Iată peste ce-am dat azi:
Adică… După reuşita asfaltării Pleşcoiului până la ultima străduţă, după încheierea cu brio a autostradalizării româneşti, după reuşitele ascunse de frunza a pudică a lu’ (m)Adam, după relansarea comerţului stradal din curtea mă-sii şi după succesurile nemăsurate la călărie (faza pe tarla, ghidonată de poetul din Cetate!), o persoană doi la metru, una cu mers hotentotic din motive de nefamiliarizare cu tocurile, se gândeşte să cimenteze un drum printr-un Parc Naţional…
(sursa: www.infomontan.com)
La doi paşi de Sfinx.
Turambare! Ce dracu’ facem, băi?
cred ca singura modalitate e pusca sau alegeri anticipate :))
cum dracului de apar toate ciupecaprele astea din buzau? ce dracului e acolo, centru de reptilieni?
dush, acolo mi-e mie bine! nici acolo nu scap de d’aia de conduc cu mana atarnata, a plictis, pe portiera? poate ca un AG a mai bun!
mulli, cand or da drumu la viloase si la alei p’acolo, pe munte, sa vezi ciupergusteria dracului! oare ce popa o s-aduca sa sfinteasca asfaltul?
cu asta chiar m-au enervat. pai am ars-o o gramada pe acolo, alea erau traseele de baladat, usoare, pe la zanoaga, padina, babele, piatra arsa. pe saua dichiului era sa mor intr-o iarna, ne-a prins o furtuna de zapada, ne-am ratacit si am mers o noapte intreaga cu zapada pana la brau. iti dai seama ca vin toti jeepanii la manelat pe bucegi de nu mai poti nici sa mori fara gutza in backgound?
un popa gradat, nu?
o sa-si faca aia case, maitre mulli! viloase! trag apa, gaz, rahat, pun alei, baga duplexuri la 300 de euro rata lunara, fac reclama la TVR1 si la A3, apar cirezile, toti burtosii cu lanturi de gatlej, fericire, foc de tabara, ba o mai veni si HRP, sa tina un mare spectacol cu icereu’ si cu tovii lui, ca da bine la sivi!
daca vine si udrea pe cal, ma uit si eu la spectacol:)
mai, nu exista reguli clare pt ce inseamna si ce nu inseamna un parc national? nu pui betonul pe unde ti se scoala tie, ce naiba.
impricinatule, nu mai rasuci halebarda in rana, te rog. se infiripa grupul de la padina, popa ciachi si discipolii (hrp manager).
we, sigur ca exista reguli, dar cine sa le respecte? astea-s pentru prostii aia de europeni, sa ne aliniem formal, dar e tara noastra si oamenii vor urbanizare (n-ati vazut ca pana si spectacolele cu muzica populara au cate un urban pe afis? da bine. dupa 2k de ani in paduri, ne urbanizam)
si udrea e din buzau?! habar nu am pe unde e plescoiul (lol). @m, sa stii ca poate asistam la o revolutie genetica – asa, fetele par a avea initiativa, energie, cai, alea. dar nu sunt edukate. pana la pur sange arab mai e, da’ daca stocul e bun, e chestie de rabdare:D
si udrea. nume bestiale, nu? plescoi, patarlagele, cam multe peleuri
in ce priveste educatia, vorba aia: mai e mult pana departe.
Pffffff, bai frate, cu cata indarjire va opuneti progresului, fir-ar sa fie,
pai care-i treaba daca-i parc national? So much the better,
acu’ se va introduce o noua specie rara, ocrotita de faradelege:
capra blonda. Cu copite de firma! (…ca alea nu-s tocuri, batrane, te-ai grabit.)
nasol, @anca.
daca e capra (culoarea epilozitatii e vremelnica, doar daca nu o fi adaptare avant la marea glaciatiune post incalzire), atunci tre sa involueze pana la tapir (tapire, nu da!, uita-te intai pe arbore) ca dupa aia sa evolueze la calul de azi.
