Mda. Nu trebuie să ai ochiul format ca să începi să-ţi pui întrebări. Ce păţeşte sistemul medical în aceste magnifice zile de efort politic se aseamănă foarte mult cu ce au păţit în anii ’90 făbricile şi uzinele patriei.
OK, OK, aşteptăm cu toţii privatizări fastuoase etc. Dar, să vă reamintesc ce a însemnat privatizarea la români? Să vă reamintesc că nici o ţară europeană nu privatizează de-a-n _ _ _ _ _ sistemul naţional de sănătate? Să vă reamintesc că o apendicectomie în privatul real, cel de dincolo de Tisa, începe de la 1000 de euro? În context, să vă reamintesc care e venitul mediu per cap de angajat român?
Să vă mai reamintesc că nici până acum, nici Casa Naţională de Asigurări, nici Ministerul Sănătăţii şi nici nimeni altcineva nu a stabilit care este pachetul minimal de servicii oferit pacientului român?
Sau să vă spun că spitalul Colentina, de pildă, va fi preschimbat din temelii, din simplul motiv că are mult teren construibil de jur împrejur? Sau să vă mai spun că aceeaşi magnifică CNAS nu doreşte să plătească decât acele datorii ale spitalelor care merg către firmele de medicamente?
O fi bine aşa? O fi rău?
Nu pot eu să răspund corect, căci lucrez în sistem.
Oare ce părere au potenţialii pacienţi de toată povestea asta?
Maestre, eu la toate aberatiile, vorba aia, de sistem am aceeasi reactie:
fug urjent sa mai invat neshte sfanta limba englezoida — e un nou mecanism de autoprotectie dezvoltat de creieru’ romanesc.
Stii cum zicea Louis Armstrong in profundele sale momente de disperare si depresie ? cica.. oare .. iztaimgozbai ?!
n-am habar .. insa .. daca asta face referire doar strict la un timp “probabil” nefolosit sau la dorinta si incapacitatea de a “fi” miscat ceva atunci cind timpul poate ca a cerut .. da .. !, e greu sa evaluam cat meritam din ceea ce primim !
Am constatat de mai multe ori că marea majoritate a românilor nu au nici cea mai vagă idee despre cît costă asistența medicală. Asta începînd cu “și ce te interesează dacă fumez, că fumez pe sănătatea mea și pe banii mei” (vezi bucurenci.ro) sau “și ce dacă am sex neprotejat și iau SIDA”, e tot “pe sănătatea mea și pe banii mei”. Ca și cînd ar fi cineva destul de bogat ca să-și plătească din buzunar un tratament de SIDA sau de cancer pulmonar și să nu-i deranjeze pe alții. Mda. Dacă ar avea o oarecare idee, probabil că ar ieși în stradă la prima greșeală a politicienilor. Dar fericiți cei săraci cu duhul. Și politica trebuie să o facă întotdeauna ceilalți.
Eu ma gandeam ca .. in B.R.Deutschland desi rata de 60 % ( valeu! ! enorma ! ) de Hi-Virus & Aids in randurile Homosexualilor este Fact ( in ciuda unei cresteri a educatie sexuale ) si a celor 15 % Heterosexuali casatoriti infectati deja cu virusul .. putem trage o linie :
ne doare taman drept in COT de costuri !!! pentru ca.. nu-i asa in tara Mea ( respectiv a noastra pare-se ) e cvasi-obligatoriu ?! sa ai asistenta medicala ? ! da !
de aceea costurile devin un “indice” secundar pe an ce trece si .. tot mai exorbitant !
in cazul Romaniei vorbim de chestii alambicate .. lipsa de educatie .. violenta .. mentalitate de “HOTZ” .. si atat de multi factori negativi .. ca..
tristetzea ne poate cuprinde in bratzele ei largi ..atunci cind ne gindim ( uff .. bunicuuuule – nostalgici ) ca sunt .. si au fost intotdeauna o multime de FEMEI Si BARBATI care au luptat pentru a pastra calitatea unei abgepisst(e) TARI !
p.s. Paradox-ul consta ( dupa ultimele birfe) in faptul ca virtual nu te poti infecta de niciun fel de virus ( hahaha relativ 😆 ) sexual vorbind !
insa .. se zice ca daunele “co-laterale” ale consumului ar fi cica din alea de ordinul DMS – urilor – disturbatii psihice 🙂
voila ! o alta ramura a medicinii si evident alti specialisti 😀 e ca la jocul “monopoli” de bani ai nevoie in orice caz ( real ) 😆 😆 😆
CNAS trebuie rupta din temelie. si arsa cu pucioasa sa nu scape nimeni!
corect: snatatea fiind nepretuita in ro, se alege praful! politicienii scapa de o grija, ca nu trebuie sa plateasca, la modul corect, sanatatea in general. in consecinta, gasesc un vinovat la indemana, mai ales ca e un vinovat usor de culpabilizat, adica medicul.
