… oare când deschidem și noi un Euromaidan la București? Oare nu ne-am săturat de cretini în funcții publice de vârf? Oare nu ne-am săturat de imbecili patentați plătiți din taxe și impozite? Oare nu ne-am săturat de inșii fără nici o meserie care au ajuns să ne conducă? De unde vreți voi politicieni cu snagă-n creier, când mai toți se trag din facultăți la seral, din birouri neocupate pe bune niciodată, din chiulangii pe care nu i-ați fi invitat nici măcar la o bere în parc, din ingineri care n-au bătut un cui la viața lor, din juriști care n-au văzut niciodată vreun dosar, din medici cu birouri notariale, din economiști care n-au condus nici o afacere pe bune, din profesori care adormeau cu capul pe catedră?
Învățământ? NU!
Sănătate? NU!
Administrarea Justiției? NU!
Politici? NU!
Comunicații speciale, localizare de avioane prăbușite, drumuri și autostrăzi, agricultură, școli, limba română la televiziuni și printre politicieni, analize raționale, turism, negocieri, reforme, doctrine? NU!
Și-atunci? Cât mai stăm așa? Noi când importăm Euromaidanul ăla? Ori ieșim și spunem TARE ce-avem de spus, ori mai bine să tăcem naibii, dar să nu mai avem tupeu să ne plângem!
boierule, fii atent ce-ti doresti, si doamne fereste sa se intample in realitate…
ultimul lucru pe care mi-l doresc e sa vad sute de morti in strada.
poti sa zici ca-s las, dar prefer niste corupti si ciorditori ordinari unor criminali. chiar daca io-s la adapost, mai am neamuri prin tara, si m-ar deranja oarecum sa ma plimb pe la inmormantari inoportune.
ce inseamna euromaidanul? ca unii, sa-i numim cetateni, spun ce au de spus. situatia e cu totul alta la ucraineni – acolo, statul face chiar orice-i da prin minte, fara sa tina cont de nimic, asa ca da replica asa cum a invatat de pe vremuri, incepand de la foametea programata din anii 20 – 30 samd. in plus, rusia ela doi pasi mai in spate si face si drege. la noi nu mai e chiar asa, plus ca ai nostri politicieni sunt mai degraba verbali decat saritori la gat. cum-necum: uite niste oameni care se pricep sa-si ceara drepturile!
pe de alta parte, daca plec de la premisa ta, mai bine tacem pe tot restul vietii. nu mai pun ca daca se pleca de la premisa asta dintotdeauna, nici nu mai exista istorie.
@ sebastian-corn:
am tot respectul pentru cei care isi cer drepturile, si tot dispretul pentru cei care isi omoara cetatenii (hai, o bataie ar fi acceptabila, ca te mai repari dupa, dar dupa niste gloante in cap te repari mai greu spre deloc).
din pacate, nici fata de noi Rusia nu e asa de departe. sigur, e imbucurator ca nu avem granita directa cu ei, dar cum politicienii nostri sa vand la kil oricui…
pe de alta parte, sigur ca suna nobil sa te sacrifici pentru tara, impreuna cu familie, daca e cazul. hai sa fim concreti, cu cine ai incepe din familia ta?
regret sa spun, am fost patriot cand aveam vreo 20 de ani. in momentul de fata, nu mi-as sacrifica nici macar sobolanul pentru tara. deh, mai batran, am alte prioritati.
@ dracu:
N-am nici un drept sa reprosez cuiva ceva – nici tie, asadar. Fireste ca tin si eu la viata apropiatilor mei. Repet, insa: nu cred ca problema sa pune sa ne pierdem viata uite-asa, batand din palme.
Macar sa ne exprimam punctele de vedere, asta e tot ce as vrea de la noi. Sa le spunem in piata publica, nu pe la mese, sau cand fumam cate o tigara intr-o pauza de lucru.
@ imprcinatul de corn:
aha, cred ca ne-am inteles putin gresit.
sigur, si eu as vrea sa vad romani in strada, sustinandu-si drepturile si in alte chestii pe langa gazele de sist sau rosia montana (desi n-ar strica nimanui sa si citeasca putin pe subiect, ca sa stie exact pentru ce zbiara, da asta e o chestie secundara si optionala).
dar cu siguranta n-as vrea sa vad morti, pentru nici un motiv, si de nici o parte. inclusiv dintre aia pe care ii cred io prosti.
asa-s io, mai sufletist 🙂
In primul rand eu cred ca ei stiu ca nu se iese in strada si chiar pe asta mizeaza, ticalosii.
In al doilea rand, de la “coruptie si ciordeala ordinara” pana la crima nu e chiar asa mare distanta… ati vazut ce-au facut la Pungesti? Un politician care-i vinde pe cei care l-au votat va fi capabil de orice, in numele “linistii sociale”. Ca pana si ce fac acum politicienii in Ucraina o fac pentru binele poporului, in mintea lor creata, nu?
Si in al treilea rand dar nu cel din urma, i-am uitat pe amaratii care au murit in dec. ’89 pentru a avea noi libertatea de-a ne alege politicieni corupti… mie asta mi se pare cel mai trist. I-am uitat pentru ca nu fac parte din familia noastra. 🙁
Impricinatule, pai nu esti tu membru usele, penele sau ce-o fi la moda zilele astea? Chiar asa, indemni publicul la revolta, cu dat foc si alte alea?