stau si ma gandesc…acum…si pe aici in national parks sunt sosele pana la puncte importante, stiu eu ce, pietre, chestii. dar nu gasesti sosea pana in vf. mount whitney…
si in mod sigur nu gasesti termopane. unele zone sunt atat de curate incat locurile de campat sunt basic-de-basic. tre sa iti cari totul.
si mai e o chestie cu gunoiul. ala fundamental omenesc, nu detritusul. o sa facem un compost mare langa sfinx. de paste se duce lumea sa vada ce si cum se mai tuneaza buldoagele si face si o halta la marginea drumului, sa bage o bericica, un jeleu, un fursec.
da’ nu-i nimic. cheama carnatareasa pionierii sa stranga mizeria! btw, anca, stii ca pe vremuri, mai acum 15 ani, a fost si un actual opozitionist prin zona sa vada ce business poa’ sa iasa?
Dar stiu chiar si mai multi opozitionisti
care astazi daca se baga vita la trasat vene si artere marlanesc-circulatorii
vor veni de-ndata sa vada ce business pot stoarce din asta!
io o să îndrăznesc să îl contrazic oleacă pe maitre împricinat. adicătelea, dracul nu e chiar așa de negru. sau, mai precis, nu e mai negru decât era înainte. dracul nu a fost niciodată cenușiu la noi
problema nu este că se face șosea asfaltată la Babele, problema este că bunul simț s-a retras din românia dămult, odată cu împăratul auerlian. mizeria din bucegi (umană și d’ailaltă) nu o să fie mai multă odată cu asfaltarea drumului. puțopalmiștii oricum ajungeau acolo cu telecabina sau pă partea ailaltă pă șosea. pă vremea când nu aveau gipane chinuiau Dacia 1310 si tot ajungeau.
și încă ceva, ideea asta că munțomanii sunt niste feerici în acord cu natura pă când pantofarii nu, este un mare mit. am bătut cu piciorul cam toți munții din țara asta, și am constatat mizerie umană și d’ailaltă pă cele mai neumblate poteci. pantofarul cu lanț și manea lasă mizerie în urmă, da, da’ mizerie lăsau și flauăr-pauării cu chitare și plete’n vânt de cântau foalce la lumina focului.
nu udrea e problema, problema suntem noi românii, ca nație. dă șosele avem nevoie ca de aer, ca am putea trăi ca baștanii numai din turism cum fac elvețienii (care și ei au șosele până în buricul muntelui și tren până deasupra lui), da’ din păcate ne lipsește mentalitatea elvețianului.
PS: elfule, nu dau, că ai dreptate, nu ca ăia de-mi tot spun că tapirii mănâncă furnici 🙂
@tapirul
E corect din capat in capat ce zici,
cu amendamentul ca modulul corect lasa vectorului posibilitatea
de a lua plus sau minus, functie de contextul elvetian sau marlanesc
in care se-ntampla sa-si manifeste valoarea. :))
Asta ar veni asa:
1. Cantitatea face totusi diferenta,
una e sa vezi prin neumblaturile si-nfundaturile muntenesti
gramezi de gunoaie si alta e sa vezi munti de gunoaie.
2. Chiar daca am lua drept varianta turistic sanatoasa
treaba cu asfaltul pe scoarta muntelui,
problemuta noastra e ca infrastructura nu inseamna o vipusca neagra
trecuta peste coastele muntelui, ci un intreg balamuc strategic
absolut necesar ca sa putem discuta de turism.
Spre exemplu, toaaaaata imprejurimea fasiei asfaltogene
musai sa fie planificata la detaliu si arondata alor investitori
doritori a participa si profita de pe urma participatiunii,
cu aprobari date pentru povesti concrete si nu fictional-intuitive,
pentru ca fasia de asfalt sa nu fie trasata de 23554656 de ori,
de cate ori se mai trezeste un nene sa-mpodobeasca muntele
cu o cabanuta in mare nevoie de canalizare,
care canalizare nu merje, da’ de nici o culoare,
facuta la nivelu’ umerilor sau in dreptu’ coarnelor da cerb. 😀
Noi aici discutam de o pamblica asfaltogena cu dedicatie
pentru ai’ 3 fraieri de partid care si-au facut cabane/hoteluri
intr-o locatie antiergonomica reproducerii banesti
si care fraieri acu’ si-ar scoate parleala,
cu obligatia de a-mparti macar cumetreste daca nu frateste
recolta cu partidul iubit aflat in curand in contur electoral.
