriteană.
Urmează o mineriadă-două, cu minerii din Donețk la Kiev, ca să mai curețe gunoiu’ și să planteze flocirele.