Ohlalalala..
Nu te temi ca te schimba Ponta? Mai ales ca esti fumator.
@ lektor:
ponta?! sa ma schimbe? sunt batran, am aproape 54 de ani, ce sa mai schimbe…?
later edit: membru penele sau/si pesede? de unde ai scos-o?
@ cora : adevarul e ca politicienii astia… ne trebuie o matura foarte mare pentru dumnealor!
ei, maitre, vezi la ce e bun UE ăla? zi tu sincer, dacă nu eram în UE, nu am fi fost și noi o ucraina până acum? că politicieni care să și-o dorească avem, slavă domnului (mă rog, vorba vine cu slava)
@ tapirul: In situatia asta punctuala, n-am nici un fel de contraargument, mon cher!
p.s. – m-am vazut ieri cu Madelin. Iarasi ne-am gandit la Plostina si la cheful ala sinistru, mereu amanat…
îl facem noi curând, fii pe pace. tre’ să mă organizez oleacă, vorba bancului.
lektor e cam supărat pe tine că te vede cam criticatac. io ți-am zis să intri pe feisbuc, acolo se duc discuțiile suculente. te-am pomenit de câteva ori, nu ai sughițat?
la ploștina ar fi bine să vină și lektorul de fapt, că și cu el am o promisiune de dezbătut niște teme la un pahar-nouă
impricinatule, asa, de la distanta, ca si matale:
1. ucraina a avut o echipa pro-EU si nu a facut nimic. au ales sa se bata intre ei. timoshenko, pe care o vad iar (in scaun de rotile!, really?) este sefa celeilalte gasti, formata din indivizi f. similari echipei “rele”. pe vremea ei, aceleasi probleme: saracie, coruptie etc. de aia au si venit “raii” la putere, care, dpv al romanilor, ar tb. totusi mentionati ca au redeschis scolile in limba romana din bucovina, inchise de nationalistii lui timoshenko.
2. ce inseamna “euromaidan”? pt mine, un mini razboi civil intretinut de indivizi cu pregatire quasi-militara. da, demonstranti multi, dar cei care au intretinut caftul relativ putini, extrem de agresivi si…suficient de multi de extrema dreapta.
apropo – unde au disparut toti racketii ucraineni? toti au devenit revolutionari, sau au stat in fata televizorului? sau, mai rational, s-au impartit in 2 tabere si s-au batut si ei un pic? ucraina e recunoscuta pt. gruparile sale mafiote, inarmate, agresive.
deci, ce inseamna de fapt Euromaidan? cum nici eu nici tu nu am fost acolo, nu stim. asa ca pt mine inseamna acelasi scenariu repetat in atatea tari. repetat in Ro acum 2 ani parca, dar de partea cealalta.
si in cazul de fata pt. FMI vs. rusi. caci Ucraina e in incapacitate de plata.
ce inseamna Euromaidan in contextul unei tari care nu stie ce e aia democratie, pt. ca nu a avut exercitiul necesar al democratiei si nici al legii (poate doar partea de vest, sub austrieci). deci, chiar, ce inseamna Euromaidan?
ce dzeu, discutia telefonica dintre cea de la Dept. of State cu ambasadorul american a fost ascultata de toata lumea, dar tot o dam cu “libertate”?
tapire, tare aia cu EU:)
Gata bă, aţi vorbit destul, ciocu’ mic c-acum noi sîntem la putere şi decidem ce-i adevarat şi ce nu! Ceausescu tot asa a facut. Libertate, frate!
—
05:54 GMT:
MPs with Ukraine’s ‘Svoboda’ (Freedom) party are suggesting a temporary media blackout, involving programming from countries that aren’t party to the European agreement on cross-border broadcasting. The measure, intended to prevent the country from sinking into media-driven chaos, was discussed on Friday at the Rada, Ukraine’s Interfax reports.
Notes from the meeting explain that the measure is targeted at programming that fails to “objectively report on events and engages in open calls for separatism.” The blackout will be in place until it is deemed safe to end.
Svoboda sunt national-socialistii, adica extrema dreapta. au un 10% in rada lor.
exact ce ziceam mai sus: http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/Stiri/Parlamentul+ucrainean+a+abolit+legea+pentru+limbile+regionale
“Rada Supremă a Ucrainei a abolit, duminică, legea privind principiile politicii de stat în legătură cu limbile minorităților, adoptată de parlament în iulie 2012. În virtutea acestei legi, româna avea statut de limbă regională în zonele în care etnicii români erau majoritari.”
Asa ca…ce este de fapt (Euro)maidanul?!
hehe, dragoș bora citează vocea rusiei. foarte obiectivă sursa, postul oficial de radio al guvernului rus.
adevărul este unul singur: euromaidanul este o cloacă de băsiști
legea din 2012 a lui ianucovici, pe care au anulat-o acum, era o lege care favoriza limba rusă în ucraina, aducând-o la statut de limbă oficială.
împricinatule, recomand un articol-analiză despre ucraina, scris de unul care e considerat cel mai bun expert pe est
http://www.contributors.ro/global-europa/despre-criza-din-ucraina-la-cald-sau-ce-se-intampla-atunci-cand-clipesti-primul/
NYT, BBC, Spiegel and more,
Slate sums it up in Russia says the Ukrainian protesters are fascists and Nazis. Are they?