3. Oricat de binevoitori am imbarliga treaba,
infrastructura nu se-ncepe nici din varf de munte,
ca nu este izvor de turisti in capu’ mormanului de pamant si restu’ pietre,
si nici macar de la baza movilei, ca nici acolo nu este tasnitoare.
Intrebarea de maxim bun-simt e:
turistii aia au pe unde veni pana la salele batranului munte
sau asteptam sa se finalizeze autostrazile si autososelele
pe cale naturala, prin incretirea scoartei? 🙂
problema cu soseaua inca ar mai fi acceptabila, tapire. numai ca… stii cu ce rimeaza la noi soseaua la munte? cu o pseudourbanizare infecta, asa cum s-a petrecut la Padina. on the other hand, acolo e Parc National / exista o legislatie pe tema asta, care a fost incalcata, lasand la o parte ca toate regulamentele elvetiene nu vor fi aplicate la noi. nu exista law enforcement ca sa se duca peste bashtani sa-i oblige sa faca curat.
p.s. tata, tapire! n-am mai scris de mai bine de o luna si aku, bagai io un post si se apucara astia sa ma floodeze, manca ti-ash!
am sters la mesaje in engleza de pe nu stiu cate de IP-uri de m-am saturat.
da’ asta nu mai e problema directa a lui madam udrea!
si hai sa fim seriosi: in bukres Chirurgul Natiei face deja autostrada suspendata, i-a si adus pe chinezi, iar madam Udrea s-a gandit si ea la ceva proiect care sa rimeze cu turismul. asemenea povesti cu sosele am mai auzit si prin alte parti si cu pseudo-urbanizarea si s-a facut din parti.
si astea erau povesti in perioada de iu-huu in romania, cand se traia in piramida caselor, nu acum, pe foamete.
vin alegerile, fiecare tipa ca va face ceva etc. etc.
mda, elfule…
mda, tapire…
sa va dau un exemplu minunat de urbanizare + turism: vama veche!
flaurpauari care habar n-aveau ce e doors, ziaristi de la revistele de opozitie intelectual-haioasa (catavencu), ministri si popandai!
a iesit cea mai tare halda de mizerie de pe coasta marii negre.
Pai da, batrane, ca asa se-ntampla cand se confunda
puterea florala cu flora bacteriana, sigur ca da.
să ne înțelegem, maestre… Vama era jegoasă și înainte de urbanizare, cu pișați și căcați pe drum și pe plajă și borâturi pe peste tot, diferența era strict de cantitate, nu de calitate (se duceau o sută pe vară, nu două mii)… a că avea farmec, avea, dar mizeria, MIZERIA, se petrece indiferent dacă e vorba de flauăr pauări sau de udreniști.
problema noastră e una profundă, și nu ține de maneliști versus cultivați, corporatiști versus flower power.
să nu confundăm problemele. din nou, problmea NU E ca se face stradă la babele (era oricum, și puțopalmiștii ajungeau oricum) și nici vilele aferente, problema e ca noi românii (TOȚI – sau “toți” statistic vorbind, să nu cădem in ecological fallacies) nu avem bun simț, respect pentru lege, respect pentru muncă, respect pentru nimic.
dacă s-ar respecta legea PArcurilor Naționale s-a rface stradă și un număr limitat, controlat de facilități/vile/restaurante/chestii pitorești, etc, etc, etc
maitre, nu te supara, dar pana prin 92 nu prea era mizerie la Vama. nu era nici high class, sa ne intelegem, dar NUMARUL mai mic al vizitatorilor si faptul ca, intr-un fel, era o comunitate in care cam fiecare se cunostea cu fiecare, impiedica manifestarile de care faci vorbire. mergeai la WC in curte, all right, dar nu erau nici rahati nici boraturi.