acum, insa, am ajuns la fundul sacului. oricum ne-am scarpina, costurile de sanatate ies la iveala.
in context, CNAS se comprta ca o amanta furajata de ministerul de finante, careia ii deturneaza fondurile PRIVATE ale casei, acestea fiind contributiile cetatenilor romani, contributii care, conform legii, trebuie sa ajunga in sanatate doar.
numai ca, atunci cand esti un finantist prost, iti trebuie un cont din care sa plombezi incapacitatea de a face politica – acest cont este readily available, la CNAS, motiv pentru care presedintele CNAS este, cu necesitate, numit politic. daca e baiat bun si tace din gura, se alege cu un gheseft onorabil si nu trebuie sa faca altceva decat sa spuna ca, de fapt, bani sunt cu ghiotura, numai ca nu-i foloseste bine sistemul.
stiati ca CNAS deconteaza cheltuielile spitalelor private pana la ultima centima, in timp ce spitalelor de stat nu le sunt platite nici macar banii stabiliti prin contract si prin lege, care sunt oricum, cu mult sub cheltuielile reale?
deci : Romania e cam ca si o prostituata ! deci ! se lasa platita PROST ( cum a facut-o cu occidentalii 😆 ) sau isi lasa Dictando de la Dumnelui ! deci : la cratitza muieri !
p.s. AH ! Fuck Me ! imi amintesc cind spunea Domnul Doctor Eugen Hriscu ( psihiatru si psihoterapeut ) ca D-nei Doctor Boeru ii e teama sa ia decizii ca s-ar putea sa ii se clatine scanul pe care sta ! Seful ei fiind .. aaa .. Ministru de Sanatate ? !
AH ! Imi plac barbatii astia destepti .. poeti .. plini de elan .. curaj .. BRAVO EUGEN !!!!
TE ADMIR Eugen Hriscu Si Gabrile Diaconu ( si pe tine Florin Chirculescu ) pentru ca sunteti niste AVANGARDISTI ! GRATULATION !
ach ! scuze pentru pseudonimul lung ( era simbolul tzoapelor )
si … typo Gabriel Diaconu – Andreanum – care e per se – Curajos ! BRAVO !!!
se pare ca romanii au un fel particular de a gandi si anume: daca nu platesc suplimentar pentru un serviciu, inseamna ca acesta nu este corect indeplinit. Si inteleptii patriei au hotarat ca “sistemul de coplata” pentru serviciile medicale, va rezolva problemele din sanatate. Aiurea…frectie la picior de lemn… Cred domniile lor ca astfel va creste eficienta si calitatea actului medical, se va reduce coruptia din sistem? Mi-e greu sa cred. Trebuie realizata in primul rand o salarizare corecta a medicilor, pentru a obtine performanta. Ne dorim ca serviciile medicale sa fie similare celor din occident? Atunci sa se remunereze ca in occident! Sunt un simplu pacient ,gandesc inca care este responsabilitatea unui medic bun si nu voi inceta sa-i recompensez eforturile sau cunostintele…pana cand se va schimba ceva.
Din ciclul “Sad but true”:
http://www.youtube.com/watch?v=rAJ98iCMQeM
pai, da, rebi. cam asa e. ieri am vorbit pe la un post pe temele astea, numai ca din tot ce-am zis nu au lasat decat un flaps. cred ca le e FRICA sa discute cu cartile pe fata subiectul salarizare vs. onorarii “cenusii” in medicina.
da’ o sa bag un post pe tema asta. cat de curand.
Mie mi se zbarleste parul cand aud “sa fie salarizati ca-n occident”. Scuze. O aud la profesori, la medici, la judecatori, la oricine. Toata lumea vrea sa fie salarizata ca-n occident, fiindca atunci totul o sa mearga ca pe roate, vor curge rauri de lapte si miere, lupul se va pupa cu mielul si romanul o va duce ca-n sanul lui avraam.
Cine crede chestia asta scuze din nou dar e cel putin batut in cap. Da, se castiga PROST in Romania. Medicii castiga prost, profesorii castiga prost, etc etcetc. Dar NU CRED NICI UN PIC ca cresterea salariilor (crestere din ce bani?) o sa schimbe ceva, orice. Salariile mici sunt un efect doar. Romania e o tara saraca, din oaresce cauze, asa cum este si Nigeria sau te miri care, care si ea se lupta cu aceleasi probleme: coruptie, nepasare, nesimtirea politicienilor. Ghinionul romanului este ca sta la poarta Europei si se uita peste gard salivand, in loc sa-si recunoasca pozitia de tara africana si sa porneasca schimbarea de acolo. Bineinteles asta ar insemna si sa-si compare salarul cu ceilalti membri ai propriei societati, sa vada ca de fapt toti sunt in aceeasi oala si ca ar trebui sa faca ceva IMPREUNA, nu luand banii de salar din oala celuilalt.