One of the three figures who form the Maidan movement’s unlikely leadership coalition, along with boxer Vitali Klitschko and former Foreign Minister Arseniy Yatsenyuk, is Oleh Tyahnybok, the leader of the nationalist Svoboda party who has a habit of doing things like referring to the country’s government as a “Jewish-Russian mafia.” The party traces its roots to a Nazi-allied partisan army during World War II and was known as the Social-National Party—in reference to National Socialism—until 2004. Last month the party held a torch-lit march in honor of Stepan Bandera—a controversial figure viewed by some as a Nazi collaborator.
The rebranded party’s election to parliament for the first time in 2012 concerned many Ukrainian Jews, though Tyahnybok has unconvincingly defended himself from charges of anti-Semitism, saying, “I personally have nothing against common Jews, and even have Jewish friends, but rather against a group of Jewish oligarchs who control Ukraine and against Jews-Bolsheviks [in the past].”
It’s clear that the protests against the government by supporters of European integration started before Svoboda showed up and that the party’s presence does not represent all—or even most—of the protesters in Kiev, which include a fair number of Jews. But Tyahnybok’s role has certainly made things awkward for the movement’s international supporters.
—
hehe, unii mai pun botul dupa 25 de ani de la decembrie ’89 la gargara…
Hai. luati si supliment:
“Fost șef al serviciilor secrete și om cu trecut tulbure, strâns de cel al Iuliei Timoșenko, președintele interimar al parlamentului Olexandr Turcinov, a fost numit de delegați în fruntea statului, după ce vineri parlamentul votase demiterea preşedintelui Victor Ianukovici.
Turcinov e un fost șef al serviciilor secrete și apare în Wikileaks ca omul care a distrus parte din documentele ce dovedeau legăturile Iuliei Timoșenko cu puternicul șef de mafie rusească Simeon Moghilevici, foarte implicat in contractele de gaz dintre Rusia, Ucraina si Europa de Est.
Simeon Moghilevici are, desigur, multe relații si cu FSB-ul rusesc…”
A, legea aia ajuta 450’000 de romani din Ucraina dar asta conteaza mai putin decat senzatia de onctuozitate provocata marelui licurici.
mai lipseste doar blegoo, si cercul se inchide.
aferim.
dar zi-i lui împricinat de ce ești supărat pe el
Eu nu sint suparat pe nimeni, doar ca-mi place sa zgindar extrema stinga.
atunci, de ce ești ‘supărat’ pe împricinat 🙂
Pai spune si tu, postul asta parca e rupt din manifestul rote armee fraktion. Plus citatele din vocea rusiei. E drept, lipsesc niste lincuri la gidea.
la valoarea dumitale un singur cerc este asigurat de insuti dumneata.
dom’le, imi cer scuze pt tacere – am fost cam prins in weekend.
problema mea fundamentala este legata de lipsa de reactie a romanilor, in general. ca sunt implicate forte externe in actiunile din ukraina : foarte corect! nu-mi amintesc in clipa asta de vreun scandal public cu multa lume care sa nu fi fost minat SI de forte externe… Poate revolutia de la 1789, elfule, tapirule..?
nici acolo n-as fi foarte sigur.
in fine. cert e ca, dupa cum am vazut pe pielea noastra, mai naspa e iesirea din inclestare, in care balansul dreapta/stanga devine subiect de lupte intre varii factiuni, inclusiv cele extreme.
si-atunci, ce facem? daca plecam de la premisa ca oricum o sa se bage altcineva in ciorba nemultumirii publice, externi sau interni, nu conteaza de care – ce facem atunci? stam frumos in pantofii nostri si asteptam ca lucrurile sa se rezolve de la sine?
asta mi se pare acum problema noastra, a romanilor: toata lumea e nemultumita si, cu toate astea, reactia publica este mai mult decat anemica.
continuam putin mai incolo, ca am nitica treaba.
asta nu inseamna, draga lektor, ca steagul rosu mi-ar fi pasiune pasiune. eu n-am uitat cum era in Ro inainte de 89. si nu cred ca a reactiona tine doar de extrema stanga. chestia asta am auzit-o doar la ponta, recent, care pleda pentru pace publica, spunand absolut cretin ca iesirea in strada “ne-ar trimite inapoi cu sute de ani” (sic!).
so…
Impricinatule, recunosc, am sarit peste cal cu citeva remarci.
Zis pe scurt si civilizat: nu sint de acord cu metoda luptei globale, a revolutiei si-a trecerii prin foc si para. De obicei miscarile de genul asta sint rapid deturnate de mizerabilii de serviciu. Vezi usele versus pedele si viceversa, ca sa dau doar exemplul cel mai recent.
Cred ca solutia consta in miscarile punctuale de protest. Tu sa faci scandal la sanatate, madelin la ministerul culturii, eu si tapirul la ministerul educatiei. Identificati politrucii si bombardati-i.