urbanizarea Vamei a venit cu copaci taiati, cu kitsch-uri construite ca nuca in perete, cu trotuare care se pierd in mijlocul campului etc.
pe de alta parte, educatia care lipseste, eh, DA! asta e. tine de absenta unui law enforcement? tine de absenta faimosilor 7 ani? tine de lipsa educatie la scoala? tine de materialul genetic?
habar n-am.
oricum, supararea mea cea mare cu soseaua la Babele este ca, neindoios, kitsch-ul va veni si el. plus lipsa de educatie.
pe de alta parte, exista o lege apropo de ce ai voie sa construiesti si ce nu in parcurile nationale. legea a fost calcata in picioare ca sa faca blocuri pe platou, ca sa gaseasca un debuseu pentru niste bani in detrimentul, hai sa spunem, unui mod de gandire ecologic. ca flauarii fac gunoaie – am trait si am vazut.
dar sa faci duplexuri la Babele, parca nu prea mai mi se pare ca e aceeasi treaba.
urci cu un nivel de mitocanie mai sus.
PS DISPERAT – MA FLODEAZA DUJMANU, TAPIRE! spam cat cuprinde!
Ce sa facem? Injuram, tragem aer in piept si speram ca nu vor face totusi telecabina pina sus in creasta Pietrei Craiului. Caci de la Bucegi demult mi-am luat gindul, ca fiind invadat iremediabil de cocalari.
Durerea nu este de acum, ci de cind au facut telecabina. Si pe partea cealalta, pe valea Ialomicioarei pina la Padina, la fel este. Unde patrunde drumul, patrunde si guvidul. Stai sa vezi cind vom merge legit cu Subaru pina sus la Omu. Atunci va fi distrugerea completa 🙁
bre, tre să aplic altă metodă cu antispamu că văd că asta nu mai merge. o să mă ocup.
asta zic și eu, era vorba de cantitate, nu de calitatea oamenilor, și la vamă și în bucegi. până la urmă de ce flower powerii sunt mai îndreptățiți să posede vama veche? sau bucegii, numai ăia cu chitări? apropo, de ce un set de corturi (janghinoase, hai să recunoaștem) sunt mai “estetice” și mai aproape de natură și mai puțin kitsch decât un viloi cu termopane? io zic că aici vorbește subiectivismul. iar bucegiul, cum zice turambar, era demult pierdut (apropo, acolo la cabană l-am văzut prima dată față în față pe nea iliescu, în ’92 sau așa ceva, a trecut fix pe lângă mine și aveam și un piollet în mână (mă rod, un fel de), puteam intra în istorie
problema, deci, e mentalul colectiv. elveția (iar dau exemple tâmpite, știu) are șosele până în pizda mă-sii, telecabine nu mai zic, dar iote că se face turism curat, ecologic, frumos si estetic.
io cred ca discuția asta e cam ca alea la coadă la carne pe vremea sumar-judecatului: îi înjuram pe ăia de se băgau în față în loc să înjurăm pe cine trebuie.
șosele ne trebuiesc, mama lor de șosele și de infrastructură și de telecabine, ne trebuiesc ca aerul, că dacă le avem pe astea (cu riscurile de rigoare, viloaie și termopane, da’ și așa, până la urmă peste 10 ani, dacă ne deșteptăm, putem să rearanjăm un viloi cu termopane să arate mai “natural” și mai în context) și începem să avem turism adevărat, la potențialul nostru, o să învățăm vrând nevrând și manierele – se văd deja semne la românii mai deștepți de fac agro turism sau alea alea, catering for foreigners
împricinatule, să nu mă înțelegi greșit, și io sunt furios pe modul în care se face turism în românia, la toate nivelele, si io sunt furios pe cocălari și pantofari si pe ăia, dar vreau să imi canalizez furia unde trebuie. până la urmă și cocălarul are dreptul să vada sfinxul, nu numai munțomanul de urcă pe jepi, problema este să îi aranjezi cadrul legal și de infrastructură încât să o facă în mod civilizat. ideea că să nu facem șosele si telecabine că vin cocălarii mi se pare contraproductivă
Turambar, de ce e pierdut Vf. Omul daca se face o sosea pe care sa mearga Subaru? Dai amenzi la cocalari pana le sta ceasu’, ii dai afara etc.