Intamplarea face ca am vizitat in Nigeria, chiar spitale de stat si private. Dezastru e putin spus (in ambele). Pur si simplu grajduri pline cu oameni. Am locuit chiar in apropierea unui spital privat, in casa medicului (seful acelei clinici) care ne-a invitat. Am vazut zi de zi cum se moare, si nu din neglijenta cadrelor medicale, ci din nepasarea statului. Chiar as dori sa va trimit fotografii de acolo, acestea reflectand o cruda realitate. Dar acolo nimeni nu este interesat de cresterea natalitatii sau a calitatii vietii, oamenilor de rand. Dimpotriva. Datorita culturii lor, fiecare familie trebuie sa procreeze peste 8 – 10 copii. Pentru spitalele de acolo medicamentele expirate, instrumentarul medical depasit, sunt un lux. De confortul pacientului nu mai vorbim….Cu pacientul pe masa de operatie se intrerupea curentul si nu era un accident…Si totusi, salariul unui medic specialist, este cu mult peste salariul “decent” al unui medic din romania! Nu stiu de ce, nu am o explicatie…
Personal, tind sa cred ca nu ne putem compara cu ei nici macar pentru a ne resemna. Mai ales pentru faptul ca fiecare om de rand din aceasta tara recunoaste superioritatea unui european, aceasta este mentalitatea lor.
Imi doresc sa traiesc intr-o altfel de romanie, nu africana! Si cred ca este posibil, daca statul ar recunoaste adevaratele valori, le-ar motiva incercand sa stopeze migratia acestora…..poate chiar intr-o tara africana!
osterhase, medicii nu vor salarii ca in occident – vor doar ca pozitia lor in grila salarizarii sa fie ca cea din occident. fireste, asta nu va rezolva situatia de dezastru general. in ce priveste medicina, lucrurile sunt realtiv simplificabile din cauza ca, cronic, statul roman nu a dirijat catre medicina procentajul pe care alte tari, chiar si in socialism, le-au dirijat intr-acolo. mai mult, statul roman nu numai ca refuza sa dirijeze acel procentaj din PIB recomandat de autoritatile europene si nu numai, nu numai ca refuza sa plateasca personalul medical conform recomandarilor europene si FMI (stiu bine ce vorbesc!), dar, in plus, isi permite sa deturneze bani din fondurile legale ale sistemului medical.
legea CNAS prevede ca banii din care functioneaza medicina sunt banii “privati” ai contribuabilului, de care se foloseste, in exclusivitate, sistemul medical. cu toate astea, incompetenta celor ce dirijeaza politica financiara din ro conduce la situatia aberanta in care acesti bani privati sunt drenati pentru plombarea acelor fonduri insufic8iente la un moment dat (pensii, de pilda, salarii etc.).
statul roman isi incalca propria legislatie financiara. cu buna stiinta. din incompetenta.
Sa-mi dati cu o scandura dupa ceafa daca ma insel, dar parerea mea este tocmai ca majoritatea lumii cand zice “salarizati ca-n occident” vrea sa zica cuantumul ca-n occident. Cu pozitia pe grila insa sunt intru totul de acord.
E vorba de un dispret deja traditional fata de intelectuali, pe care politicienii romani persista sa-l foloseasca (alaturi de pupatul moastelor) Ah, n-am zis “statul roman” fiindca statul e ceva abstract si cu drag folosit pentru a fugi de aratat cu degetul. Nu statul refuza sa-si sustina cetatenii, ci alesii nostri. Atat aia de acum de la putere, cat si aia de ieri de la putere care acum se bat cu caramida-n piept. Culmea e ca caramidarii o sa fie (re)alesi iar tu Impricinatule, vei fi din nou cel aratat cu degetul ca de ce nu asiguri actul medical asa cum ai jurat in fata pozei unui mosneag de mult oale si ulcele. Juramintele pe biblie si constitutie terfelite de mafiotii alesi si realesi insa nu par sa deranjeze la modul concret pe nici un alegator, probabil fiindca daca actul medical il simte fiecare pe propria piele, jaful din banii publici e o chestie prea abstracta. Ai ghinion carivraszica, pana cand senatorul va da in cap sa fure banii din buzunare (nu-i departe) tot tu o sa fii cel mai negru.
cum era zicatoarea aia a copiilor cu omul negru?
Cred ca ti-a iesit de mult pe urechi genul asta de comentari negativiste, nu? Uite, alteori am si propuneri constructive 🙂
si daca mi-a iesit pe urechi, ce? totul trebuie discutat, astfel incat atunci cand pleci la razboi sa stii ca ai epuizat toate resursele de comunicare. ah, ce lapsus am! cum il chema pe ofiterul german care spunea ca razboiul este prelungirea diplomatiei? aaaah, deloc nu-mi amintesc… cum il chema, domne?
von clausewitz,cumva?
chiar el, fir-ar sa fie!