O sa-mi spui probabil ca petitiile incepute de tapirul pe http://civitas.dogaru.net/ sint de risul curcilor, fara impact, exemple de båsism. Eu zic ca e calea de urmat intr-o societate civilizata.
ei, lektore, aici am io impresia că te contrazici umpic. dacă-ți aduci aminte, în niste discuții pe fesibuc – parcă chiar într-una pornita de la interviul dat de împricinat – spuneai (sau așa am înțeles eu) că nu există sau că nu e importantă societatea civilă. iar io argumentam că da, că ce spui tu mai sus, să se ia acțiune – tu spuneai însă că să nu se bage nimeni unde nu e specialist
de acord cu ineficiența revoluției globale, dar și opusul e adevărat. acțiuni punctuale cum spui tu nu vor avea efect până nu se atinge o masă critică. iar treaba cu specialiștii, trebuie să determinăm întâi unde tragem linia, ca să fii ‘specialist’
în rest, distracție mare, s-a’ntâlnit bota cu bora. unu-i american tipic cu teorii conspiraționiste half-baked bazate pe simplificări și generalizări simpliste, altu’ orbit de antibăsismul care l-a trădat pe el personal și stingher
Nu cred ca m-am contrazis prea tare. Nu ma consider membru al societatii civile atunci cind protestez impotriva ciuntirii CNATDCU, sau cind il acuz pe ponta de plagiat. O fac in calitate de specialist. La fel a reactionat si impricinatul cind a dat interviul respectiv.
A, atunci cind ma declar dezamagit ca partidul miscarea populara a aspirat-o pe udrea, sau ca gigel fluturel e ministrul culturii, atunci da, sint civilist, parerolog. Unii ma fac båsist.
O fi de la definitii:)
păi nu știu dacă contează cum te consideri tu 🙂
masă critică trebuie, oricum. și uneori și stradă – crezi tu că ianukovici cădea doborât de petiții și interviuri?
problema cu revoluția globală este că de cele mai multe ori ‘s bazate pe emoții si atât. nu au logistica pentru după, cum zicea Ernie ăla în The Ghastly Ordeal of Timothy Cavendish
împricinatule, nu-i așa că-i așa? în scandalurile interne se bagă întotdeauna externii, istoria ne-o arată. acceptând asta, eu prefer să se bage Bruxelles-ul, si nu Moscova. și nici Washingtonul, că ăștia nu știu decât cu pușca – mă rog, mai recent i-a mai domolit Obama.
@ lektor : maitre, n-ai sarit peste cal, ti-ai expus punctul de vedere.
sa ti-l extind si eu pe al meu.
atacurile punctuale, cum le spui, mi se par politically correct, iar demersul tapirului mi se pare mai mult decat ok. cu toate astea ele n-au rezultat la noi.
de ce?
am avut prilejul sa constat in ultimii patru ani, de cand ma tot vad cu politicieni pentru varii negocieri, ca ei, les politiques, au o singura modalitate de reactie atunci cand sunt pusi fata in fata cu revendicari si discutii punctuale. nu conteaza ce doctrine au, nu conteaza din ce partide fac parte – ei au o modalitate de reactie preformata: trag de timp si, pana la urma, fac tot ceea ce-i taie capul pe ei. si, crede-ma, nu prea ii taie capul.
pe de alta parte, daca fiecare ataca punctual problema lui, ne trezim ca, fiind prea multe probleme, din prea multe domenii, tot ar trebuie sa se lase cu o miscare globala. problema asta nu priveste Ro – la noi miscarile sociale sunt de import. imi amintesc de o lectura recenta in care se relata uimirea pasoptistilor nostri dupa ce au revenit in Muntenia: nu pricepeau deloc de ce localnicii, bucuresteni sau provinciali, nu erau penetrati de furia revolutionara de la paris, berlin, viena… practic, la noi in muntenia, paszoptul a fost chiar caragialesc, faute de revolutionaires.
lasand consideratiile generale deoparte, singurele chestii de succes recent de la noi au fost cele cu geamuri sparte si cu injuraturi – nu prea s-au vazut la tv, de zici ca cenzura lucreaza inca din plin (de altfel, si ukraina apare asaaaa, mai pe la coada, dupa bianca dragusanu si bote). un exemplu este un taraboi de la un spital din braila unde, oamenii neplatiti de nu stiu cata vreme au sarit la bataie si atunci, statul (era pe vremea pedeleului) s-a grabit sa-i plateasca.
asta nu inseamna ca pesede usele sunt mai breji. pe astia i-am vazut in ultimile luni in motion – i-am vazut atat de tare incat o sa scriu si o carte p[e tema asta: am vazut aranjamentele, sforariile, sindicate care sunt cureaua de transmisiune a partidului ( pe bune!), insi care cad la pace pe sub masa etc.
cu alte cuvinte, din pacate, nu vad cum altfel sa reactionezi aici, la noi, decat global. stiu ca suna bolsevic, dar da-mi tu alta solutie, mai politically correct, cu jegurile care conduic acum Ro.
@ tapirul: maitre, de ce nu te impaciuitoresti tu cu elful si cu bora? 🙂 sunt baieti fffff misto. hai si tu cu noi la hanul lui manuc, sa punem de-un face 2 face!
In 2010 Iulia Timosenco a fost votata (impotriva lui Ianucovici, desigur) de 12 milioane.
In strada au fost constant in jur de 100-150 de mii.
Adica 0.01 %. .