Cum ziceam, si pe aici sunt drumuri pana la inaltimi serioase. Pana la urma, cu masina ajung la Lake Tahoe, sau pe unde se face ski. Tot cu masina ma duc in Joshua Tree si tot cu masina pot sa fac insula Catalina de la un cap la altul, sa ma stramb la bizoni (animalele – au fost lasate dupa niste filmari pe insula si s-au inmultit, prin anii 20-30).
Nu soseaua e problema, nu Subaru e problema, ci oamenii care coboara din Subaru, care oameni pot fi convinsi ca nu e bine sa faca anumite lucruri, caci ii va ustura la portofel.
impricinatule, oamenii care au incalcat legea pot fi dati in judecata – ce mama naibii fac ONG-urile muntomane? alea cu “sa plantam un copacel in Teleorman, vai da’ ce frumos creste”? de ce naiba nu se incep procese? cu televiziuni cu tot? nu face statul, fine, face soc. civila. oops, ce soc. civila?
Si totusi, ma rog la doamne-doamne carele nu exista sa nu faca Piatra Craiului prea accesibila. Caci la ce s-a intimplat la poalele ei, pe drumul spre Plaiul Foii, in ultimii douazeci de ani, te apuca groaza. Ca sa nu mai spun ca adevarata mirsavie atunci cind se face un drum nu este ca vin cocalarii de turisti, ci mult mai foarte nasol, ca pleaca pomii si copacii in forma de busteni la arabi. Deforestarea, asta este inamicul muntilor nostri, nu cocalarii care lasa pungi si cadavre in urma 🙁
Bah, spre surprinderea generala, iata ca avem a common point of view. Putem sa discutam nitel a propos de niste incalcari ale legislatiei legate de rezervatiile naturale, dar chestia de baza e: CINE mama dracului suntem noi, les roumains? sau: CE mama naibii suntem noi?
we are dreptate : il amendezi sa-i sara capacele…. Dar, ii va amenda cineva?
tapirul are dreptate : la noi, flauar pauar e de import. sa vezi ce munti de peturi pe drumul spre Omu.
turambar are, si el, direptate: nu mai spun de ce , ca se citeste cu ochiul liber.
cat despre societatea civila, elfule… pfuuuh… m-am cam vaccinat cu ea! cu toate astea, exista un ONG care se pregateste sa atace decizia care mi-a prilejuit acest post.
Anonim spunea…
Intre timp s-a promulgat 🙁 :
—
La Parlament se pregateste un proiect de lege care modifica regimul legal al ariilor
protejate, afectand mare parte din masivele montane din Carpati. Daca va fi aprobat in forma lui actuala, se vor institui restrictii si interdictii extrem de dure si nejustificate pentru toate formele de turism activ nemotorizat si sport montan.
E vorba, printre altele, de:
– interdictia totala de a parasi traseele turistice marcate (desi in
multe masive montane nici nu sunt aproape deloc trasee marcate, sau sunt
doar cateva), indiferent ca esti pe jos, pe schiuri, pe cal sau pe
bicicleta;
– interdictia totala de campare in afara campingurilor special amenajate
(desi in majoritatea masivelor montane nu exista deloc campinguri
amenajate, si chiar unde exista sunt foarte putine si prin amplasare nu
acopera nevoile turismului montan)
Anexam in extras analiza critica redactata de noi cu privire la acest
proiect de lege.
Cu mare ingrijorare,
Radu Mititean
director executiv CCN
ANALIZA
Sumar:
1. INTRODUCERE
2. PREZENTARE SELECTIVA A UNOR PROBLEME MAJORE
DIN PROIECTUL DE LEGE
[…]
2.5 RESTRICTII NEJUSTIFICATE PENTRU UNELE CATEGORII DE ACTIVITATI UMANE
CARE AR TREBUI DE FAPT PROMOVATE
2.7 MENTINEREA ABUZURILOR IN MATERIE DE TARIFARE A ACCESULUI.
2.12 INTERDICTII ABERANTE PRIVIND CAMPAREA
2.13 INTERDICTII ABERANTE PRIVIND CIRCULATIA CU BICICLETA
2.14 INTERDICTII ABERANTE PRIVIND TURISMUL ECVESTRU
2.15 INTERDICTII ABERANTE PRIVIND TURISMUL PEDESTRU
3. INCHEIERE
—
Domnul Radu Mititean este unul dintre cei mai cunoscuti montaniarzi din Ro.
http://www.dinumititeanu.blogopedia.biz/
teoria mea, impricinatule (nu zic ca e a mea ca io am inventat-o, banauiesc ca e inventata demult) e ca mentalul colectiv (sa-l numim asa, ala de crede vlad ca nu prea exista, ala de ne facem sa zicem “romanii sunt asa” “elvetienii sunt altminteri”) e cauzat/influentat de istorie, iar istoria e cauzata/influentata de geografie.
putem elabora, evident.
impricinatule, dar si pe aici e cam la fel!:) nu campezi oriunde frate, unde ti se scoala tie! ca esti tu mai flour decat paoar. la fel, sunt poteci, drumuri, draci-laci. te duci pe coclauri – you’re on your own. nu iti da amenda daca vei calca pe florile de pe marginea drumului, dar te va amenda daca iti pui cortul unde ti se scoala tie intr-un national park. si nu te lasa numai cu amenda, ci iti ridici cortul si daca faci scandal poate iesi si mai rau.
national park e in primul rand pt. animale si nu pt. oameni. credeam ca se stie asta! vad ca aici se discuta ca si cum parcurile nationale au mai multi stapani, unii mai egali decat altii. nu, nu cred ca e asa. zona X se face parc national pt. a proteja speciile de plante/animale, tocmai pt. a controla influxul oamenilor in acea zona.
da, exista 1 diferenta – seriozitatea alora care lucreaza in ocolul silvic etc. numai ca nimeni nu isi face treaba, la niciun nivel. si paseaza responsabilitatea.
ocolul silvic pp. ca tb. sa ii amendeze in Ro., nu stiu daca exista echiv. rangerilor de aici. militarizezi un pic ocolul asta silvic si ii co-interesezi: 20% (zic si eu) din amenda se adauga la salariul de baza. ai peste X amenzi, primesti o prima, ti se da ceva.
nimic nu se face on the cheap, deci daca vrei sa ai parcuri nationale misto, trebuie sa investesti bani.
Analiza foarte detaliata aici:
http://ccncluj.blogspot.com/2011/02/protest-contra-proiectului-legii.html
—
5500 de semnaturi impotriva aici:
http://www.alternativetm.ro/PetitieImpotrivaAdoptariiOUG57-2007
împricinatule, hai ca peturile de la Omu sunt duse de pantofari, că e relativ ușor să o iei la pas de la Babele la Omu, dar mizeria de la refugiul Valea Rea? – și asta în anii 90, nu-mi pot imagina ce e acum. Dar refugiul de la Zârna, distrus, scrijelit, paturi rupte (p’ăla de la Valea Rea nu l-au rupt ca n-au putut, e de fier-beton)? munții româniei sunt plini de jeg dincolo de zonele accesibile cocălarilor chicioși. ideea asta munțomani virtuoși versus cocălari maneliști nu ține, în românia cel puțin.
d’aia zic, împricinatule, problema nu e reprezentată de cocălarii care vor avea acces mai mult aici și acolo. problema turismului, prostiei, mizeriei, chiciului etc e tare veche la noi.