Misto valorile astea ale democratiei…
Majoritate, reprezentanti (sau nu) …
tapirul a zis:
Ianukovici nu cadea de la petitii, dar Romania are pretentii de tara civilizata, e membra UE:)
Dupa mine nu distrugerea sistemului e importanta, cit a-i speria destul pe potentialii ponti, kkråi, båsi, udre astfel incit sa urmeze un set minim de principii:
1. Nu fura (prea mult).
2. Nu minti (prea tare).
3. Respecta-ti cuvintul dat (cit de des se poate).
4. Demisia de onoare e buna (macar poti sa te intorci resapat in citiva ani).
5. Respecta opinia specialistilor (oricum astia se razgindesc pina la urma).
Revenind la definitia specialistului: na, uite, eu si cu tine sintem specialisti de specialisti, ce dreaq:)
impricinatul a zis:
Foarte bine, excelent, scrie despre ei daca poti. Am fost si eu conectat la mismasurile finantarii cercetarii din ultimii doi-trei ani. A fost cumplit sa vad cum aproape totul s-a resetat la nivelul lui 2004, cum s-au repolitizat comitetele si comitiile, cum au fost atacati evaluatorii externi. In loc sa indrepte greselile lui funeriu, au ras totul si-au revenit la epoca de piatra a nepotismului si coruptiei.
Apropo de venetici, anul asta ar trebui sa fie conferinta diaspora 2014. Oare se mai baga ponta la o tura?
împricinatule, apreciez oferta cu măslin și sunt gata să o preiau. certurile polemice pe diverse teme (politice au ba) nu ar trebui să se răsprângă în relatiile personale. uite mă certai recent cu sor’mea tot pe probleme de băsism, da’ asta nu’nseamnă că nu e sor’mea.
deci sunt de acord cu pacea.
dragoș bora, matematica nu e singurul răspuns, problemele sunt mai complexe decât niste simple cifre. eu nu prea pricep de fapt ce zici tu – că revoluția din ucraina e mâna fasciștilor?
lektor, cum spune și împricinatul mai sus, și cum vezi și tu prea bine, pe ăștia nu-i sperii cu chestii punctuale și petiții. în primul rând pentru că chestiile punctuale și petițiile pornesc și se bazează pe premisa unui dialog bazat pe rațiune și logică – dacă demonstrezi că A + B = C, toată lumea o să înțeleagă și o să schimbe ce-i de schimbat. la politicieni – mai ales la noi, mai ales în ucraina, mai ales în rusia – nu merge, pentru că ei functionează pe alte ecuații, aia lui A + B=atac politic. îi sperii cu masele, de aia se grăbește ponta să declare că strada ne duce 100 de ani înapoi (când lumea era în stradă în 2012 împoriva lu’ băsescu pe tema arafat, nu ne mai ducea înapoi)
iar despre specialiști: ce tip de specialist trebuie să fii ca să demonstrezi că învățământul în românia e corupt, bazat pe nepotism, furt și oportunisme? ce tip de implicare de specialitate poate oferi împricinatul, pentru deconspirarea și rezolvarea tarelor din sistemul de sănătate? el e specialist în chirurgie toracică, merge?
tapirul a zis:
Merge, sigur. Important e sa ai credibilitate si un nume in bransa. De exemplu penelista aia recenta -stefania duminica- nu are un astfel de nume, si nu ea ar trebui sa curete invatamintul de nepotism si hotie. S-o gasi unul si prin penele care nu si-a copiat disertatia. Sau care-a fost cinstit si-a recunoscut ca nu poate/n-are chef/n-are timp s-o scrie, vezi kkråu.
păi deci ne intoarcem la societatea civilă 🙂
oameni cu dosar curat și reputație bună
PS de curiozitate, că la vremea aia nu eram conectat: care’s greșelile lui funeriu?
In primul rind, Funeriu a pacatuit si pacatuieste inca printr-un orgoliu nemasurat, nejustificat pe de-a-ntregul de parcursul lui stiintific. A numit diversi oameni de casa, yesmeni, a intrat ca bolovanul si-a taiat in dreapta si-n stinga fara un plan bine stabilit. Exemplu: evaluarile din 2011 au fost exclusiv bazate pe notele date de raportori externi, fara a se organiza paneluri in care sa se niveleze biasurile inerente. Asta s-a schimbat de catre oamenii din CNCS si uefiscdi la inceputul lui 2012, cind evaluarile s-au facut pentru prima si ultima oara asa cum trebuie. Useleul a taiat toate granturile cu 50 la suta.
O alta chestie nasoala a lui funeriu a fost pensionarea fortata a celor peste 65 din unibuc, fara sa se tina cont de alte criterii. Dar bineinteles, au fost si exceptii, adica unii ‘de-ai casei’ au putut sta in continuare.
Sigur, fata de mang, liviu pop, cati andro si pryco & kostoyu, funeriu e un inger.
Later edit: cica fufa plagy della ministerul educatiei a fost data afara de pricopie! hehe, fain:) vine si rindul lui ponta:)
dată afară de ponta, că el a semnat
curiozitatea mea este dacă universiatea bucurești or să o dea și ei afară, că înțeleg că e lector l(no pun intended 🙂 ) la departamentul de formare a profesorilor. unde preda, probabil, cea mai directă modalitate de formare a profesorilor, copipeist cu tot cu numele masterandului
later edit: văd ca ștefania duminică nu apare pe site-ul universității.