pe de altă parte, repet, dacă vrei să faci turism cum zice elful, care să fie profitabil și să te scoată din căcat (în america te costă să intri în parcurile nationale, să campezi, sa alea), păi îți trebuie infrastructură, șosele, vile, termopane, alea. c’est la vie, dacă vrei să aduci turistul cu bani, dă-i condiții. cabana de la Babele, de exemplu, era o mizerie, și cam așa erau toate cabanele, pă ideea ca munțomanii adevărați traiesc în fum și jeg obligatoriu, romantic să fie, si bere. problema nu e că se construiește, ci că se distruge, la fel, în anii ’90 din toate cabanele din Făgăraș dacă mai rămăseseră câteva, și alea jalnice. sau, îmi aduc aminte cum am urcat plin de speranță la Piatra Mare (îmi ardea buza după o bere, recunosc) numai ca să aflu că cabana era dusă demult, acum o foloseau turiștii (ăia neajunși cu mașina și pantoful și asfaltul, tot tre’ să urci oleacă acolo) pă post de lemn de foc.
și iar, de acord cu elful (o să anunțăm la ziar 🙂 ), muntele și natura nu aparțin omului iar eu adaug, dacă aparțin, aparțin în mod egal tuturor, nu aparțin mai legitim flauăr pauărului cu chitară și plete (am fost și io unul, fără chitară că nu aveam habar, dar la fel, plin de dispreț față de “pantofari”, deși unul mai atipic că-mi căram punga de gunoi cu zilele până dădeam de un coș de gunoi (de obicei jos în gară) sau dănuț călin et comp.
cre’ că, pe scurt, ce vreau să zic este că aș suporta orice inițiativă pentru turism curat si frumos, dar nu (neapărat) pe ideea “să nu se construiască alea”, ci pe ideea “să se construiască conform” (vorba ăluia din “Reconstituirea”), cu legislație de rigoare, aplicată riguros.
multam fain, dragos!
io zic ca legea respectiva si interpretarea ei in articolul citat de Dragos trebuiesc analizate cu grija. la o citire in fuga am ajuns la paragraful urmator, care, in opinia mea, trebuie gandit mai bine:
Sunt multe de discutat aici, si nu sunt de acord cu interpretarile din text. Intrarea intr-o arie protejata, in orice tara civilizata, este tarifata fara a reprezenta “plata unei contracompensatii” directe, ci pentru a canaliza fonduri speciale, aditionale, necesare mentinerii acelei arii, cu servicii de care turistul nu beneficiaza in mod direct (mentinere/reintroducere flora si fauna, etc, etc). Legea ar trebui sa fie clara vis-a-vis modalitatea in care acesti bani circula si sunt folositi si modalitata in care aceste arii protejate sunt definite (sa excluda zonele “antropizate”, cu drumuri, localitati si altasemenea, de exemplu).
Deasemeni, interpretarile drept “aberatie” a restrangerii dreptului de a campa sunt exagerate. Exista numeroase modele in tarile occidentale care ar trebui studiate si interpretate, in care accesul in ariile protejate este tarifat, camparea este controlata, etc.
Ajung din nou la ideea mea sustinuta aici, clasificarea acestor masuri drept “aberante” si canalizarea eforturilor in a le impiedica este si impractica si ilogica. Eforturile, pentru un tursim civilizat, ar trebui indreptate catre realizarea infrastructurii, de la sosele si spatii de cazare la zone de campare in zone greu accesibile, la instaurarea unui sistem coerent de control si impunere a legii.
Ce sa zic… Am mare incredere in ce spune Radu Mititean. E umblat mult, si in tara si in afara ei, si e toba de legislatie. Din cate stiu, cu asta se ocupa. A absolvit medicina dar am impresia ca nu profeseaza in domeniul medical.
@tapirul – excellent point.
Exista si arii protejate in care nici n-ar pune picioru’ turistul beneficiar daca mentenanta in sine, fara alte adaugiri de servicii si beneficii evaluabile comercial cu ochiul liber, n-ar fi asigurata in anumiti parametri si cu anumite costuri administrative, nici ele nu tocmai intuibile la o simpla promenada. 😀 Principiul de functionare e simplu: cand un ecosistem se afla in plina dinamica (inclusiv sau mai ales indusa de interventia umana), pentru a proteja un segment anume din cadrul ecosistemului e nevoie de o izolare a lui prin contracararea continua a factorilor transformatori activi in perimetrul intregului. Ca atare, conservarea nu e chiar asa de simpla incat imprejmuirea cu gard sa fie suficienta. 😀 Deci da, exista situatii in care taxa pe beneficiul existentei si mentenantei zonei aleia protejate sa fie perfect justificata.