Batrane, hai s-o zicem p-ai’ dreapta si cu logica in mana – o revolta tz’apana de strada poate avea ca motor asa:
“a”-mic-de-tipar) rasturnarea unei puteri pentru a o inlocui cu alta, pe care o SUSTINE strada, dintre optiunile existente
“b”-mic-de-tipar) rasturnarea unei puteri pentru a o inlocui cu alta, pe care o GENEREAZA strada, ca optiune noua – cu amendamentul ca astea de regula sunt extremiste (ca al’fel nu vad cum sa generezi SPONTAN o ideologie de tip catch-all).
“c”-mic-de-tipar) dorinta de anarhie
In speranta ca nu te prinde niciuna dintre variantele de mai sus, ma gandesc totusi ca-i nevoie de ceva mai elaborat decat mixu’ de suflete-nfierbantate, iesite sa se racoreasca-n drum. 😀 (Asa cum la momentul protestelor sindicale din sanatate iti spuneam ca urlatu’ si plimbatu’ pe strazi, chiar si cu coroane mortuare pentru ministru-n functie, nu da roade si ca-i musai nevoie de-o greva generala. De care n-ati fost in stare, FIX cum iti anticipasem la vremea aia.)
S-atunci: putem fi de acord ca pentru o schimbare care sa merite sa dai foc la casa ar cam fi musai nevoie sa ai in cap un plan coerent cap-coada de reconstructie de la fundatie la horn? (Ca stii, degeaba pune strada presiune pe conducerile-n functie pentru X tema punctuala – sa zicem un procent mai mare din PIB pentru X domeniu – daca circuitul banilor alora se-ntampla tot misterios. =)) ) Ca dup-aia, daca putem fi de acord cu asta, ne-ar putea duce capu’ si sa ne gandim ca ar fi nevoie inainte de toate de un baiat vizionar capabil sa priceapa teoria sistemelor (ca nu ma pot rabda sa n-o aduc in vorba :D) si sa mai si gandeasca un nou sistem din dunga-n dunga. Da’ mai mult, sa mai si gaseasca specialisti care sa gandeasca la randu-le functionarea subsistemelor! Tie nu-ti suna toata constructia asta a partid de superprofesionisti vizionari, dispusi sa renunte la aia cu greata de-a intra in politica? Mie asa-mi suna. Probabilitatea de a se-ntampla o constructie de-asa hal? La limita, zero – in orice conditii, da’ mai ales luand in calcul presa cumparata de partidele existente.
@ Anca: 1968 all over Europe? 2006 in germania? periodic in coreea de sud? les indignes si los indignados?
asta ca sa nu le pun decat pe ultimele care nu respecta tiparele pe care le-ai enuntat. exista o frica idioata in public: sa nu facem valuri ca ni se sparg in cap.
a doua, la picior, cretinii contemporani din fosa septica de la guvernul din Bucuresti nu se compara nici cu Charles de Gaulle si nici cu Angela Merkel, oricat de mult n-as inghiti-o eu pe Merkel.
las la o parte ca studiul istoriei ne arata cu totul si cu totul alte chestii despre revolte, revolutii, restaurari, rascoale si taraboaie de tot felul. ca sa fiu mai explicit, cateva intrebari:
a) ce caracter programatic a avut 1789 la Paris si unde a ajuns?
b) ce caracter programatic au avut cei 12 ani de batai stradale din Germania in perioada interbelica si unde s-a ajuns?
c) ce caracter programatic a avut inghesuiala din 89 de la noi?
d) primavara de la Praga a inceput cu o platforma-program?
ca un mic ”corolar” la intrebarile de mai sus: de ce mama naibii a ajuns lenin sa faca o asa-zisa rivulutie? cui ajuta cel mai mult? ce-si propusese el? ce-si propusesera cei care au dorit rivulutia si unde s-a ajuns pe termen lung? si ca un corolar la corolar: cine-a fost solidaritatea si ce-a scos-o pe ea in strada?
in fine.
povestile despre care noi discutam au la baza mecanisme mult mai complexe decat as putea eu sa insirui aici, dar au un comun doua mecanisme/situatii recurente:
1) motorul este nemultumirea publica, indiferent de sorgintea ei,
2) programul initial al nemultumitilor deviaza de la programul/programele princeps enuntate la primele adunari publice.
un corolar, in adevaratul sens al cuvantului de asta data, este ca primele miscari, primele lozinici, primele revendicari nu sunt sistematizate in programe clare, sunt anarhice, doar unul familiarizat cu mecanica cuantica ar putea sa incerce sa explice caracterul haotic al unor asemenea fenomene. in schimb, cei care confisca revolutii (ca sa utilizez terminologia de stanga) n-au nevoie sa stie asa ceva – ei doar efectueaza un rapt al pozitiilor ocupate de nemultumiti, daca acestia pun mana pe putere sau/si daca revendicarile lor capata substanta.
in ce ne priveste – ce mama naibii de anarhie mai mare vezi tu, decat cea intretinuta de USL?
si in ce priveste discutia, in general: nu ma face sa cred ca si tu, aidoma lui ponta, consideri ca reactivitatea publica trebuie sa aiba loc doar in cadru institutional. cand esti condus de o adunatura de cretini, al caror singur argument este ca au drept de semnatura, merita sa te racoresti oricum, numai sa nu-i mai vezi la fata.