@Dragos B – increderea nu e un argument, ci o evaluare devenita confort psihologic in timp si care nu trebuie sa devina comoditate intelectuala spre paralizia efortului critic. 🙂
” increderea … … … efortului critic.”
Corect.
—
27 euro/zi/persoana – Tarif fotografiere in scop necomercial:
http://sutu.ro/privesti-si-castigi/elena-padurarii-iti-distrug-turismul/
http://sutu.ro/wp-content/uploads/2011/05/tarife-comana.jpg
asta voiam sa zic si eu despre Radu Mititean. nu il cunosteam pana sa citesc despre el aici, si din ce citesc il respect drept “muntoman” perfect (cel ce am vrut si eu sa devin dar nu am mai apucat).
DAR, Radu Mititean este un entuziast al muntelui, un romantic al drumetitului liber, nu un specialist (neaparat) in legislatie, economie si in problemele complexe ale interactiunii natura-om ale secolului XXI (ce spune si Anca mai sus, nu se poate simplifica la “platesc=vreau ceva in schimb”. pana la urma ceva-ul in schimb este accesul in zona aia, daca vrem sa simplificam. pentru taxele de le platesti anual ce primesti “in schimb”, concret si direct? – nimic). paragraful citat de mine ma indreptateste sa declar asta, dansul a luat o abordare emotionala, nu una rationala (desi interpretarea data de dansul este, in aparenta, una rationala.
unele aspecte sunt exagerate, recunosc, de exemplu treaba cu taxa pe fotografiat, dar asta e o exceptie
maestre corn, am schimbat antispamul cu unul mai bun (cumparat de google de fapt), si foarte cunoscut dealminteri – reCaptcha
ma gandesc ca si tema trebuie schimbata, ca are probleme cu pluginul de caching
ce ne trebe’ autostrada, nu-i mai bine o sosea strajuita de bodegi care sa se termine fix la Babele? (mai exact sa duca pana la gardul care inconjoara formatiunea)
merci, mon cher tapire…
@ lascaris: si o sa facem un bar in jurul formatiunilor geologice care se numesc Babele…
Eu zic sa le darimam prin dinamitare, ca nu se vede cum trebuie hotelul de jos, de la Pestera. Ce perla de arhitectura, dom’le, ce eleganta a anilor 70-80, pe vremea cind muntii erau curati si pterodactilii zburau cu comunistii in gheare 🙂
numai aparent offtopic
http://www.youtube.com/watch?v=-rYDsKdfWYc&feature=related
t rog, îmi poţi răspunde? e important pt mne
mă refer la post-area despre Parsifal, mai încolo.
uite că se întâmplă și la alții
http://www.bbc.com/travel/feature/20110524-nepals-shrinking-annapurna-circuit
Uf, Tapire, pana la Annapurna, de exemplu, pe traseele nemarcate din Piatra Craiului sintem in ilegalitate. 🙁 🙁 🙁
impricinatule, ce e cu mizeria asta de tema a globului?!
maestre corn, am schimbat până la urmă și tema cu una compatibilă cu plugin-ul de cache. tema de l-a scandalizat pe muliganoglu era una intermediară
tema discuției este, in continuare, interesantă. care este problema majoră a turismului (de orice fel) în românia? – probabil ca merită topic separat
Foarte interesant intradevar
http://www.jurnalul.ro/anchete/fonduri-suplimentare-pentru-distrugerea-bucegilor-ministerul-turismului-aloca-1-5-milioane-euro-prin-por-pentru-modernizarea-pesterii-ialomitei-599692.htm
Se poate mai rau:
http://www.adevarul.ro/actualitate/Transbaiul-concurent_pentru_Transfagarasan_0_664134055.html#