de fapt, asa a fost si istoria: oamenii reactioneaza la suparare, la chestii bazale gen haleala, case, luat din buzunar si numarat de oua cu glas de fite. btw, stiai ca temistocles, cel care a castigat pentru atenieni batalia de la salamina, a fost apoi ostracizat? faptul ca a castigat o batalie fundamentala nu l-a ferit de lege. grecii i-au tras-o chiar pentru niste cheltuieli cu flota, daca nu ma insel, dar trebuie sa recitesc.
astia de la noi n-au umblat decat la cheltuieli cu flota, dar si la baze sportive pe munte si la studii de fezabilitate, chit ca n-au castigat nici o salamina si ca au facut scoala pe sponci
politicienii nostri… ma lasi? nu mi-e clar: sunt doar dezinteresati de problemele publice, sau sunt, de-a dreptul, niste imbecili cocotati pe scaune inzestrate cu putere si in absenta lor, a ocupantilor?
vorbesti despre bani si despre circuitele lor? despre care pusculite vrei sa discutam? despre cele din pesede, cele din penele, sau cele din pedele?
inventeaza tu un alt partid, daca poti – dar nu unul ca zapada lui baconsky, aia tocmai buna de fiert in lingurita… n-o sa iasa nici partidul asta, din pacate! dar nu te supara prea tare: scrie si-n manualele de istorie, din orice tara, ce se petrece cand partidele cu bube-n cap nu pleaca la timp de la macelarie. ia exemplu de la pntcd.
istoria e vie, sa nu incercam s-o indesam cu tot dinadinsul in preceptele scolilor de PR. PR-ul e bun doar dupa ce ai castigat, si doar ca sa rescrii istoria. PR-ul nu tine loc de programe politice si nu te salveaza cand iti bate vantul prin spatele orbitelor.
@ sebastian-corn:
1. Faptul ca imi dai exemple de situatii in care a explodat rahatu’ si dup-aia s-a constatat mai cu stupoare, mai cu extaz de ce pereti s-a lipit si cu cata gratie se scurge nu ma convinge ca-i o metoda de rezolvat probleme, sorry. =))
2. Faptul ca de dragu’ stilului compari guvernarea USL cu o anarhie deja duce discutia in derizoriu. Guvernarea USL e una de ___at, dar nu o anarhie.
3. Faptul ca nu poti nici in ruptul capului sa te desprinzi de generalizari (pe care le pot aplica si eu domeniului medical, luandu-te si pe tine de-a valma cu jegurile umane nu tocmai greu de gasit prin sistem, chestie care s-ar putea sa ti se puna la ficat) te duce intr-o zona de discurs vadimist care iar face discutia un pic mai greu de-mpins la deal. 🙂
Ca linistea si pacifismu’ sub pretext de civilizatie, cum zice Ponta, e un tembelism, de acord, nici nu sugeram asta. Zic doar atat: revoltele publice mai sparie intr-o anume masura gunoaiele aflate la varf, dar asta nu produce schimbari radicale, ci conduce in cel mai fericit caz la cate-un ritual de “sacrificiu” intru racorirea maselor, dupa care galagia se stinge fix cum a inceput si ne lasa fix unde ne-a gasit.
@ Anca:
tu nu intelegi o chestie: eu nu-mi propun sa te conving de nimic. lucrurile au loc fie ca vrei, fie ca nu vrei, fie ca-ti plac, fie ca nu-ti plac. eu nu-ti spun decat cum se vad lucrurile din birourile si din randurile unora care chiar AU profesii si care au scris carti pe tema asta. apa calda s-a inventat demult – ponta, base si antonescu pot sa-i abureasca pe lumpeni (sau pe aia de la PR), nu pe fergusson, nici pe friedmann, nici pe maynard keynes, fie-le tarana usoara ultimilor doi, si nici chiar pe un eurocomunist refurbisat in ecologist ca daniel cohn bAndit.
in ce priveste refugiul in atacul punctual contrapus generalizarilor, l-am intalnit la cei aflati la putere sau care simpatizeaza cu puterea. las la o parte ca discutiile despre politicienii romani se preteaza imediat la generalizari – sunt nepregatiti, punct! rezultatele vorbesc de la sine. asa cum arata tabloul din fosa septica, si nu de-acum, el nu cere decat un singur lucru: primenirea radicala. cu cat vor intarzia mai mult laundering-ul asta, cu atat costurile o sa fie mai mari, si nu numai pentru ei, dar si pentru publicul calator care asista cu inertie la toata povestea.
vorbesti de lipsa de anarhie din usele? uite, exista niste programe, altele decat cele sociale, despre care am habar si care au finalitate publica fara sa coste statul roman nici un ban; sunt programe care impun, insa, conlucrarea cu mai multe ministere (nu spun de care partid tin), si care ministere si-au aratat interesul pentru conlucrare si au stabilit un calendar de intalniri pentru discutii. de doua-trei saptamani, insa, stupoare! nu avem cu cine sa discutam, pentru ca domnii ministri si ministresele sunt ocupati cu ghesefturile mult mai importante ale datului la cos politic in fata micilor ecrane. ei fac business, da? ei au treaba, da? da-o dracu de meserie de politician, da-o dracu de agenda publica – noi trebuie sa punctam acum, sa iesim bine pe sticla, la negocieri, sa le-o tragem alora si alorlalti etc.
nu ma mira. asa au facut si in toamna. la un moment dat, la anumite ministere nu mai raspundea nimeni la telefon, toti erau ocupati, desi ei insisi stabilisera calendarul discutiilor. erau obositi si scarbiti de ce li se intamplase – uitasera de helmuth kohl, cumva, care a incasat rosii si oua clocite in freza? uitasera de maniu, care i-a invatat ca in fiecare dimineata au de inghitit, pe burta goala, o broasca?
sa-ti mai spun de migratia politica de pe ultima suta de metri din zilele din urma? eu vreau sa raman ministru, deci ma mut la ala de ma tine-n scaun, ma mut de la dreapta la stanga, ce conteaza? asta ce mama dracului e? nu se cheama anarhie? il votez pe X pentru ca-i liberal (horribile dictu!) si ma trezesc, dupa cateva luni, ca ala de l-am votat face politica pesede…
pai asa se conduc, mai, partidele?
ca si aia de dinainte de 89, politicienii de acum se cred pereni – ii paste doar rotatia cadrelor, adusa in discutie de procesul electoral si, cateodata, plecarea in coloniile de blogarit de la jilava, poarta alba etc. lectia asta noi inca n-am invatat-o, ni se trage din minunata perioada interbelica, cea care avea aceleasi metehne ca si astazi. ca dupa interbelic a urmat obsedantul deceniu, si dupa aia frigul din case si alte imbecilitati comuniste, dar mai ales lipsa libertatii de expresie – asta nu pare sa intereseze pe nici un politician: eu trebuie sa ma tin de scaunul de la invatamant, de la munca, de la sanatate chiar, chit ca n-am fost in stare sa-mi respect programul pe care eu insumi l-am anuntat public cu surle si trambite.
si asta pentru ca le place jocul de glezna, cherie, asa-si imagineaza seralistii ca se face politica. culmea stii care e? c-ar trebui sa-l pupe si-n c-r pe ilici, ca i-a salvat, pana una-alta, de euromaidan! da, da, ilici, ala care a dat cu mucii-n fasole princeps!
cat a fost el de neadecvat, stia de ce sa se teama… asa ca a lasat preturile caselor la inceputul anilor 90 la un pret accesibil si-acum, mai oricine are casa si e apropitar (o sa caut legea sau ordinul de guvern referitor la achizitia caselor construite din fondul de stat).
a fost un populism, fara indoiala, dar a contribuit la amanarea euromaidanului pentru actualii baieti, ca le-a dat acoperis asupra capului tuturor lumpenilor. n-au bani de caldura, or sta in mizerie, or fi lenesi si hoti – dar nu ies inca in strada.
dupa ce terminati negocierile pesede-penele, nu uitati sa-i trimiteti flori lui ilici – cica-i plac trandafirii rosii, dar chestia asta o stiu toti batranii din toate partidele, ca doar au fost colegi intre ei, inainte de 89, la judetenele partidului aluilalt.
..în altă ordine de idei (sau în aceeași, că-i vorba de revoluții), nu vi se pare culmea ironiei că medveev ăla rusul declară că puterea de la kiev nu e legitimă pentru că e rezultatul unei revolte?
împricinatule, ăsta?
http://www.lege-online.ro/lr-DECRET-LEGE-61%20-1990-%28859%29.html
și mai e legea 85 din 92
http://www.expertasig.ro/legi/legi-utile-ro/Lege-85-1992.php
@ sebastian-corn:
Batrane, povestile despre cum sunt de rahat toti politicienii au aceeasi valoare discursiva ca si populismele sus-numitilor, zau asa.
Si daca explodeaza rahatu-n strada, crezi ca s-or face mai competenti subit sau ca or veni peste noapte unii competenti sa-i inlocuiasca? Eu in sensu’ asta zic, ori se-apuca niste baieti si fete de-o treaba metodica, structurata, si preiau puterea pe caile pe care se preia democratic, prin alegeri, ori o tinem tot asa, cu aceleasi fetze despre care vom purta aceleasi povesti, nu gasesti? 🙂 Asta cu statu’ pe margine si emisu’ de constatari de tip temperatura de fierbere a apei, cu sau fara revolte-n strada, contine la fel de multa competenta (in a produce schimbari) ca si politica actuala. 🙂
împricinatule, oare ce e aia pesede și ce e aia penele?
pesede vine de la Pauni Satui si Daulati, iar penele de la Prooroci Natangi si Lacrimosi.
mersi de bibliografie – e din ce in ce mai greu sa-i faci pe oameni sa-si aminteasca.
cat despre chestia cu medvedev, rockerul de pe vremuri resapat in kremlinopat, nu face decat sa-mi intareasca spusele de mai sus. au ei, ancestralii si dardaitii de langa putere, o dambla: lasa, bah, ca stim noi mai bine, avem informatii, primim ziare de afara, avem analisti, alea-alea…
pă mine mă amuză ironia, totuși. rusia, mama revolutiei, statui cu lenin încă în picioare, au futizat un secol de istorie cu revoluția lor, acum să declare că revoluția nu e legitimă. cică nu a fost constituțional.